Eksperter tog fejl: Pukkelhval i Øresund var langt mere sjælden art

Eksperter var lidt for hurtigt ude, da de skulle artsbestemme den hval, en flok venner mandag spottede på deres sejltur ud for Hornbæk Havn

Sådan viste den for danske farvande sjældne hvalart sig. (Video: Øresundsakvariet)

Årets første sejltur på Øresund bliver højst sandsyneligt også årets vildeste for Stig Rostgaard og hans venner, som i går spottede et kæmpe dyr ud for Hornbæk Havn.

- Vi havde slukket motoren og sejlede stille og fredeligt lige ved indsejlingen til storskibsruten gennem Øresund. En hørte et blåst. Vi tænkte, at det var et marsvin. Men så så vi, at det bestemt ikke var et marsvin, men en stor hval, fortæller Stig Rostgaard til Helsingør Dagblad.

Chef for Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen fik hurtigt nys om den fantastiske begivenhed, og skyndte sig ligeledes ud på vandet for at få et glimt af den store kleppert.

Han sejlede ud til hvalen i en stor gummibåd og var også heldig at stå ansigt til ansigt med dyret. Til Helsingør Dagblad fortæller han om oplevelsen:

- Vi var altså lige ved at give os til at græde. Den var 12 til 15 meter. Jeg har set mange hvaler, og denne her var virkelig en stor kleppert, en gammel svend. Og den kan veje 18 til 25 tons, siger han og gætter på, at hvalen tager for sig af sild og makrel.

Jens Peder Jeppensen var i går ret overbevist om, at der var tale om en pukkelhval.

Det samme var Michael Hansen fra Øresundsakvariet, som fortæller, at en pukkelhval kan ses ca. en gang om året. I dag fortæller han dog, at der er tale om et langt mere sjældent dyr - nemlig en kaskelothval, som vi i gennemsnit får besøg af én enkelt gang hver 3 år.

- Vi har vurderet, at der er tale om en kaskelothval og ikke en pukkelhval. Det skyldes, at dens blås er fremadrettet og ikke opadgående, som man ser det hos pukkelhvaler, fortæller Michael Hansen til Ekstra Bladet.

Michael Hansen fortæller desuden, at man virkelig skal skynde sig, hvis man skal nå at få et glimt af det 11-15 meter store dyr, da det højst sandsyneligt er på vej sydpå.

Hvis du vælger at tage chancen og besøge kaskelothvalen, som altså i går befandt sig ud for Hornbæk Havn med snuden mod Helsingør, skal du ifølge Michael Hansen følge en helt bestemt uskreven regel af sikkerhedsmæssige årsager:

- Du skal befinde dig mindst 50 meter fra hvalen, så det ikke går galt, advarer han til Ekstra Bladet.

18 kommentarer
Vis kommentarer