Ekstra Bladets pris går til ungarsk medie

Det blev det ungarske medie Magyar Narancs, der løb af med Årets Victor

Victor Prisen ryger hele vejen til Ungarn denne gang. Foto: Olivia Loftlund.
Victor Prisen ryger hele vejen til Ungarn denne gang. Foto: Olivia Loftlund.

Den er opkaldt efter Ekstra Bladets markante chefredaktør Victor Andreasen, og den bliver kun givet til insisterende stemmer i samfundsdebatten.

I 2019 går Victor-prisen til det ungarske medie Magyar Narancs, som ifølge Ekstra Bladets nuværende ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, lever op til alle idealerne.

- I mere end tre årtier har årets prisvinder været en insisterende stemme i den ungarske samfundsdebat. Og med konstante afsløringer, frygtløshed og satire har de år efter år været en torn i øjnene på magthaverne, siger han.

Lækre ejendomme
Mediet har blandt andet afsløret, hvordan parlamentsmedlemmer og oligarker har foretaget massive opkøb af lækre grunde og ejendomme.

- Ikke en let opgave, når Viktor Orbáns (Ungarns premierminister, red.) magtapparat konstant forsøger at knægte ytringsfriheden og gøre livet surt for den frie presse i Ungarn.

En del af prisen er, at man skal besøge Victor Andreasens fødeby, Silkeborg. Derfor vil Magyar Narancs chefredaktør, Endre Bojtár, slå et smut forbi Ekstra Bladets redaktion senere på året, før han skal opleve den jyske by.

Det er en komité bestående af chefredaktionen og formanden for Ekstra Bladets medarbejderforening, der har udvalgt vinderen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hvem var Victor?

Victor Andreasen var chefredaktør på Ekstra Bladet fra 1963-67 og 1971-76, hvor han i den grad ændrede den noget kedelige udvikling, bladets salgstal havde.

På Ekstra Bladet formåede den uddannede cand.polit. at sætte fokus på større sager i det danske samfund, heriblandt boligspekulanter, som fik det smukke tilnavn 'bolighajer'.

Mange mener, at Victor Andreasen var med til at redde Ekstra Bladet. Foto: Morten Langkilde
Mange mener, at Victor Andreasen var med til at redde Ekstra Bladet. Foto: Morten Langkilde

Chefredaktøren fik to børn i et tidligere ægteskab, men hans mest famøse forhold er nok hans ægteskab til digteren Tove Ditlevsen. De var gift 1951-73, hvorefter de blev skilt. Hendes bog 'Vilhelms værelse' skulle, selvom det er fiktion, rumme et portræt af ham.

Victor Prisen gives i Victor Andreasens ånd til dem, der ikke vil klappe i. Sidste år fik Sara Omar prisen for sin bog om overgreb og undertrykkelse af muslimske kvinder.

Victorprisen Victor-prisen: Fra 1980 til i dag

13 kommentarer
Vis kommentarer