Annonce:
Annonce:

Ekstra Bladet-effekten: Facebook indrømmer - en fejl at lukke skoles side

Det var en fejl, at en Facebook-medarbejder spærrede Langsøskolen i Silkeborgs Facebook-side

Se den omdiskuterede slagtning her. Ekstra Bladet har sløret de medvirkende børn (Privatoptagelser)
Annonce:
Følg Samfund

Først fortalte Ekstra Bladet, hvordan slagtningen af hanekyllinger foran en gruppe SFO-børn havde gjort debatsporet på Langsøskolens Facebook-side glohed.

Siden lukkede Facebook for skolens side på den populære sociale medieplatform. Skolen fik en henvendelse fra Facebook, hvor der blev gjort opmærksom på, at skolens seneste opslag muligvis var sket i strid med Facebooks generelle vilkår.

Det fik Ekstra Bladet til at rette henvendelse til Facebook for at høre, hvordan en undervisningssituation i en dansk folkeskole kan være i strid med de generelle vilkår.

Nu indrømmer Facebooks kommunikationschef i Skandinavien, Peter Münster, i en mail til Ekstra Bladet, at det var forkert at spærre skolens Facebook-side oven på en klage fra en Facebook-bruger.

Annonce:

- Vi modtager flere millioner rapporter om indhold hver eneste uge, og selv om vi gør os meget umage for ikke at begå fejl, sker det desværre alligevel en gang imellem, skriver Peter Münster i en mail til Ekstra Bladet.

Undskyldning
Langsøskolens Facebook-side er derfor onsdag formiddag blevet åben igen for offentligheden, der altså nu igen kan gense halshugningen af to hanekyllinger, som der ikke var plads til i hønsegården på skolen.

Samtidig med genåbningen af siden undskylder Facebook.

- Vi undskylder for besværet og vil tage dette med i vores løbende arbejde for at forbedre kvaliteten af vores services, skriver Peter Münster videre.

Skole i shitstorm: Pædagog halshugger haner foran små børn

Det var onsdag i sidste uge, at pædagogisk leder på Langsøskolen, Kristian Stride, optog en videosekvens, hvor man ser en gruppe på 20-25 indskolingsbørn, som overværer en pædagog hugge hovederne af to hanekyllinger. Kristian Stride lagde videosekvensen på skolens offentlige Facebook-side, hvor der i forvejen er alverdens andre opslag af undervisningssituationer.

Annonce:

Mange klagede
Hurtigt begyndte det at vælte ind med kommentarer fra frustrerede mennesker, som både var bekymret for dyrevelfærd og også de børn, som efter fleres opfattelse havde været vidner til en potentielt traumatiserende oplevelse.

- Det er meget makabert at bruge slagtning som underholdning. For børn endda, skriver Valentin Kruse.

- Ja, det er ret tydeligt at se i ansigterne på flere af børnene, at de nød dette 'show', skriver Johnny Højfeldt.

- Totalt perverteret - hvad bilder de sig dog ind - respektløst - unødvendigt - det er ondskab, skriver Anni Westergaard, mens Bine Tillgaard fortæller, at 'der er nogen børn, der er blevet traumatiseret her'.

Og så er der dem, der mener, at aflivningen virker amatøragtig.

- Det ligner ikke en hurtig, smertefri og human aflivning, som det ellers skal være ifølge loven? Er det ikke lige på grænsen af mishandling (eller over)??, spørger Susannah Hazel Woods.

Hanekyllinger halshugget foran børn: Nu har Facebook lukket folkeskoles side

Skole forsvarer valg
Skoleleder Keld Vestergaard var imidlertid klar i mælet, da han i Ekstra Bladet forsvarede aktiviteten.

Annonce:

- Vi vidste godt, at der tit er følelser i den slags. Det er mest den overvejelse, vi har gjort os. Og om vi kom til at træde nogen over tæerne. Men vi har styr på, at det både er lovligt og forsvarligt. Og så er det en pædagog, der har gjort det mange gange før, siger Keld Vestergaard, som også mener, at det hele tjener et større formål.

- Det er vigtigt, at børnene får kendskab til, hvordan de som borgere i samfundet spiller sammen med det hele. Og det gælder både, hvis emnet er høns eller motorveje. Og så er det at give en forståelse af, hvordan tingene hænger sammen. Altså at det, der ligger i køledisken i supermarkedet ikke er født dér, men at det kommer et sted fra.

Og Keld Vestergaard havde lige lagt en melding på skolens hjemmeside, hvor han takkede for opbakningen fra mange af skolens forældre, da Facebook pludselig lukkede for adgangen til skolens Facebook-side.

- Facebook er nogle kyllinger, skrev Kristian Stride siden i et Facebook-opslag på sin egen Facebook-side.

Og det viser sig da også nu, at Facebook tog fejl.

Annonce:

En million så opslag
Kristian Stride fortæller til Ekstra Bladet, at skolen aldrig nogensinde har fået så megen opmærksomhed som efter opslaget med halshugningerne af de to hanekyllinger. Videopslaget er blevet set af flere end en million mennesker, fortæller han.

I virkeligheden var der tale om et længere pædagogisk/fagligt forløb, som har titlen 'fra start til slut'. Eleverne har været med til at ruge et kuld kyllinger ud.

Og da det viste sig, at der var tre hanekyllinger i kuldet, og at der ikke kan være tre haner i en hønsegård, besluttede skolen at tage livet af de to.

- Vores overvejelse var derfor, om vi bare skulle aflive to af dem i det skjulte, eller om aflivningen skulle være en del af det, børnene skal opleve. Vi respekterer, at nogen kan have en anden holdning. Men vi anbefalede, at det var fint, at børnene blev del af et sådant projekt, siger Keld Vestergaard til Ekstra Bladet.

Som sagt så gjort.

Eleverne på Langsøskolen fik tirsdag suppe, hvor de to slagtede hanekyllinger var en væsentlig bestanddel sammen med asparges og andet godt. Foto: Kristian Stride
Eleverne på Langsøskolen fik tirsdag suppe, hvor de to slagtede hanekyllinger var en væsentlig bestanddel sammen med asparges og andet godt. Foto: Kristian Stride
 

Og tirsdag har eleverne på skolen i øvrigt fået lov til at spise hanekyllingerne, som var blevet en bestanddel i en - oplyser skolen - meget velsmagende suppe.

Det siger psykologen

Det er helt fint, at børn fra indskolingsafdelingen ser en ansat på Langsøskolen hugge hovederne af et par haner.

Det siger leder af PPR (pædagogisk, psykologisk rådgivning - red.) Silkeborg, psykolog Poul Skaarup Jensen til Ekstra Bladet.

- I denne kontekst, hvor det er veltilrettelagt, der er det okay. Jeg skal lede vældig længe, før jeg kan se, at det på nogen måde skulle være skadeligt. Min overbevisning er, at det kun er sundt for børn at opleve, hvordan verden hænger sammen, siger Poul Skaarup Jensen.

Og børnene må gerne være så små som muligt, hævder psykologen.

- Hvis man først i udskolingsårene ser en høne blive slagtet, så er der risiko for, at man får sat oplevelsen ind i 'jeg har spist kylling i alle de år, jeg vidste det ikke-konteksten'.

Poul Skaarup Jensen hæfter sig også ved, at forældrene på forhånd er blevet orienteret, og at de derfor har kunnet hive deres børn til side, hvis de har været af den opfattelse, at arrangementet var for meget.

Poul Skaarup Jensen vil gå så langt som til at sige, at alle børn vil have godt af at se haner blive forvandlet fra levende dyr til lørdagskylling. Når han alligevel har et lille forbehold, så skyldes det børnenes forældre.

- Hvis ellers de voksne er rolige omkring det og ikke panikker over det, så har børnene det også fuldstændig roligt med tingene. Vi glemmer nogen gange, at det er de voksnes reaktioner, der gør børnene utrygge.

- Forældre bør prøve at forstå, at det er en større hjælp for børnene at bevare roen. Vi har brug for forældre, der kan lære børn robusthed, så de kan klare de udfordringer, de møder i verden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: