Eksperter om stegt flæsk: Ikke meget godt at sige

Men den nykårede nationalret er fyldt med minder, påpeger de

Det blev en jordskredssejr til den stegte flæsk med persillesovs, da Danmarks nationalret blev kåret torsdag morgen. (Foto: Ditte Holm Lysgaard)
Det blev en jordskredssejr til den stegte flæsk med persillesovs, da Danmarks nationalret blev kåret torsdag morgen. (Foto: Ditte Holm Lysgaard)

Tidligere torsdag blev stegt flæsk med persillesovs kåret som Danmarks nationalret med hele 44 procent af stemmerne.

Men selv om retten nu har fået den fine titel, skal man stadig tænke sig om, inden man kaster grisen i maven. I hvert fald hvis man ønsker at holde den sunde linje.

Ifølge Hjerteforeningens hjemmeside indeholder en portion gammeldags stegt flæsk med persillesovs 580 kalorier.

- Der er ikke umiddelbart meget godt at sige om flæsk. Den traditionelle stegte flæsk er jo meget fed mad, siger ernæringsekspert Per Brændgaard.

Se også: Mad-Dan afslører: Her er Danmarks nationalret

Samme melding kommer fra ernæringseksperten Marie Steenberger:

- Set ud fra sundhed er det ikke godt. Det indeholder rigtig mange kalorier, og man skal ikke spise det tre gange om ugen, siger hun og tilføjer, at hun håber, at man kan bruge kåringen til at udfordre den traditionelle tilberedning,

- Man kan eksperimentere med at gøre retten sundere. Eksempelvis ved at lave flæsken i ovnen.

Se også: Danskerne til Mad-Dan: Det er så latterligt

Retten med stegt flæsk, kartofler og persillesovs gjorde sit indtog i det danske køkken i slutningen af 1800-tallet, da komfuret kom til. Det var samtidig i denne periode, at mælken gik fra at være en mangelvare til en fast del af husholdningen. De danske mænd ville ikke spise grøntsager, men det hjalp, da man fandt på at bage dem ind i mælkesovsen.

- Stegt flæsk er forbundet med mange minder fra barndommen, siger Per Brændgaard om grunden til, at det lige netop er den ret, der løb med sejren.

- Der er rigtig mange følelser i retten. Det er en kulturret, og i det er der tryghed, påpeger Marie Steenberger.

Det er fødevareminister Dan Jørgensen, der for lidt over to måneder siden satte gang i nationalsretskonkurrencen. Han erkender da også, at det ikke er sundheden, der er i fokus.

- Man skal dog ikke spise de her retter hver dag, hvis man skal være helt sund, sagde Dan Jørgensen efter afsløringen i TV 2's Go' Morgen Danmark.

Ministeren er dog rigtig tilfreds med hele stuntet.

- Vi har fået en debat om noget så vigtigt, som dansk madkultur. Hvad er gode, danske råvarer og hvad er det for nogle retter, der er typisk danske? Det har præcis været det, der har været mit formål. Det, må man sige, er lykkedes til overmål.

Arrangementet med at finde Danmarks nationalret har kostet hele 1,22 millioner kroner.

Se også: Diskrimination: Stegt flæsk er ikke integrationsvenligt

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen