Annonce:
Annonce:

Ekstra Bladet i flygtningekaos: - Hvad vil de have, vi skal gøre?

Hundredevis af flygtninge er strandet ved banegård i Budapest, hvor myndigheder har lukket ned for togtrafikken

Se billeder fra området omkring banegården her (Video: Rasmus Flindt)
Annonce:
Følg Samfund

BUDAPEST, UNGARN (EKSTRA BLADET): Europa står i øjeblikket midt i den største flygtningekrise nogensinde, efter at millioner er blevet drevet på flugt fra borgerkrigen i Syrien.

De mange flygtninge har i den seneste tid strømmet op gennem Europa i et hidtil uset antal, og det har lagt et stort pres på landene i EU's grænseområde mod sydøst. Her er det især grænsen mellem Grækenland og Makedonien, samt grænsen mellem Serbien og Ungarn, hvor der i disse dage er et stort antal flygtninge, der krydser.

Ungarn lukker banegård på grund af flygtningestrøm

Efter ankomsten til Ungarn rykker flygtningene i tusindvis videre op gennem EU, hvor det særligt er togstationen Keleti i den ungarske hovedstad Budapest, der er kommet under pres.

Annonce:

Det betød tirsdag morgen, at de ungarske myndigheder lukkede stationen fuldstændig, efter at en stor gruppe flygtninge havde forsøgt at komme om bord på et tog i retning mod den østrigske hovedstad Wien og videre mod Tyskland.

FLERE BILLEDER: Følg Flugten på Instagram

På trods af at de mange flygtninge mandag aften havde fået lov til at købe billet, blev de alligevel nægtet adgang om bord i toget, hvilket udløste store protester over for de fremmødte politibetjente, som blokerede adgangen til toget.

Siden blev togstationen lukket, hvilket ifølge ungarske myndigheder skete for at leve op til landets forpligtelser over for EU, hvor en flygtning skal søge asyl i det første land, vedkommende er ankommet i, frem for at kunne drage videre til et andet EU-land.

Flygtningekaos i Europa

En massiv strøm af flygtninge og migranter drager i disse dage, uger og måneder mod Europa. De næste tre uger rejser Ekstra bladet rundt til brændpunkterne og sætter ansigter på Den største flygtningekrise siden anden verdenskrig.

Måtte købe billet - men ikke komme med
Ekstra Bladet befinder sig tirsdag eftermiddag foran stationen, som dagen igennem har været omringet af flygtninge og migranter, der håbefuldt venter på at kunne komme videre med toget mod München og resten af Europa.

Annonce:

Flere har befundet sig på stedet i mange dage, så de har slået telt op og ligger på luftmadrasser foran stationen, der til daglig fungerer som et knudepunkt i transporten mellem EU og Østeuropa.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Foran stationen befinder sig både mænd, kvinder, børn og hele familier, mens stationen er bevogtet af en hel slange af politifolk, der sikrer, at kun personer med gyldigt pas lukkes ind i hallen på togstationen.

Politiet har lagt en jernring om togstationen i Budapest for at forhindre flygtninge i at komme videre. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Politiet har lagt en jernring om togstationen i Budapest for at forhindre flygtninge i at komme videre. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

En af dem, der nu er fanget foran togstationen, er den syriske flygtning Mahmoud Algawazi, som sidder ved banegården sammen med sin ni-årige søn og fire andre.

Den syriske flygtning Mahmoud Algawazi har tilbagelagt tusindvis af kilometer, men nu er han strandet ved en banegård i Budapest. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Den syriske flygtning Mahmoud Algawazi har tilbagelagt tusindvis af kilometer, men nu er han strandet ved en banegård i Budapest. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Han fortæller, at han mandag aften som så mange andre langt om længe fik mulighed for at købe billet, og han og de andre i gruppen købte billetter til München for 130 euro per person.

- Jeg har ventet i syv dage, og nu har vi billet, men politiet siger, vi ikke må komme med toget, siger han til Ekstra Bladets udsendte reporter.

Annonce:

Har intet tilbage
Han fortæller, at de inden ankomsten til Budapest har tilbagelagt tusindvis af kilometer gennem Tyrkiet, Samos, Grækenlands fastland, Makedonien, Serbien og senest det meste af Ungarn.

Nu står de tilbage og ved ikke, hvornår togene kører for dem igen, og om deres billetter er gyldige.

- Det er et problem. Vi har ingen penge, intet vand, intet at spise, siger kurdisk-syreren Lokman, der rejser i en mindre gruppe af yngre mænd.

En af dem havde allerede sat sig ind i toget mod München tidligt i morges, da politiet besluttede at aflyse togene og lukke stationen ned. Ingen i gruppen har efterfølgende fået en forklaring.

- Hvad vil de have, vi skal gøre? Tage tilbage til Syrien? Det kan vi jo ikke, lyder det frustreret fra den syriske mand.

Annonce:

Fjernes fra området
Inden Ekstra Bladets ankomst til stationen, havde der været større protester blandt flygtningene på stedet. Her havde de ifølge internationale nyhedsbureauer blandt andet råbt ting som 'frihed, frihed', 'Tyskland, Tyskland' og 'Merkel, Merkel' som en hentydning til deres ønske om at komme til Tyskland, som har sagt, at de godt kan håndtere de mange flygtninge, og at folk fra Syrien er så godt som sikre på at få asyl i Tyskland.

Tirsdag eftermiddag omkring klokken 15 rykkede talstærkt politi ind på pladsen foran stationen for at forhindre flygtningene i at opholde sig på plænen eller ved muren nær hovedindgangen. I stedet forsøger de at samle folk foran hovedindgangen, og ifølge rygter vil myndighederne forsøge at køre flygtningene til et andet sted, hvor de i stedet kan overnatte.

For flygtningene er det dog meget usikkert, hvad der skal ske, og forældre må bruge tæpper for at skærme for deres børn i den bagende varme sol i den ungarske hovedstad, hvor der tirsdag eftermiddag er omkring 30 grader varmt.

Også helt små børn befinder sig blandt de mange flygtninge ved stationen i Budapest. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Også helt små børn befinder sig blandt de mange flygtninge ved stationen i Budapest. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Annonce:

Politiske skænderier i EU
Den ungarske beslutning om at lukke stationen ned, har hurtigt medført politiske reaktioner, der følger i en lind strøm på den interne ballade i EU, hvor Schengen-samarbejdet slår revner, fordi flygtninge rejser igennem landene uden at søge asyl i det første land, de ankommer til.

Merkel: Flygtningekrise er ikke Tysklands skyld

Ungarns regering har blandt andet kritiseret Tyskland for ikke at sende flygtninge tilbage til det første land i EU, de ankom til, men Tysklands kansler Angela Merkel har afvist, at problemet ligger i Tyskland.

- Syrere har en stor chance for at få asyl i Tyskland, men det burde ikke være nogen overraskelse, og det burde være det samme i alle europæiske lande, lød det fra kansleren på et pressemøde, som hun holdt sammen med den spanske premierminister tirsdag.

Annonce:

Her understregede hun, at Tyskland sagtens kan håndtere den store flygtningestrøm, men ved samme møde lød det fra den spanske premierminister Mariano Rajoy, at Spanien ikke ønsker at tage imod flere flygtninge end de 2.739, som landet har forpligtet sig til at tage imod i år. Til sammenligning forventer Tyskland, at der kommer 800.000 til landet. Merkel understreger derfor, at hun mener, at flere lande bør forpligte sig til at tage imod deres andel af flygtningene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: