Ekstra Bladet i Grækenland: Flygtninge køber fup-redningsveste

Vraggodset efter flygtningene viser, hvilke risici de løb for at komme til Europa

Ekstra Bladet tester redningsvestene. Kan de overhovedet holde en person oppe? (Video: Rasmus Flindt)

LESBOS (Ekstra Bladet):

Op til weekenden ankom endnu en båd med 57 flygtninge i en synkefærdig gummibåd til den græske ferieø Lesbos. Denne gang var det pakistanere, der håbede på en bedre fremtid i Europa, men de risikerer hurtigt at ryge retur.

I morgen træder EU’s nye hjemsendelsesaftale med Tyrkiet nemlig i kraft.

Indtil pakistanerne kender deres videre skæbne, må de fokusere på det positive i, at gruppen trods alt nåede frem og ikke druknede undervejs.

Den skæbne har tæt ved 4000 flygtninge lidt i Middelhavet, viser en opgørelse fra i år fra International Organization for Migration.

Grådige menneskesmuglere

Det høje tal skyldes blandt andet, at grådige tyrkiske menneskesmuglere har sendt flygtninge af sted i usikre både, og det er også kommet frem, at der er blevet produceret fup-redningsveste med profit for øje.

– Det er plattenslagere, som med en uhyggelig kynisme tjener formuer på at producere billige veste, som de sælger for formuer til flygtningene, siger Guy Osbourne, der er frivillig nødhjælpsarbejder i en flygtningelejr på øen.

Undergrundsfabrikker i Tyrkiet er blevet afsløret i at underbetale flygtninge til – til andre flygtninge – at producere livsfarlige discount-redningsveste, som umiddelbart kan ligne originale.

Abdalla Hassan på 37 er en af de syriske flygtninge, der bliver tilbageholdt i detentionscenteret Camp Moria. Han har familie i Danmark, og selv om han gerne vil til Danmark, hvis det kan lade sig gøre, er han glad, bare han kommer et sted hen, hvor de respekterer menneskerettighederne. Han mistede sin kone for fire måneder siden og er nu alene med sine to børn på fem og syv år (Foto: Rasmus Flindt). Krig & katastrofer Flygtninge på Lesbos: Vi nægter at rejse

Samfund Tre flygtninge indlagt efter nye optøjer på græske øer

1200 veste konfiskeret

I en razzia for få uger siden konfiskerede lokalpolitiet ifølge Det tyrkiske nyhedsbureau Anatolia eksempelvis 1200 livsfarlige falske veste.

Det skete i den tyrkiske by Izmir på den modsatte side af havet.

Nogle af de omkomne kunne være overlevet i en virksom redningsvest, men er i stedet skyllet ind som vraggods på kysterne til dyb forfærdelse for verdenssamfundet.

– Det er en tragedie for ofrene, og de efterladte og en tragedie for min ø, siger Konstantinos Argyris, frisør på Lesbos.

Testede vestene

Ekstra Bladets udsendte medarbejder samlede i går ti efterladte veste op som led i en uvidenskabelig stikprøve, der skulle vise, om de kunne holde et knap 80 kilogram tungt menneske oven vande.

I Ekstra Bladets test var otte ud af ti veste i en sørgelig kvalitet, og de certificeringer, som var printet på vestene, havde så mange stavefejl, at det næppe var anerkendte fabrikker, der stod bag.

Refleksbånd var på flere veste syet omvendt på, hvilket besværliggør redningsarbejde i mørke, og remme, lynlåse og spænder var fejlbehæftede, så vestene ikke kunne fastgøres ordenligt til kroppen.

Alle vestene kunne dog lige akkurat holde forsøgspersonens hoved oven vande, så måske er alle de tidligere ejermænd, kommet sikkert i land.

Fra i morgen begynder de at ryge retur til Tyrkiet.

100 kommentarer
Vis kommentarer