Ekstra Bladet prøvede lykken: - Hallo? Er det Putin?

Torsdag satte Putin sig i den varme stol og lod pøblen stille ham spørgsmål. Det forsøgte Ekstra Bladet naturligvis

Putin var knivskarp under dagens stort anlagte tv-show (Foto: AP)
Putin var knivskarp under dagens stort anlagte tv-show (Foto: AP)

Torsdag middag satte den russiske præsident, Vladimir Putin, sig tilrette i den varme stol i et TV-studie i Moskva og lukkede op for telefonlinjerne.

Her kunne russere såvel som udlændinge ringe ind og spørge den russiske bjørn om alt fra krigen i Syrien til skjult palmeolie i russisk produceret ost.

Nummeret til den varme linje var på forhånd blevet offentliggjort på præsidentembedets hjemmeside, og her blev også folk udenfor Rusland opfordret til at stille præsidenten spørgsmål.

- Hallo? Er det Putin?
Den mulighed kunne Ekstra Bladet naturligvis ikke lade gå til spilde, og vi greb ivrigt knoglen for at komme i kontakt med Putin.

Men allerede efter få sekunder blev vi slemt skuffede. Efter at have indtastet det ti-cifrede telefonnummer, blev vi mødt af en mekanisk telefonsvarer.

Efter en kort og komplet uforståelig monolog på russisk, lød et et bip og efter at have præsenteret os kort forsøgte vi med følgende spørgsmål:

- Danske fly har flere gange de senere år måtte på vingerne for at afvise dine kampfly nær vores grænser. I 2014 simulerede du et missilangreb med skarpe våben mod Bornholm under Folkemødet, hvor hele Danmarks politiske top var samlet. Hvad har vi gjort dig?

Hvorefter linjen blev afbrudt, og vi satte os til at vente på svar fra den russiske leder.

Nøje instrueret tv-show
Via tv-signal tilgængeligt på nettet kunne hele verden følge med i, hvordan det nøje instruerede tv-show blev eksekveret.

Spørgsmålene vekslede mellem at komme fra indtelefonerede telefonbeskeder, spørgsmål fra de nøje udvalgte publikummer, der var tilstede i studiet og fra de russiske korrespondenter der var spredt rundt om i landet i stalde, fabrikker og på kontorer, hvor de interviewede almindelige russere.

Putin svarede pøblen

– 11-årig pige: Hvis du fik tre ønsker, hvad skulle de så være?

– Vi skal ikke være afhængige af mirakler. Hvis man er det, ender man med ingenting, som Pusjkin skriver i et eventyr. Vi skal arbejde os til det, vi ønsker

– Hvem ville redde fra druknedøden - den tyrkiske præsident, Erdogan, eller Ukraines præsident Porosjenko?

– Hvis nogen har besluttet sig for at drukne, er det ikke længere muligt at redde dem. Men vi er selvfølgelig klar til at give en hjælpende hånd, hvis vores partnere selv ønsker det.

– Hvem er de næste, luftvåbnet vil bombe?

– Banditstater, der truer vores sikkerhed vil blive de næste. Vi vil bevise, at det russiske militær er uovervindeligt og overlegent.

- Med pressemødet viser Putin, at han er kaptajnen på skibet, forklarede lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Mette Skak til Ekstra Bladet forud for dagens tv-show.

Diktator Putin
I centrum for begivenhederne sad den russiske præsident, der med lige dele seriøsitet og alvor tronede i sin stol, som han tydeligt fandt sig godt tilrette i.

Imellem de skarpe svar tog han løbende noter. Spørgsmål han ikke kunne svare på, noterede han og gjorde derefter spørgeren opmærksom på, at han ville sørge for, at sagen blev undersøgt nærmere.

- Ved disse tv-optrædener er Putin altid veloplagt og velforberedt. Han har styr på, hvad der rører sig i befolkningen, og hvad der tales om i de internationale medier. Pressemødet befinder sig i gråzonen mellem den rene propaganda og oplysning til borgerne om samfundet, siger Mette Skak.

Hun beskriver Putin som en postmoderne diktator, der har forstået at bruge de moderne kommunikationsmidler for at fastholde grebet om befolkningen.

Putins damer for skud
- Begivenheden er med til at legitimere Putins magt og fremstiller ham samtidig som Ruslands stærke mand, siger Mette Skak.

Flere gange udløste Putins svar også både latter og klapsalver fra publikum i studiet, som da han afværgede spørgsmål, om nye kvindelige bekendtskaber efter bruddet med ekskonen Lyudmila Putina, som han blev skilt fra i 2013.

- Hvis jeg begynder at svare på spørgsmål om mit privatliv, kan det have effekt på valutakursen og olieprisen, jokede Putin med slet skjult hentydning til landets pressede økonomi, hvorefter han undlod at svare yderligere på spørgsmålet.

Da spørgetimen var ovre efter 3 timer og 39 minutter, havde Putin svaret på i omegnen af 80 spørgsmål.

Ekstra Bladet kunne i samme omgang nedslået konstatere, at vores spørgsmål ikke var blandt de udvalgte, der havde fundet vej til den russiske præsidents bord.

Vi kunne dog trøste os med, at vi langt fra var alene. Ifølge de russiske værter på showet, modtog callcentret mere end 3 millioner telefonopkald i løbet af seancen.

Vi prøver igen næste år.

34 kommentarer
Vis kommentarer