Ekstra Bladet i Ungarn: Håbløsheden fylder luften

Der er opbrudsstemning ved grænsen mellem Serbien og Ungarn, mens flygtninge i stedet strømmer i tusindvis til Kroatien

Stemningen er helt anderledes ved den ungarske grænse, end den har været de seneste dage. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Stemningen er helt anderledes ved den ungarske grænse, end den har været de seneste dage. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

 

GRÆNSEOVERGANGEN VED RÖSKE, UNGARN/SERBIEN (Ekstra Bladet): I de seneste dage har der været stor uro ved grænsen mellem Serbien og Ungarn, hvor tusindvis af flygtninge har krævet at blive lukket igennem den tillukkede grænse, der adskiller EU fra det øvrige Europa.

Sent onsdag aften førte den ophidsede stemning til blodige sammenstød mellem flygtningene og Ungarsk politi, men de voldsomme optøjer medførte heller ikke, at Ungarn ændrede sin benhårde grænsepolitik, der betyder, at de mange flygtninge må finde en anden vej ind i Europa.

Og det er der også mange, der har gjort. Således beretter kroatisk politi, at 5.650 flygtninge indtil videre er kommet ind i Kroatien.

14-årige Jihan til Ekstra Bladet i Serbien: Vi dør her - hvorfor hjælper I ikke?

I mens er grænsen mellem Serbien og Ungarn i høj grad præget af en stemning af håbløshed.

- Der er opbrudsstemning og forvirring. Folk ved ikke rigtig, hvad de skal gøre, for de er begyndt at miste troen på, at grænsen bliver åbnet. Men de er også bange for, hvad der sker, hvis de tager til Kroatien, fordi de ikke ved, om grænsen til Slovenien er lukket, fortæller Ekstra Bladets reporter på stedet.

Hun fortæller, at der går mange rygter om, hvilke grænser der er lukkede, så folk tør ikke forlade stedet, selvom der ikke er meget, der tyder på, at grænsen til Ungarn vil blive åbnet.

Ekstra Bladet ved grænsen til Ungarn: Ligner scener fra en katastrofefilm

Opbrudsstemning
Alligevel er antallet af flygtninge ved grænsen til Ungarn dalet markant, og der er en opbrudsstemning ved grænsen, hvor mange flygtninge så småt er ved at pakke sammen.

- Der er mange, der ikke rigtig ved, hvad de skal gøre, men da vi ankom møder vi en trafik af folk, der er på vej væk fra stedet, enten gående eller med taxaer mod den kroatiske grænse.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

De seneste dage har stemningen ved grænsen til Ungarn været præget af råben i nærheden af porten til Ungarn, hvor flygtninge har krævet, at porten blev åbnet, mens der blev råbt på Tyskland og Merkel, som blandt mange flygtninge ses som symbolet på et åbent Europa, der ønsker at hjælpe de mange mennesker på flugt.

Kaos ved grænsen i Ungarn: Politiet tæsker løs på kvinder og børn

Minder om festival-afslutning
Torsdag formiddag er der dog helt stille ved grænsen, hvor der ikke længere er mennesker i nærheden af porten, og antallet af betjente på den ungarske side af grænsen er også dalet betragteligt, mens stemningen blandt betjentene også virker mere afslappet, fortæller Ekstra Bladets udsendte.

- Det virker lidt som en Roskilde Festival på næstsidste dag, hvor nogen begynder at tage hjem, og der er lidt opbrudsstemning rundt omkring, siger hun.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

Mens der de seneste dage har været en nærmest endeløs strøm af mennesker, der ankom til grænsen til Ungarn, ankommer der torsdag ikke nye flygtninge til grænsen, og i stedet forlyder det, at busserne ved Serbiens sydlige grænse i stedet kører direkte til Kroatien frem for at møde den bogstavelige mur ved Ungarns grænse.

Grænsekaos: Merkel, Merkel - luk os ind

Dermed tyder det på, at presset ved den ungarske grænse er aftaget en del, og flygtningestrømmen har derfor skiftet til at gå op gennem Kroatien og Slovenien på vejen mod Østrig og Tyskland, hvor der begge steder fortsat er grænsekontrol, uden at de decideret har lukket grænsen, som tilfældet er ved grænsen mellem Serbien og Ungarn.