Ekspertråd: Kom væk i tide, hvis chefen er et dumt svin

Søg væk i tide, hvis chefen har udset dig som chikane- eller mobbeoffer, lyder rådet fra ekspert

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Er din chef et dumt svin og ude efter dig, så lad være med at kæmpe imod og hænge dig i, hvad der er ret og rimeligt. Kom væk i tide, for du vil alligevel tabe kampen og komme til at lide under det.

Rådet kommer fra forfatter og erhvervskonsulent Sanne Udsen, der blandt andet har skrevet bogen ’Psykopater i jakkesæt’ om den moderne ledertype.

LÆS OGSÅ: Kendt DR-vært mobbet: Stod nøgen og desperat, når drengene kom

Hun er ikke stolt af rådet, som hun ikke desto mindre også giver videre til de tillidsrepræsentanter, som skal hjælpe kolleger, der er blevet ofre for mobning og chikane ude på arbejdspladserne.

- Det er jo et frygteligt råd, for sådan burde det ikke være. Men det er ikke alle, der er til at redde, siger hun.

Uværdig afsked med jobbet

Sanne Udsen er opmærksom på, at det ikke er let for alle bare at gå ud og få sig et andet job. Men så må både medarbejder og tillidsrepræsentant arbejde for en omplacering, mener hun.

- Det vigtigste er, at man tager problemerne meget alvorligt og ikke prøver at løse dem ved at bide tænderne sammen, siger Sanne Udsen.

Seminarielæreren Inge Marie Skaarup, som Avisen.dk skriver om i dag, var én af dem, der ignorerede alle faresignaler og endte med en uværdig og nedbrydende afsked med et job, hun elskede. ’Det ka’ jo ikke være rigtigt, for jeg er både dygtig og engageret’, stivede hun sig af med undervejs.

Hendes slags er der ifølge Sanne Udsen mange af blandt akademikere, som oftere og oftere kommer ud for mobning og chikane. En ny undersøgelse fra Akademikernes Centralorganisation (AC) har således vist, at ti procent af medlemmerne oplever mobning på jobbet Sådan bliver du manipuleret af din chef

Ifølge meldingen fra Inge Marie Skaarups egen organisation, Dansk Magisterforening (DM), som hører under AC, er problemet stigende.

Ifølge akademikerne selv som følge af evige omstruktureringer og nedskæringer på deres arbejdsområde. For de fører til voksende usikkerhed og uklarhed om arbejdsforhold.

Læs om undersøgelsen her:

Vi overser faresignalerne

I en tredjedel af tilfældene er det lederne, der udøver mobningen.

- Det værste ved de konflikter med ledere, som fører til mobning og chikane, er, at folk ikke ser det komme. Eller de ønsker ikke at se det. Sådan er det generelt, men det er værst hos akademikere, siger erhvervskonsulenten.

De højtuddannede er nemlig ikke som for eksempel bygningsarbejdere, der er vant til at skifte job hele tiden, forklarer hun.

Chefen er et røvhul

- Akademikere skal have et job, der er både spændende, vellønnet og ét, de kan fortælle om med stolthed ved et middagsselskab. Det får dem til at klynge sig til dét, de har, længere end godt er. Deres intellektuelle måde at tænke på modvirker også de instinkter, der burde sige dem, at der er et eller andet helt galt med lederen, og at det bare handler om at holde sig på afstand eller trække sig. ’Det kan jo ikke være meningen’, siger de til sig selv, siger Sanne Udsen.

Det bunder i usikkerhed

Når chefen mobber og chikanerer skyldes det ifølge Sanne Udsen altid usikkerhed. Men ofrene kan opdeles i to typer. Der er den kompetente og engagerede medarbejder, som den usikre leder kan opfatte som en trussel og konkurrent. Den kategori vil akademikerne ofte høre til.

Men der er også de svageste i flokken, som den usikre leder kan stive sig af ved at overfalde. Måske også for at få de andre med på sit hold i et godt grin.

Så mange 13-årige bliver mobbet på nettet

Den gode leder forstår at udnytte den første type medarbejder og løfte den anden. Men sådan foregår det i alt for mange tilfælde ikke, beklager Sanne Udsen.

- Når mobning på arbejdspladserne er så stort et problem, og det bare bliver ved og ved og ved, er det fordi, vi har nogle konfliktsky topledelser, der ikke griber ind over for de ledere, der er problemer med. Det bliver højst til en uges ’Behandl-dine-medarbejdere-ordentligt-kursus’, der ikke gør dem til anderledes mennesker. Mit råd til tillidsrepræsentanter er at samle dokumentation for mobningen, så de har noget at presse topledelserne med, siger hun.

Smitter ad Pommern til

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i organisationen Lederne, har haft armene højt hævet, når han i de seneste år har set undersøgelser, som tydede på, at mobning på arbejdspladserne var på retur. Derfor ærgrer det ham, når der så bagefter kommer undersøgelser som den seneste fra AC, som viser, at den florerer i bedste velgående.

Danskere føler sig mobbet på jobbet

- Mobning er et destruktivt uvæsen, som går ud over alle dem, der er involveret. Ikke bare den enkelte, som får ødelagt helbred og arbejdsevne, men hele den virksomhed, hvor det foregår. Det smitter ad Pommern til, siger han.

Det ærgrer ham især, at lederne ifølge undersøgelserne står for så stor en del af mobningen. Alle undersøgelser blandt lederne selv peger ellers på, at der er en éntydig modstand mod mobning og chikane, og at alle lederne afviser selv at ville gøre sig skyldige i den slags, påpeger arbejdsmiljøchefen.

Ikke alt ubehageligt er mobning

Samtidig har ’Konflikthåndtering’ været bestselleren blandt Ledernes kursustilbud i flere årtier, så viljen til at løse konflikter på en konstruktiv måde er til stede hos lederne, understreger han.

- Det er vigtigt at holde fokus på mobningen. Men i den forbindelse er det også vigtigt at holde mobbe-begrebet rent, pointerer han.

Kendt forfatter blev mobbet af kollega

- Der kan godt være hændelser og beslutninger på en virksomhed, som kan knyttes op på chefen, og som den enkelte kan opfatte som ubehagelige og generende. Men som ikke har noget med mobning og chikane at gøre. Der er kun tale om mobning, hvis der i en konflikt systematisk bruges midler som med Arbejdstilsynets definition er grove, krænkende og af den enkelte opfattes som nedværdigende, påpeger Lars Andersen.

40 kommentarer
Vis kommentarer