Annonce:
Annonce:

Ekstremt smitsom sygdom hærger Europa

Antallet af mæslingetilfælde i Europa var i 2018 det højeste, der har været i hele dette årti

Se hvilke symptomer, du skal holde øje med. Video/redigering: AP/Signe Skov
Annonce:
Følg Samfund

- Den mest smitsomme sygdom, vi kender.

Sådan beskriver afdelingslæge Peter Henrik Andersen ved Statens Serum Institut sygdommen mæslinger, der for øjeblikket hærger i Europa.

Nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser, at der i 2018 var 82.596 registrerede tilfælde af mæslinger. Det er tre gang så mange som i 2017 og hele 15 gange flere end i 2016.

Årsagen til de rekordhøje tal er dels et enormt udbrud af mæslinger i Ukraine, og så har Øst- og Sydeuropa været hårdt ramt.

- Baggrunden for det er dybest set, at der er for få, der er vaccineret, siger Peter Henrik Andersen om de mange udbrud.

Siden 1974 har man vaccineret mod mæslinger i Danmark, og alle små børn bliver tilbudt vaccinen.

Annonce:

Mangler vaccine
Fra WHO's side lyder det, at der aldrig før har været så mange europæere, der er vaccinerede som i 2018, og afdelingslæge Peter Henrik Andersen forklarer, at sygdommen nu især stortrives hos voksne.

- Det er simpelthen fordi, der er unge og voksne, der ikke fik vaccinen, dengang de var børn. Det er dem, der nu rammes af mæslinger, fordi man ikke fik en vaccine på det tidspunkt, hvor det blev tilbudt, forklarer Peter Henrik Andersen.

Virussen smitter gennem luften, og der skal næsten intet til, for at den spredes

- Det kan være en, som du meget kortvarigt er gået forbi, eller det kan sågar være en, der har siddet i metroen og går ud af metroen, og så kommer du ind og sætter dig. Og så hænger der stadig viruspartikler i luften, siger afdelingslægen.

Advarer danskere efter virus-alarm: Mød ikke op uanmeldt

Under kontrol
Trods rekordhøje smittetal i Europa, findes sygdommen - på papiret - ikke længere i Danmark.

Annonce:

- Det er så meget under kontrol, så vi opfylder WHO's bestemmelse for at sige, at sygdommen er elimineret i Danmark. Det vil sige, at vi har så god vaccinationstilslutning, og vi har så få tilfælde, at vi kan gøre rede for dem på en så detaljeret måde, at vi får kontrol med eventuelle udbrud meget hurtigt, fortæller Peter Henrik Andersen.

Der var dog flere personer i Danmark, der var smittet i 2018, blandt andet blev et skolebarn smittet på en ferie.

Ekstremt smitsom sygdom fundet i Danmark: Skolebarn smittet

For at få bugt med sygdommen i Danmark, blev vaccinen i 2018 gjort gratis for alle, der ikke er vaccineret i forvejen og ikke har haft sygdommen.

- Det er for at sikre, at flest muligt er beskyttet, så vi ikke får udbruddet i Danmark, men også for at man er beskyttet, når man skal ud og rejse. Ellers kan man få sygdommen og tage den med hjem.

Har man allerede haft mæslinger én gang, kan man ikke blive smittet igen.

Her symptomerne du skal være opmærksomme på

Der går typisk mellem 8 til 11 dage, fra man smittes med mæslingevirus, til de første symptomer på mæslinger viser sig.

Sygdomsforløbet kan inddeles i to faser:

Fase 1 ('prodromalfasen'): De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse, hvor der flyder væske fra næse og evt. fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter tre-fire dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

Fase 2 ('udslætfasen'): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve. Huden kan desuden virke lidt fortykket. 
Det typiske mæslingeudslæt begynder bag ørerne og spreder sig i løbet af et par dage ned over hals og krop for til sidst at vise sig på arme og ben. Fasen med udslæt varer som regel tre-fem dage.

Det er i forbindelse med den anden fase, at der kan komme komplikationer som f.eks. mellemørebetændelse, lungebetændelse og diarré. Mere sjældent ses encephalitis (hjernebetændelse hos 1 ud af 2500) og thrombocytopeni (blodplademangel) hos 1 ud af 3500 tilfælde).

Kilde: Statens Serum Institut

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: