Eksplosion i sager om æreskonflikter

Flere indvandrer-kvinder henvender sig til krisecentre, fordi de har oplevet æresrelateret konflikter

Følg Samfund

HJÆLP OS: Kender du til æresvold eller æreskonflikter? Send en mail til aee@eb.dk, tgs@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Et stort antal med indvandrerbaggrund i Danmark udsættes for æresrelaterede krænkelser og forbrydelser i form af vold, streng social kontrol og trusler på livet, fordi deres familier eller omgangskreds ikke mener, de lever op til nogle fastsatte kulturelle normer.

Nye tal fra Landsorganisationen af KvindeKrisecentre(LOKK) afslører, at antallet af henvendelser om æresrelaterede konflikter er mere end fordoblet de seneste fem år. I 2009 var der således 440 henvendelser, mens 1183 henvendte sig med en æreskonflikt i 2014.

- Vi har de senere år set en stor stigning i takt med, at der kommer mere fokus på problemet, og de udsatte finder ud af, at der er hjælp at hente, en der er stadig et mørketal, og mange sager bliver ikke rapporteret, siger projektleder Susanne W. Fabricius.

Hina blev tævet for at vanære sin mand

 Det er meget voldsomt det, der sker for dem. Nogen har eksempelvis været udsat for meget grov vold, indespærring eller oplever at blive udstødt af hele familien, og de er enormt tynget og trykket af situationen, og vi ser også de kan være selvmordstruede eller med risiko for at få en depression, siger hun.

Kan ende fatalt

Indenfor de senere år har der været flere tragiske sager, hvor æresrelaterede konflikter er endt med drab eller grov vold. Derfor er det også vigtigt, at pigernes omgangskreds er opmærksomme på problemet, fortæller Susanne W. Fabricius.

- Det er vigtigt at sætte så tidligt ind som muligt med rådgivning og mægling. Uddannelsesinstitutioner, politi, kommune og læger skal derfor vide noget om emnet og være opmærksomme på signaler og adfærd fra de unge kvinder, siger hun.

Og hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, der sidder med de æresrelaterede forbrydelser, er man opmærksomme på problemet. I 2014 registrerede man 117 sager om æresrelaterede sager, mens der var 110 sager året før - og det er fra alle samfundslag, fortæller vicepolitipolitiinspektør Henrik Framvig:

- Fornylig var der en konkret sag hos en yderst velintegreret familie, hvor både faren og moren havde et godt job. Så det kan godt være, det forekommer steder, hvor familien ikke er så godt integreret, men det forekommer også i de familier, hvor man udadtil virker som om, man er velintegreret, siger han.

Her kan kvinderne få hjælp

* Telefonisk rådgivning. ved Etnisk ung, under Landsorganisationen af KvindeKrisecentre(LOKK) har en hotline til unge udsat for æresrelaterede konflikter, der er åben 24 timer i døgnet: 7027 7666

* Der findes krisecentre over hele landet, hvor ofre for æreskonflikter kan få hjælp. Herudover findes også en topsikret institution, Red-Safehouse, der holder til på en hemmelig adresse i Danmark, hvor unge med minoritetsbaggrund, der er på flugt fra æresrelaterede konflikter, kan få hjælp. Se mere på: lokk.dk og på red-safehouse.dk.

Henrik Framvig erkender også, at det reelle antal af kvinder, der har været udsat for æresvold formentlig er højere, end det myndighederne kender til.

- En del af problematikken ved de her overtrædelser, det er at bryde ind i miljøet. Ofte er de familiære bånd i de her familier meget tætte, og det er nogle anderledes familiemønstre end hos danske familier. Og har man den slags problemer i familien, så vil man ofte forsøge at klare dem internt, for hvis sagen kommer i politiets hænder, så ender det ofte med en straffesag, siger han.

I alt Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter de seneste fire år registret 505 sager om æresrelateret forbrydelser.

Så galt er det tidligere gået

 

* Efter at have pisket og klippet håret af en 17-årig pige med palæstinensisk baggrund den 4. marts 2013 blev fire familiemedlemmer den i september 2013 idømt fængselsstraffe på et år og ni måneder. Baggrunden for afstraffelsen var, at hun havde fået en dansk kæreste.

 

* En pakistansk kvinde blev 14. september 2012 dræbt i en mordbrand i Greve. Ifølge politiet døde hun på grund af et ægteskab med den forkerte mand eller splid om penge i familien.

* Den 31-årige dansk-pakistanske Tahira Tabassum besøgte i 2008 sin svigerfamilie i Pakistan sammen med sine to døtre. Mens hun sov med sine døtre blev hun skudt på klos hold af sin mands lillebror. Han tilstod straks drabet og begrundede det med, at hun havde en ’skidt karakter’.

* En 36-årig serbisk mand blev den 17. april 2008 varetægtsfængslet i 14 dage. Han sigtes for at have truet sin 15-årige datter på livet med en pistol og for at have truet hende med lemlæstelse, hvis hun ikke opgav sin albanske kæreste.

* En 61-årig tyrkisk far blev anholdt efter at han havde stukket datteren i brystet med kniv og hugget kniven i ryggen på sin kommende svigersøn, fordi han mente datteren skyldte penge. Forinden havde faderen fået af vide, at pigen ville gifte sig på ny efter hun var blevet skilt fra en tyrkisk fætter.

 

 

* Dansk pakistanske Ghazala Khan bliver skudt og dræbt af sin storebror på banegårdspladsen i Slagelse den 23. september 2005, fordi hun havde giftet sig mod hendes families tilladelse. Ni personer blev i 2006 dømt i sagen, herunder blandt andet Ghazalas far, der var bagmanden bag drabet, og som fik livsvarigt fængsel, mens broderen, der førte pistolen og to onkler, der også medvirkede til drabet, hver fik 16 års fængsel.

 

* Den 10. februar 2002 blev den 14-årige dansk-irakiske pige Sonay Ahmad Mohammad dræbt i en æresrelateret sag. Sonay blev fundet død i Præstø Havn og hendes far, der tidligere var dømt for vold mod datteren, blev idømt 14 års fængsel for drabet og efterfølgende udvist.

 

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.