Elev indlagt på Riget: Stærk mistanke om meningitis

En elev på Præstø Skole er 'sandsynligvis smittet med meningitis', skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse

En elev fra udskolingen på Præstø Skole er sandsynligvis smittet med meningitis og er for øjeblikket indlagt på Rigshospitalet.

Det skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse mandag eftermiddag.

- Men alle forholdregler er truffet, og man skal ikke være bekymret over at sende sine børn i skole, lyder det fra børne- og kulturdirektør Jakob Thune i mailen.

En voksen ansat på skolen fik for nyligt konstateret den smitsomme sygdom og kom i behandling. Vordingborg Kommune kan dog endnu ikke kæde de to tilfælde sammen.

- Præstø Skole har søndag orienteret alle forældre og medarbejdere, som også er blevet gjort opmærksom på, hvilke symptomer man skal holde øje med. Alle forholdsregler er truffet, og selvom meningitis er en alvorlig sygdom, så er der ingen grund til bekymring over at sende sine børn i skole, fortsætter Jakob Thune.

Kommunen oplyser i pressemeddelelsen, at Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med en kortlægning af, hvem der har været i kontakt med eleven.

Symptomer på meningitis

Bleg hud
Sammen med andre symptomer, kan det være et tegn på meningitis. Kroppen bruger alt sin energi på de livsvigtige organer, og derfor forsvinder blodet og farven fra huden.

Døsig
Typisk er man meget sløv, hvis man bliver ramt af meningitis. Man er så dårlig at selv mad, drikke kærtegn og en samtale virker uoverskueligt og bliver ignoreret. Personen vil bare sove, og virker meget forpint.

Konfus
Hele kroppen er på overarbejde ved meningitis. Energien i kroppen bliver brugt på at bekæmpe infektionen, så derfor kan personer med meningitis virke meget konfuse og forvirret.

Hovedpine
En stærk og vedvarende hovedpine er også et tegn på sygdommen. Det skal ses i sammenhæng med andre symptomer, før der for alvor skal alarmeres.

Hurtig vejrtrækning
Endnu et tegn på meningitis. Hurtig vejrtrækning kan være et tegn på, at bakterier har spredt sig til blodbanen.

Kolde hænder og føder + høj feber
Har man høj feber samtidig med kolde hænder og føder, kan det være tegn på bakterier i blodbanen. Dette kan være første stadie af nakkestivhed, udslet eller lysfølsomhed.

Lysfølsom
Ubehag ved kraftig lys, kan være tegn på meningitis. Ses sjældent hos små børn.

Nakkestivhed
Et af de vigtigste og mest kendte tegn er nakkestivhed, og vil ses som lav mobilitet i nakken. Det gør ondt, hvis du prøver at bukke nakken og ramme hagen på brystet. Men på trods af det kendte tegn, ses det meget sjældent hos børn fra 0-2 år.

Smerter i led
Ledsmerter og til tider diarre kan ligeledes være et tegn på bakterier i blodbanen.
Det kan være et forstadie til nakkestivhed, lysfølsomhed og udlset.

Udslet
Småblødninger i huden der ses som prikker på størrelse med knappenålshoveder. Det er tegn på bakterier i blodet, og er et meget alvorligt tegn. Det betyder, at patienten skal behandles hurtigst muligt, med antibiotika direkte ind i blodårerne.

Kilde: Landsforeningen for Meningitis