Ekstra Bladet i Grækenland: Vagter mandsopdækker flygtninge

EU's udleveringsaftale med Tyrkiet er trådt i kraft, og det betyder, at migranter og flygtninge i Grækenland nu bliver deporteret væk

Sådan så det ud mandag morgen, da grækerne begyndte at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet.

LESBOS, GRÆKENLAND (Ekstra Bladet): Demonstranter har samlet sig på havnen på Lesbos. De råber ind i megafoner, at EU skal skamme sig og åbne grænserne.

Anledningen er, at mandag blev den første dag, hvor EU's udleveringsaftale med Tyrkiet trådte i kraft, hvilket betyder, at titusindvis af flygtninge i Grækenland skal smides ud og tilbage til Tyrkiet.

Ekstra Bladet har været til stede hele mandag morgen for at følge med. Allerede fra klokken seks kørte de første busser op til flygtningelejrene for at fragte menneskerne til færgerne, hvor de sejles videre til Tyrkiet.

Og selvom dagen indtil videre er forløbet uden den store dramatik udover demonstrationen på havnen, er flygtningene alligevel mandsopdækkede på færgerne til Tyrkiet. Frontex bekræfter således, at der er afsat én vagt per flygtning.

Samfund Ekstra Bladet i Grækenland: Nu smider de flygtninge ud

Frygter for børnene
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var de første færger fyldt op med flest fra Afrika og Pakistan. Kun to var fra Syrien, og de tog frivilligt tilbage på grund af familiære problemer.

Selvom aftalen er vedtaget af EU, bliver den alligevel kritiseret fra flere sider.

- Det er helt uacceptabelt, at man i dag har taget et symbolsk skridt og udvist pakistanere og nordafrikanere til Tyrkiet, hvor der er overladt til usikkerhed, siger Gauri van Gulik, der er europæisk chef i Amnesty International, til Ekstra Bladet.

- Det er sket efter et tvivlsomt og fordækt forløb præget af rod og hemmelighedskræmmeri. Jeg er også dybt bekymret for alle de syriske flygtningebørn, som i dag har set folk blive deporteret. De frygter at blive sendt hjem og tilbage i krig, siger hun videre til Ekstra Bladet i Grækenland.

Artiklen fortsætter under billedet:

En af busserne fyldt med flygtninge og migranter (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
En af busserne fyldt med flygtninge og migranter (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Flere kommer til
Meningen med EU-aftalen med Tyrkiet har været, at flygtninge skal forstå, at det ikke svarer sig at tage den farlige tur ind i EU.

Alligevel har der de seneste dage på Lesbos ankommet hundredvis hver dag. Det er færre end tidligere, men de ankommer stadig på trods af politiske aftaler.

Blandt demonstranterne på havnen på Lesbos har Ekstra Bladets reporter taget en snak med Ansgar Rudolph, som er talsperson for organisationen Better Days for Syria.

- EU er reelt i gang med at deportere folk til døden, for Tyrkiet sender syrerne tilbage til Syrien. Og Pakistan vil ikke hjemtage egne flygtninge, så de er overladt til livslang elendighed i ingenmandsland et sted, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet:

Flygtninge og migranter står i kø i lejren Moria på Lesbos (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Flygtninge og migranter står i kø i lejren Moria på Lesbos (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Fra Tyrkiet til Tyskland
For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

De første 131 flygtninge og migranter - hovedsageligt fra Pakistan og Bangladesh - er tidligere mandag morgen blevet sendt retur fra den græske ø Lesbos til den tyrkiske havneby Dikili.

Tyskland forventer ifølge nyhedsbureauet AFP at tage imod omkring 35 syrere fra Tyrkiet mandag. Det oplyser det tyske indenrigsministerium.

Også Frankrig, Finland og Portugal forventer at tage imod syriske flygtninge fra Tyrkiet mandag.

I 2015 ankom der 853.650 flygtninge og migranter til Grækenland, og fra årsskiftet frem til 30. marts er 150.703 flygtninge og migranter ankommet til Grækenland.

På havnen i  Mytilini på den græske ø Lesbos, hvor flygtninge og migranter fra mandag morgen begyndte at blive deporteret til Tyrkiet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
På havnen i Mytilini på den græske ø Lesbos, hvor flygtninge og migranter fra mandag morgen begyndte at blive deporteret til Tyrkiet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

67 kommentarer
Vis kommentarer