Ekstra Bladet erfarer: Skattesagen vokser mellem hænderne på myndighederne

Langt flere udenlandske selskaber og personer kan være involveret i den rejste svindelsag på 6,2 mia. kroner end hidtil antaget

Ved du noget: tip os her

Sagen omkring det dræn af Skat på 6,2 milliarder kroner, som udenlandske svindlere angiveligt har tørret myndigheden for, kan vise sig at være langt mere omfangsrigt end hidtil antaget.

Indtil nu har Skat nævnt, at svindlen har vedrørt 2120 sager, men Ekstra Bladet erfarer nu, at efterforskningen formentlig kommer til at brede sig over langt flere sager.

Låner aktier ud

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 pct. Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet. Det er disse udbyttebetalinger, der kan være sket under falske forudsætninger, hvilket kan betyde, at statskassen er blevet tørret for de mange penge.

Se også: Tidligere topchef i skatteministeriet om advarsler: Det var ikke sådan en sag, hvor vi kastede alt

Men reglerne er imidlertid sådan, at man godt kan leje eller låne sine aktier ud til en anden person. I praksis betyder det, at en frygtelig masse selskaber kan have været inde over svindlen, og at røgsløret dermed bliver sværere for myndighederne at se igennem.

Skatteadvokat og tidligere kontorchef i Skat Michael Bjørn Hansen bekræfter over for Ekstra Bladet, at finten er mulig:

Se også: Mens Skat sov: Svindelsager eksploderede på få år

– Du kan splitte rettighederne til en aktie ad. Aftaleretligt er der nemlig ikke noget til hinder for, at du lejer udbytteretten ud, ligesom du også kan leje stemmeretten ud. Typisk indgår man en terminskontrakt, som betyder, at jeg låner dine aktier i dag, og om eksempelvis et år skal du have aktierne tilbage.

Gør det sværere

– Det er en klassisk terminsforretning, siger han.

– Så hvis der sidder en rigmand i udlandet, som ejer aktier i Novo Nordisk, kan han leje sine aktier ud til en mellemmand, som så får refunderet udbyttebeskatningen fra Danmark, inden han afleverer aktien tilbage igen?

– Det kan man godt, ja, og det gør efterforskningen meget sværere. Det er klart, at jo flere mærkelige led der er, jo sværere bliver det at efterforske. Det kan eksempelvis være gennem aftaler funderet i den fjerne Østen eller Caribien, siger Michael Bjørn Hansen.

Skat meddeler gennem presseafdelingen, at man ikke ønsker at kommentere sagen.

Ved du noget: tip os her

20 kommentarer
Vis kommentarer