EL vil forbyde privat børnepasning - får høvl af kritikere

I dag førstebehandler Folketinget Enhedslistens lovforslag om at afskaffe private børnepassere. Liberal Alliance kalder forslaget 'helt på månen'

(Foto: Magnus Holm)
(Foto: Magnus Holm)

Privat børnepasning skal skrottes.

Det mener Enhedslisten, der har fremsat lovforslag om 'afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger'. Forslaget skal i dag førstebehandles i Folketinget.

Problemet er - ifølge Enhedslisten - at de private børnepassere ikke er underlagt de samme kvalitetskrav som de kommunale og ikke skal følge læreplaner, selvom de får tilskud fra det offentlige.

Læs også: FOA-boss varsler flere konflikter: "På et tidspunkt slipper tålmodigheden jo op"

Det må der nu sættes en stopper for, mener børneordfører fra Enhedslisten, Jakob Sølvhøj.

- Kommunerne er helt åbenlyst med til at finansiere børnepasning, der ikke lever op til lovens kvalitetskrav, siger Jakob Sølvhøj til Avisen.dk.

Stigende antal private børnepassere

Antallet af børn, der passes privat, stiger. En undersøgelse, som analysebureauet Bureau 2000 har lavet for FOA, skønner, at omkring 8.500 børn i år vil blive passet hos private børnepassere. Det er næsten to en halv gang så mange som i 2004. 

Læs også: Private daginstitutioner dumper lønnen til ansatte

Enhedslisten bliver bakket op af fagforbundet FOA, der mener, det giver god mening at sætte en stopper for udviklingen:

- Hver gang der bliver etableret en privat børnepasser, bliver en kommunal dagplejer fyret, og det er umuligt at kontrollere udviklingen, fortæller sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen, der er bekymret over manglende tilsyn med de private børnepassere. 

Forældrenes krav vejer tungest 

Hos fagforbundet Krifa, der repræsenterer godt 800 private dagplejere, mener man ikke, at der er brug for kommunale tilsyn:

Læs også: Løndumping? Børnehave-ansatte tjener mindre end dagpenge

- De private børnepassere er allerede underlagt de strengeste kvalitetskrav, nemlig forældrenes krav. Hvis de ikke er tilfredse, så valgte de noget andet, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa. 

I regeringspartiet Venstre stemmer børneordfører, Anni Matthiesen, nej til forslaget fra Enhedslisten. 

- Det begrænser forældrenes frie valg, og det er vi grundlæggende imod. Vi har tillid til, at forældrene bedst selv kan varetage børnenes behov. Og vi mener, at barnet er forældrenes og ikke det offentliges, siger hun. 

LA: Det er helt på månen 

Og hos Liberal Alliancen er der heller ikke opbakning at hente til forslaget. Tværtimod: 

- Det er gammel-marxistisk i ordets mest ubehagelige betydning sådan at udradere borgeres ret til at tage deres egen skæbne i hænderne, siger børneordfører Merete Riisager (LA) om forslaget fra Enhedslisten.

Hun mener, at de private børnepasningsordninger er udtryk for, at nogle forældre ønsker noget andet, end det offentlige alternativ. Merete Riisager henviser til, at undersøgelser viser, at forældre med børn i private pasningsordninger er mere tilfredse end forældre med børn i det offentlige.  

- Der er mindre bureaukrati i det private, og det giver mere tid til børnene. Enhedslisten kræver mere statsligt bureaukrati for alle. Det er jo helt på månen, lyder det fra Merete Riisager. 

Læs også: Rødt forslag: Private må ikke rage børnehavens overskud til sig

71 kommentarer
Vis kommentarer