Eksperternes råd: Bliv hjemme

Var man en af de 15.000, der søndag demonstrerede imod racisme i hovedstaden, bør man i den grad overveje, om man skal være ude blandt mennesker igen i de første par dage

Eksperternes råd: Bliv hjemme

Søndag var et stort antal mennesker i gaderne til Black Lives Matter-demo i København. Video: Anthon Unger

Op imod 15.000 mennesker stimlede sammen foran den amerikanske ambassade i København i forbindelse med demonstrationen imod racisme søndag.

Trods reglen om afstand viser billeder fra begivenheden, at den store masse ikke stod en meter fra hinanden, og det bør i sidste ende resultere i en mild hjemmekarantæne.

Sådan lyder meldingen fra professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.

- Jeg vil anbefale, at man bliver hjemme mellem fire eller seks dage, efter man har deltaget i demonstration med så mange mennesker. Det optimale ville være, hvis man kunne blive testet efter den tidshorisont. Der er en risiko for, at testen er falsk negativ, hvis du bliver testet for hurtigt, da inkubationstiden for covid-19 influerer på testresultatet.

Han mener, at 14 dages karantæne er sikrest, men det er alt for omstændeligt at bede 15.000 demonstranter om at blive inden døre i så lang tid.

Selvom arrangørerne af demonstrationen havde rådet de fremmødte til at bære mundbind, var det alligevel ikke tilfældet, da Allan Randrup Thomsen fulgte med på skærmen.

- Mundbind er ikke noget mirakelmiddel, men det er en god idé at bære det, hvis man står tæt, når reglen om afstand desværre ikke kan blive overholdt.

- Jeg så billederne fra demonstrationen i går, og det er min vurdering, at omtrent en tredjedel af demonstranterne var iført mundbind. Det er slet ikke nok, selvom vi har et lavt smittetryk på nuværende tidspunkt.

Billedgalleri fra demonstration 7. juni

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Mundbind må ikke erstattes af tørklæder, lyder det fra ekspert. Foto: Anthon Unger
Mundbind må ikke erstattes af tørklæder, lyder det fra ekspert. Foto: Anthon Unger
 

Tilhører man en risikogruppe, og man samtidig ønsker at demonstrere, råder professoren til, at man manifesterer sin støtte på anden vis. Desuden nævner Allan Randrup Thomsen, at de personer, der dækker deres næse og mund til med tørklæder eller andet, er ikke sikret på samme måde, som hvis man bærer et rigtigt mundbind.

Ligesom at handle ind
Også forskningschef på Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer mener, at det er en god idé med en hjemmekarantæne.

- Det er anbefalet at gå i 14 dages karantæne, hvis man har pårørende eller andre i sine omgivelser, der er i risikogruppen. De fleste af demonstranterne, der deltog i går, var jo unge og derfor ikke i potentiel risikogruppe.

Hun peger ydermere på, at får man symptomer efter fire-seks dage, skal man ikke være bleg for at blive testet. For generelt bør man gøre sig nogle overvejelser om egen deltagelse i demonstration og risiko for at blive smittet, lyder det.

Virolog: - Den enkelte løber en meget lille risiko

- Coronavirus er en luftvejsvirus og smitter gennem host, nys og dybe vejrtrækninger, og selvom risikoen er større, hvis man opholder sig inden døre i et aflukket rum, er der stadig risiko for smitte udendørs. Vinden bærer virus med sig, og når man står samlet så tæt til en demonstration, kan der være risiko for at blive smittet – det siger jo sig selv.

- Man kan sige, at coronavirus skelner ikke, om man er til demonstration, der har et smukt budskab med sig eller ej. Den findes udelukkende i luften fra en smittebærer til en anden, og det kan være svært at stoppe.

Ifølge Thea Kølsen Fischer er det sammenligneligt med folk, der tager i dagligvarebutikker og glemmer at holde afstand, for her kan smitten sig ligeledes gøre gældende.

På den måde afhænger virus-smitte afhænger af de rette forhold på det rette sted og en enkelt super-spreder er nok til at forårsage mange menneskers sygdom, vurderer forskningschefen.

Fra politisk hold opfordres der også til test, hvis man har stået meget tæt sammen og råbt under demonstrationen i søndags, mener Jesper Petersen (S).

- Der er ikke noget krav eller nogen lov om, at man skal. Men det er den ansvarlighed, man kan tage på sig, at man kan bruge den testkapacitet, der nu er på plads, og lade sig teste, siger han.