Ekstrem dødelig bløder-feber rammer millionby: Folk faldt bare døde om

Op mod 90 procent af de smittede dør, når de rammes af ebola. Nu har sygdommen ramt millionby, hvor patienterne er begyndt at flygte fra behandlingsstederne for at søge hjælp i kirkerne

I disse uger spreder den særdeles smitsomme ebola-virus sig i den vestafrikanske land Congo, hvor virusen har gjort sit indtog i millionbyen Mbandaka.

I begyndelsen ligner det en simpel influenza.

Den smittede får feber, hovedpine samt muskel- og mavesmerter.

Storby er skrækscenarie
Men hvor influenzaen vil aftage efter nogle dage, udvikler den smitsomme ebola-virus sig voldsomt.

Patienten får kraftig diarre, nyre- og leversvigt og lige før virussens offer dør, sætter de indre og ydre blødninger ind.

- Som situationen ser ud nu, er omkring 50 personer smittet. Heraf er omkring halvdelen døde, forklarer læge Kristoffer Vogler, der følger situationen tæt for Læger Uden Grænser.

- Det er meget alvorligt. I storbyen kan epidemien brede sig hurtigere, fordi de smittede vil møde mange mennesker i løbet af dagen. Nu frygter vi, at sygdommen spreder sig videre til andre millionbyer i regionen.

Kristoffer Vogler behandler et sygt barn i Liberia. Havde barnet været ebolasmittet ville Kristoffer have været iført en stor sikkerhedsdragt for at undgå selv at blive smittet. Privatfoto
Kristoffer Vogler behandler et sygt barn i Liberia. Havde barnet været ebolasmittet ville Kristoffer have været iført en stor sikkerhedsdragt for at undgå selv at blive smittet. Privatfoto

Smittede faldt døde om
Kristoffer Vogler var selv i Vestafrika, efter området i 2014 blev ramt af den voldsomste ebolaepedimi nogensinde.

Her døde mere end 15.000 mennesker mens knap 13.000 ifølge WHOs officielle tal overlevede igennem de to år epidemien hærgede.

I Liberia oplevede han, hvordan frygten for sygdommen gennemtærede sundhedsvæsnet, hvor de fleste af hans kollegaer havde mistet familiemedlemmer eller kollegaer til den dødelige sygdom. Selv nåede han ikke at behandle ebola-ofre, da sygdommen var på kraftig retur i området han besøgte.

- Mine kollegaers historier var utroligt dramatiske. De fortalte, hvordan folk bare faldt døde om med blodig opkast og diarre. I begyndelsen kendte man ikke sygdommen, og derfor var det ekstra chokerende, forklarer han.

Et ebolaoffer bæres væk i udkanten af Monrovia i Liberia i efteråret 2014. Sundhedspersonalet tager ingen chancer. Foto: AP
Et ebolaoffer bæres væk i udkanten af Monrovia i Liberia i efteråret 2014. Sundhedspersonalet tager ingen chancer. Foto: AP

'Befries' fra behandling
Efter de seneste udbrud i Congo arbejder myndighederne nu på at inddæmme sygdommen. Personer, der har været i kontakt med smittede forsøger man at opspore. De registreres, tilbydes vacciner og oplyses om, at de skal være ekstra opmærksomme på symptomer, der kan være ebola.

Men den fattige og dårligt uddannede befolkning gør opgaven besværlig. Patienter har med hjælp fra familiemedlemmer forladt behandlingscentre for at søge alternativ behandling, der ikke kun mindsker deres egne chancer for at overleve, men også udgør en smitte risiko for andre.

- Der har desværre været historier fremme om pårørende, der har bragt deres syge familiemedlemmer til kirker, fordi de tror, det kan helbrede dem. Man er overbevist om, at kirken har helbredende egenskaber. Det er rigtigt farligt for det er typisk i slutningen af sygdomsperioden, hvor de smitter ekstra meget, siger Kristoffer Vogler.

Det er syvende gang Congo rammes af ebolaudbrud. Ifølge Læger Uden Grænser tror man på, at man denne gang effektivt kan begrænse og stoppe epidemien før den udvikler sig som sygdomsudbruddet i 2014, hvor 11.310 mennesker døde.

Sådan smitter ebola

- Ebolavirus smitter ved direkte kontakt med patienters kropsvæsker som f.eks. blod, sved, blodigt opkast, afføring eller sæd. Risikoen for smitte er derfor under normale omstændigheder meget lille.

- Ebola kan ikke smitte gennem luften.

- Ebolavirus smitter heller ikke ved tilfældig kontakt med mennesker, der ikke har sygdomstegn.

- Man kan ikke blive smittet med ebolavirus ved f.eks. at håndtere penge og varer eller ved at svømme i et svømmebassin.

- Myg overfører ikke ebolavirus.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Samfund Læger frygter en snarlig eksplosion af ebola i DRCongo

George Weah i testimonial-kamp i 2010. Foto: All Over Intl. fodbold Fodboldstjerne blev præsident: 'Jeg har arvet fallitbo'

Medlemmer af Læger Uden Grænser gør sig klar til at behandle de ofre, der bliver bragt til Mbandaka Hospital. Foto: AP
Medlemmer af Læger Uden Grænser gør sig klar til at behandle de ofre, der bliver bragt til Mbandaka Hospital. Foto: AP
 

1 af 2 
2 af 2 
108 kommentarer
Vis kommentarer