EL-profil raser: 'Venstres svar er arrogant og en hån mod de ansatte'

Det er en hån mod Arbejdstilsynets ansatte, når Venstre siger, at man kan fyre en femtedel, uden at det får konsekvenser, mener kritikere

Finn Sørensen fra Enhedslisten er ikke tilfreds (Foto: Jakob Jørgensen)
Finn Sørensen fra Enhedslisten er ikke tilfreds (Foto: Jakob Jørgensen)
Følg Samfund

Det er en hån mod de ansatte i Arbejdstilsynet, når Venstre siger, at opgaverne kan løses lige så godt med en femtedel færre medarbejdere.

Det mener Finn Sørensen, arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten.

Læs også: Fagboss: Katastrofe at spare på arbejdsmiljø midt i stress-epidemi

Regeringen har i sit finanslovs-udspil lagt op til at skære 140 stillinger i Arbejdstilsynet. Det svarer til hver femte medarbejder. Alligevel forsikrer Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, at opgaverne vil blive løst lige så godt, hvis man effektiviserer Arbejdstilsynet.

- Det er et utroligt arrogant svar. Han antyder jo dermed, at de 140 stillinger, der skal nedlægges, har været befolket af mennesker, der er ineffektive. Det er en hån mod Arbejdstilsynets dygtige ansatte, som i forvejen har svært ved at nå deres arbejde, fordi der hvert år bliver sparet. Så må de åbenbart bare rende stærkere, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

Effektivisering er ikke et trylleord
Han er ikke alene med sin skepsis.

Jan Toft Rasmussen er ansat ved Dansk Metal og arbejdsmiljøkonsulent for en del af Arbejdstilsynets ansatte. Han mener ikke, det er realistisk at løse de samme arbejdsopgaver som nu med færre medarbejdere.

Læs også: Blodbad i Arbejdstilsynet: 'Det er fuldstændigt vanvittigt'

Og han peger på, at Arbejdstilsynet allerede er blevet pålagt at effektivisere med et par procent hvert år, og de ansatte arbejder så hurtigt, de kan.

- Hvis der skal effektiviseres mere, end der allerede bliver, skal der købes løbesko til de ansatte, understreger han, og fortsætter:

- Effektivisering er altså ikke bare et trylleord, man kan sige, og så regne med, at alt bliver godt.

'Kom selv og se!'
Arbejdstilsynets ansatte har brug for tid til at kunne gøre deres arbejde ordentligt, gør han opmærksom på.

Læs også: André om nedskærings-trussel: 'Jeg frygter flere arbejdsulykker'

- Et hurtigere tilsyn er et dårligere tilsyn, for det tager tid at undersøge en virksomhed grundigt. Men jeg tror ikke, at mange af folketingsmedlemmerne ved, hvordan Arbejdstilsynets arbejde foregår. De burde tage med de ansatte ud på et tilsyn og selv se, hvad det handler om, siger Jan Toft Rasmussen.

Det gjorde Mette Frederiksen (S) for eksempel, da hun i sin tid tiltrådte som beskæftigelsesminister, fortæller han.

Ikke en kritik af de ansatte
Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, fastholder over for Avisen.dk, at Arbejdstilsynet kan slankes med en femtedel, uden det går ud over opgaverne. Men han understreger, at det ikke er en kritik af den enkelte ansattes effektivitet.

- Bestemt ikke. Jeg har ikke noget at udsætte på den enkelte medarbejder. De udfører deres arbejde, som de skal. Det handler om processer. Når analyserne viser, at man faktisk kan gennemføre en effektivisering, så synes vi, at man bør gøre det, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Læs hele interviewet med Hans Andersen her

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+