Annonce:
Annonce:

Ekstrem gruppe missionerede for børn og unge

Netværket, der trækker tråde til en række terrorsager og af flere kilder beskrives som værende ekstremt, missionerede aktivt for børn, viser nu slettet billedmateriale

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager
Annonce:
Følg Samfund

Slettet billedmateriale viser medlemmer af gruppen Team Dawah, som nu knyttes til en række terrorsager, missionere for børn og unge. Ekstra Bladet er i besiddelse af billederne.

Omkring ti unge drenge sidder på tilskuerpladserne til en street-fodboldbane. Foran dem står tre på daværende tidspunkt medlemmer af gruppen Team Dawah. En gruppe, som flere kilder overfor Ekstra Bladet har beskrevet, sympatiserer med ekstremistiske ideologier. Den ene af mændene er nu tiltalt i en terrorsag.

Flere af de unge drenge sidder med flyers i hænderne. Samme brochurer, som flere billeder viser Team Dawah medlemmer dele ud på gaden, når de missionerer i deres t-shirts. Ved street-fodboldbanen har mændene ikke gruppens t-shirts på, men brochurerne vidner om, at de er i gang med at missionere for deres sag.

Annonce:

Scenen her er fra et af adskillige billeder, der viser medlemmer af gruppen Team Dawah missionere for børn og unge. Flere af disse billeder er efterfølgende blevet slettet fra internettet.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Den 23-årige ses iført hvidt til højre i billedet sammen med medlemmer af Team Dawah. De missionerer og deler flyers ud til unge. Foto: Slettet billedmateriale fra Team Dawahs Facebook
Den 23-årige ses iført hvidt til højre i billedet sammen med medlemmer af Team Dawah. De missionerer og deler flyers ud til unge. Foto: Slettet billedmateriale fra Team Dawahs Facebook
 

Missionerende medlem tiltalt for terror
En af de mænd, der ses missionere for børn og unge med andre medlemmer af Team Dawah, er en 23-årig mand, der nu er tiltalt for at ville begå terror og anskaffe sig materiale til at producere en bombe. Samme mand ses på andre billeder missionere for Team Dawah iført en t-shirt med gruppens logo på maven. Her deler han også flyers ud.

Et andet billede viser samme mænd tale med endnu yngre børn omkring Blågårds Plads. Også her ses de med flyers i hænderne.

Den 23-årige blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger smidt ud af Team Dawah i 2018. Sagen han er tiltalt i forventes at starte 4 november. Det vides derfor endnu ikke, hvordan den 23-årige tiltalte mand forholder sig til sagen. Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte ham for at få en kommentar uden held.

Annonce:

Artiklen fortsættes under billedet ...

Den 23-årige ses til højre på billedet. Han missionerer sammen med medlemmer fra Team Dawah for børn. Foto: Slettet billedemateriale fra Team Dawahs Facebook
Den 23-årige ses til højre på billedet. Han missionerer sammen med medlemmer fra Team Dawah for børn. Foto: Slettet billedemateriale fra Team Dawahs Facebook

Hvad er Team Dawah?
Dawah er arabisk og betyder 'at kalde til en religion'. Team Dawah beskriver sig selv som en organisation bestående af 'unge muslimer fra forskellige dele af landet og med forskellige nationaliteter forenet af vores tro - Islam'.

Deres formål er ifølge organisationen selv, 'at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis'.

På sine sociale profiler ses Team Dawah som en organisation, der laver sociale arrangementer sammen, deltager i undervisning sammen og tager på hytteture. Der er også billeder af, at de laver 'street-dawah', hvilket vil sige, at gå på gaden og missionere for sin sag. Her ses Team Dawah dele flyers ud forskellige steder i landet.

En anden side bag facaden
En række kilder fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at organisationen har en anden side bag facaden, hvor de angiveligt sympatiserer med ekstremistiske ideologier.

Et højtstående medlem af PET vidnede i oktober i en retssag, hvor en person, der har haft tilknytning til organisationen, er tiltalt. Her beskrev han efteretningstjenestens vurdering af gruppen og sagde, 'at PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat'.

Ifølge en række kilder samlede Team Dawah i 2018 dele af det danske ekstremistiske miljø på tværs af landsdele.

Samtidig er en række personer med tilknytning til organisationen involveret i en række nyere terrorsager.

Team Dawah trækker dermed tråde rundt i det ekstremistiske miljø på tværs af Danmark, der forbinder organisationen med en række sager, som et form for 'fluepapir for terror'.

Du kan høre hele historien om Team Dawah i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'

Flyers: 'Vend ikke ryggen til Allah'
Ekstra Bladet er i besiddelse af fotos af nogle af de flyers, som Team Dawah medlemmerne delte ud i 2018. 'Hvor tilhører jeg'? og 'Hvad vil jeg med mit liv'?, står der i overskrifter på brochurerne, der appellerer til at vende sig mod religionen i søgen efter svar.

På bagsiden af samme flyer står der blandt andet, 'afhold dig fra det negative miljø og hold fast i det miljø Allah kalder dig til'. Det står under overskriften 'Vend ikke ryggen til Allah', og under det er flere koranvers citeret.

Brochurerne er markeret med Team Dawahs sorte logo på forsiden.

Artiklen fortsættes under billederne ...

Denne flyer er blevet delt ud af Team Dawah i 2018
Denne flyer er blevet delt ud af Team Dawah i 2018

Her ses bagsiden af Team Dawahs flyer fra 2018
Her ses bagsiden af Team Dawahs flyer fra 2018

Kendt metode
Brugen af 'street dawah', hvor man går på gaden og missionerer for islam, var også en flittigt anvendt metode fra den omdiskuterede britiske prædikant Anjem Choudary.

Annonce:

Anjem Choudary stiftede gruppen Al-Muhajiroun, der er forbundet til en række terrorsager og -sigtelser og han har selv for nyligt afsonet en dom for at opildne til støtte af Islamisk Stat.

Flere kilder beskriver, at Anjem Choudary har været en inspirationskilde for det danske ekstremistiske miljø, og at tidligere grupperinger som 'Kaldet til Islam' og 'Millatu Ibrahim' flere gange inviterede ham til Danmark og modtog undervisning fra ham.

En højtstående PET-medarbejder beskrev under et retsmøde, at Team Dawah har et vist sammenfald med 'Kaldet til Islam' og 'Millatu Ibrahim.'

- Blandt personer, der var involveret i Team Dawah, var personer, der var involveret i 'Kaldet til Islam' og 'Millatu Ibrahim', lød det fra PET-lederen i retssagen mandag 11. oktober.

Ekstra Bladet har interviewet Anjem Choudary til podcasten 'Homegrown'. Du kan høre hele interviewet i afsnit fire af podcast-serien.

Afviser forbindelser og sympatier
I forbindelse med podcasten 'Homegrown' har Ekstra Bladet været i kontakt med Team Dawah og forelagt dem de anklager, som bliver rettet imod dem. Team Dawah har afvist at stille op til interview, men i stedet har sendt et skriftligt svar:

- Der vil altid være noget snik og snak dog typisk uden beviser som altid, men én ting er stensikkert: Vi har intet med Islamisk Stat at gøre og vi vil hverken associeres med dem eller andre lignende terrororganisationer. Det er simpelthen for grænseoverskridende.

- Vi hverken roser eller opfordrer til at skade andre mennesker. Vores eneste mål er at forkynde Islam som den står skrevet i Koranen og Sunnah til muslimer såvel ikke-muslimer - hverken mere eller mindre.

- Vi har ingen relationer til andre grupperinger eller bevægelser i Danmark eller udenfor Danmark og vi tager afstand fra enhver form for ekstremisme, hvad end de måtte kalde sig.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til de første tre episoder af Ekstra Bladets podcast Homegrown her eller i din fortrukne podcast-app:

Annonce:

Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'
Artiklen bygger på materiale fra Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown', hvor vi sætter fokus på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Podcasten er lavet af Ekstra Bladets graverredaktion i samarbejde med terrorforsker Tore Hamming og er baseret på samtaler med kilder i miljøet og tæt på Team Dawah.

Af hensyn til de kilders sikkerhed er de anonymiseret. Deres fortællinger er blevet sammenholdt med en gennemgang af en lang række aktindsigter, retsdokumenter, vores egen research og indsamlet materiale fra åbne såvel som lukkede og krypterede grupper.

Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: