Ekstra Bladet i Jerusalem: 'Militæret skubber journalister væk'

Ekstra Bladet har en journalist i den hellige by, hvor demonstrationerne er brudt ud, mens sikkerhedsstyrker forsøger at kontrollere situationen

Urolighederne er allerede brudt ud i Jerusalem, fortæller Ekstra Bladets udsendte på stedet

Ekstra Bladets journalist beretter, at militæret skubber journalister væk fra demonstrationen, mens palæstinenserne lukker butikker og går på gaden.

Den danske ambassade har ingen ændring i rejsevurderingen for danskere, der færdes i Israel, men det kan ændre sig i morgen - vi opdaterer løbene på udviklingen.

Onsdag brød Mellemøstkonflikten for alvor ud i lys lue igen, da Donald Trump og USA officielt anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Byen, der er hjemsted for flere hellige steder for både jøder og muslimer, har siden Israels oprettelse i 1948 været 'corpus separatum' - en adskilt by.

Trumps beslutning har derfor vakt massiv vrede fra den arabiske verden, og siden onsdag er demonstrerende palæstinensere gået på gaden for at protestere mod Israel og USA, som de mener, forsøger at underminere deres ret til den hellige by.

Ekstra Bladet har journalist Pernille Obelitz til stede ved Damaskus-porten i den gamle i bydel i Jerusalem, hvor det muslimske kvarter også ligger, og her er folk rasende:

- Folk er begyndt at samles nu, selv om der er en stemning af, at man venter med spænding på at se, hvad der sker i morgen efter fredagsbønnen, hvor Hamas har opfordret til, at folk skal gå på gaden i et folkeligt oprør, fortæller hun på en telefonforbindelse.

Tidligere på torsdagen opfordrede Hamas leder til en ny intifada, og han kalder fredagen for en 'vredens dag':

- De unge og palæstinensere på Vestbredden er nødt til at svare igen med alle midler overhovedet mod den amerikanske beslutning, der skader vores Jerusalem, lyder det fra Ismail Radwan ifølge The Independent.

Artikel fortsætter under billede..

Marwa Wazwaz er chokeret over Trump udmelding, og opfordrer folk til at gå på gaden i protest. Foto: Pernille Obelitz
Marwa Wazwaz er chokeret over Trump udmelding, og opfordrer folk til at gå på gaden i protest. Foto: Pernille Obelitz

'Jerusalem er vores'
Ekstra Bladets udsendte har under torsdagens demonstration i Østjerusalem talt med folk på begge sider af konflikten. En af dem er 22-årige Marwa Wazwaz, der i skarpe vendinger kritiserer Donald Trump:

- Jerusalem er ikke hans at give væk. Hvis de tager Jerusalem fra os, hvad har vi så tilbage? Byen er hovedtemaet i vores sag, og det vil det altid være. Det er ikke en fredshandling, når man giver Jerusalem til Israel.

Hun er ikke i tvivl om, at hendes folk nu må stå sammen:

- Hvis ikke Abbas (palæstinensisk leder red.) gør noget med det samme, så må han træde tilbage og lade folket komme til, for vi kan ikke acceptere det her længere.

Men den udlægning er man ikke enig i på den israelske side. 62-årige Itzhak Karamany har boet i Jerusalem hele sit liv, og han mener, at byen altid har jødernes:

- Da jeg hørte nyheden, var jeg ikke bare 100 procent glad, men tusind procent glad. Jerusalem tilhører jøderne, og det er ikke bare lige nu, men det har den gjort i flere tusind år. Det er retmæssigt vores.

Artikel fortsætter under billede..

Itzhak Karamany ser Jerusalem som en del af Israels historie, og han mener, at ben altid vil være landets hovedstad. Foto: Pernille Obelitz
Itzhak Karamany ser Jerusalem som en del af Israels historie, og han mener, at ben altid vil være landets hovedstad. Foto: Pernille Obelitz
 

Striden om Jerusalem går mere end tusind år tilbage, og begge religioner gør krav på deres ret til at have adgang til specielt tempelæbjerget, hvor grædemuren for jøderne er særdeles hellig, mens Klippe- og Al Aqsa-moskéen, der ligger samme sted, er afgørende for muslimer rundt om i verden.

Artikel fortsætter under billederne..

Foto: Pernille Obelitz
Foto: Pernille Obelitz
 

Foto: Pernille Obelitz
Foto: Pernille Obelitz

Foto: Pernille Obelitz
Foto: Pernille Obelitz

Foto: Pernille Obelitz
Foto: Pernille Obelitz
 

Ekstra Bladet jager flere reaktioner fra både israelere og palæstinensere  i Jerusalem og er til stede fredag, hvor flere demonstrationer vil bryde ud efter bønnen.

En ambassadeflytning med store konsekvenser

Siden FN i 1948 oprettede staten Israel har spørgsmålet om, hvad man gør med den hellige by Jerusalem hersket som et centralt element i hele Mellemøstkonfikten. Byen fik betegnelse som en adskilt by, der hverken anerkendes som Israel eller Palæstinas officielle hovedstad af det internationale samfund.

Men striden om kontrollen med Tempelbjerget, hvor både jødernes og muslimernes største helligdomme ligger på samme sted, vil ingen ende tage. Diverse fredsforhandlinger er gang på gang strandet ved netop spørgsmålet om Jerusalems fremtid, men med USA anerkendelse af byen som Israels ubestridte hovedstad kan de ændre sig.

Ekstra Bladet giver her vores bud på, hvilke konsekvenser ambassadeflytningen kan få for USA, Israel og Palæstina.

USA
USA er den største supermagt i verden og samtidig en af Israels absolut stærkeste allierede. i 2016 underskrev man en aftale om militærstøtte til israelerne på 252 milliarder kroner over en ti-årig periode, hvilket gør den til den største militære hjælpeaftale, som USA nogen sinde har indgået.

USA har trods et nært venskab med Israel flere gange ageret fredsmægler mellem de to stridende parter, men rykker de ambassaden til Jerusalem, er deres rolle udspillet i dette henseende.

Flere forskere i international sikkerhed tror, at det vil anspore jihadister til at udføre flere terroraktioner mod USA og dets interesser.

USA mister den anseelse og tillid, som den tidligere præsident Barack Obama havde brugt mange kræfter på at bygge op til lande som Egypten og Libanon i den arabiske verden.

Israelerne
Israel har allerede placeret deres parlament 'Knesset' i Jerusalem, og her er alle politiske beslutninger blevet truffet siden 1966. Stort set alle lande i verden har placeret deres ambassade i byen Tel Aviv, der anses som Israels hovedstad af det internationale samfund.

Flytter USA ambassaden til Jerusalem vil det styrke den israelske selvbevidsthed om, at byen er deres ukrænkelige hovedstad.

Israel vil få svære ved at fastholde deres handelsaftaler med muslimske lande som Saudi Arabien og Egypten, der vil have meget svært ved at acceptere den nye situation i regionen.

Ligesom palæstinenserne er israelerne igen mere udsat for at blive direkte ramt af den ustabilitet, som en flytning af dem amerikanske ambassade vil skabe - herunder terror eller i sidste ende en ny intifada. 

Palæstinenserne
På Vestbredden og i Gaza, som i dag er de områder, der udgør Palæstina, ser man med bekymring til udviklingen. Siden 1967 har Israel udbygget sine bosættelser på Vestbredden, ligesom man har overtaget mere og mere kontrol med Jerusalem. 

Rykker USA ambassaden til Jerusalem vil den arabiske verden føle, at drømmen om en to-stats-løsning er forbi, da det er et krav, at en del af Jerusalem som minimum bliver hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

Fredprocessen mellem de to parter vil være fobi, og ekstreme jihadistgrupper som Hamas vil have endnu et våben i kampen om at rekruttere flere medlemmer til at kæmpe mod besættelsesmagten.

Ligesom israelerne er palæstinenserne mere udsat for at blive direkte ramt af den ustabilitet, som en flytning af dem amerikanske ambassade vil skabe - herunder terror eller i sidste ende en ny intifada. 

 

Kilde: Rasmus Boserup, forsker ved Dansk Institut for Internationale Sudier.

 

490 kommentarer
Vis kommentarer