Eksplosion i sexchikane-historier: Millioner af danske kvinder chikaneres

Tal fra EU viser, at 80 % af danske kvinder har følt sig udsat for sexchikane. Det har fået danske kvinder til tasterne, hvor de deler deres erfaringer på siden Everyday Sexism

Irene Manteufel  (Privatfoto)
Irene Manteufel (Privatfoto)

Historier fra danske kvinder, der føler sig udsat for sexchikane vælter ind på siden Everyday Sexism, der giver kvinderne mulighed for anonymt at fortælle om deres oplevelser på arbejdspladsen, busturen og deres generelle færden i det danske samfund.

På bare en uge har mere end 400 skrevet deres personligeerfaringer med sexchikane på siden.

Den store interesse for hjemmesiden kommer efter, at transportminister Magnus Heunicke i tirsdags delte flere kvindernes historier på sin Facebook-side.

Initiativtager og kvinde bag hjemmesiden, Irene Manteufel, er forfærdet over, at så mange kvinder fortsat udsættes for sexchikane, som hun sidestiller med mobning og andre former for psykologiske overgreb.

- Den store interesse for hjemmesiden viser, at sexchikane ikke er noget vi normalt snakker om her i landet. Mange oplever, at de kvinder der står frem og italesætter problemet bliver udstillede som snerpede og generelt har problemer med at blive taget alvorlige. Det lader til, at det er blevet en del af vores opdragelse, at sexchikane ikke er noget, vi taler om, lyder opråbet fra Irene Manteufel til Ekstra Bladet.

Danmark topper liste over sexchikane
Historierne på Everyday Sexism er desværre langt fra enestående.

I følge en EU-undersøgelse offentliggjort i 2014 ligger Danmark nummer to på listen i Europa over, hvor mange kvinder der har følt sig udsat for sexchikane i det offentlige rum.

Hele 80 % af de danske kvinder siger, at de på et tidspunkt i livet er blevet udsat for sexchikane mens 37 % siger, at de har følt sig forulempet 12 måneder forud for undersøgelsen.

Og chikanen er langt fra uden konsekvenser for de kvinder, det går ud over.

- Sexchikane på arbejdspladsen kan være med til at give stress og angst hos den enkelte. Er det foregået i bussen, kan det blive et problem for den forurettede at tage den og lignende. Generelt har det store konsekvenser for ofrene, siger Irene Manteufel.

Eksplosion i historier
Hjemmesiden har eksisteret i halvandet år og indtil i tirsdags havde 1000 kvinder delt deres historie på siden. Et tal der altså nu er steget til 1400 på bare en uge.

Irene Manteufel ser den store interesse for siden som et tegn på, at mange går og brænder inde med deres historie. En udvikling hun håber at vende.

- Jeg har fået mange henvendelser fra kvinder, der er glade for, at der nu bliver sat fokus på problemet. De siger blandt andet, det er en lettelse at få lov at dele deres historier, siger hun.

Irene Manteufel håber at den nyfundne opmærksomhed på sexchikane, kan få politikerne til at sætte fokus på problemet.

169 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere