Annonce:
Annonce:

Ekstremt: - Vi har aldrig set noget lignende

Norsk Institut for Luftforskning sætter nu tal på de ekstreme mængder metan, der bliver udledt i atmosfæren som følge af gas-lækagerne fra Nord Stream 1 og 2

Norsk Institut for Luftforskning sætter nu tal på de ekstreme mængder metan, der bliver udledt i atmosfæren som følge af gaslækagerne fra Nord Stream 1 og 2

Se her, hvordan metanen har bredt sig.
Annonce:
Følg Samfund

Siden Nord Stream 1 og 2 blev udsat for sabotage i begyndelsen af ugen, er metan strømmet ud og op i atmosfæren.

Og nu har Norsk Institut for Luftforskning (NILU) estimeret omfanget af udslippet, og de har samtidig delt en video af en kæmpe metan-sky, der bevæger sig fra de to gasledninger og over de skandinaviske lande.

Først antog instituttet, at 40.000 tons metangas er blevet udledt, hvilket er mere end dobbelt så meget, som der årligt bliver udledt i Norge som konsekvens af olie- og gasindustrien.

Men nu vurderes det, at tallet i stedet lyder på 80.000 tons. Dobbelt så meget som først antaget.

- Vi har aldrig set noget lignende i nogen af vores observationer, siger seniorforsker Cathrine Lund Myhre på instituttets hjemmeside.

Selvom metan er en klimavenlig energiressource sammenlignet med kul, så er metan stadig skadeligt, når så store mængder udledes i atmosfæren.

Annonce:

- Med sådanne lækager er fordelen ved metan minimal. Udslippet understreger vigtigheden af at skifte til vedvarende energikilder og forebygge denne slags risici i fremtiden, siger Cathrine Lund Myhre.

Bevæger sig mod nord
Ifølge klimaforsker Bjørn Samset er det vigtigt at minimere risikoen for denne slags udslip i fremtiden, men han fortæller til NRK, at klimaet nok skal overleve udslippet uden alvorlig skade.

- Det er klart, at 40.000 tons er meget, og at det er en unødvendig udledning, der kommer oven i alt det andet. Men i forhold til alle vores aktiviteter er det ikke en stor del samlet set, siger han.

Det norske institut forsikrer om, at de store mængder metan ikke er farlige for mennesker eller dyr. Og skyen vil snart bevæge sig nordpå mod Svalbard i Nordishavet.

Vil sætte ild til gassen

Hverken Putins talsmand eller Mette Frederiksen kan udelukke sabotage, efter at der har været tre gaslækager i Østersøen på Nord Stream 1 og 2

Læs også:

Engell: Nu truer Putin os direkte

Militær-ekspert: Så effektive er droner  

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: