Elev spyttede Christina i hovedet, sparkede og slog hende

Christina gik fysisk og psykisk ned, da hun blev overfaldet af en elev

Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Sparket over skinnebenet lammede hendes tanker, men hun holdt alligevel masken overfor eleven. Så kom spytklatten, der dækkede hendes ansigt, inden hun blev ramt af et lammende slag på skulderen.

Lærere slår alarm efter skolevold

Nok er Christina en erfaren lærer, der altid kæmper for og med sine elever. Men en episode i efteråret 2017 mærker hun stadig konsekvenserne af.

Som Ekstra Bladet kan fortælle i dag, er vold blevet en del af livet som lærer på en lang række af landets skoler. Faktisk har det på 31 af Danmarks skoler været så alvorligt, at Arbejdstilsynet har grebet ind.

Velkommen til Ekstra Bladet Special

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med.

I denne Special-serie sætter vi fokus på vold på danske skoler. Det er et kæmpe problem.

Poul Madsen, ansvarshavende chefredaktør

Christina er en del af statistikken.

Hun blev overfaldet af en elev, og selvom hun er vendt tilbage til sit job som lærer, kan hun stadig ikke arbejde på fuld tid.

- Jeg startede først på arbejde igen omkring to måneder senere. Én time om dagen. Jeg havde angstanfald og kunne ikke sove om natten i et halvt år. Jeg kunne pludselig ikke huske helt banale ting. Det var ekstremt voldsomt, men jeg ville tilbage igen, siger hun.

Tjek listen: Går dine børn på en voldelig skole?

Aldrig sket før
Episoden fandt sted en dag, da en elev havde været særlig urolig overfor både lærere og de andre børn.

Efter frikvarteret kan Christina mærke, at stemningen i klassen er urolig. Hun forsøger at dæmpe gemytterne. Hun bruger de samme metoder, som hun plejer, men denne dag kammer det alligevel over.

Hun beder børnene tage en bog frem, som de kan fordybe sig i.

- Jeg sætter mig på en rulle-skammel foran eleven, som jeg prøver at skærme fra de andre i klassen for at skabe lidt ro, siger hun.

Men eleven er meget frustreret. Råber af hende, og kort efter kommer sparket.

Christina har været lærer i 18 år og har aldrig oplevet at blive overfaldet før. Det er heller ikke sket før på hendes skole.

Men hun bebrejder ikke eleven. Tværtimod fortæller hun sin historie for at få fokus på, hvor vigtigt det er, at der er ressourcer nok til at tage sig af dem, der ikke har det nemt:

- Når børn reagerer med vold, er det ren frustration. Hvis de af en eller anden grund har svært ved at begå sig og oplever nederlag på nederlag, så løber de til sidst tør for ord.

Skolen stod klar

Da Christina var blevet overfaldet, stod hun alene i et klasseværelse fyldt med elever, der var i chok. Det var hun også selv.

Hun fik tørret sit ansigt rent, forsøgte at holde masken og gik ud. På gangen mødte hun en kollega og brød fuldstændig sammen.

- Jeg kunne ikke sige en sammenhængende sætning. Jeg græd bare. Min kollega fik hjulpet mig ind på kontoret, hvor jeg fik vasket mit ansigt. De ansatte på skolen greb mig virkelig, siger hun.

Hendes leder tilbød hende psykologhjælp med det samme, og allerede næste dag sad hun i stolen og snakkede episoden igennem.

Desuden fik hun den tid, hun skulle bruge på at komme sig, og hun sætter pris på den hjælp, som hendes arbejdsgiver gav hende.

- Min leder hjalp mig meget. Hun gjorde alt for at overbevise mig om, at det ikke var min skyld. Selvom jeg havde svært ved at tro på hende i starten. Jeg havde bare så ondt af eleven og af de andre, som havde overværet det hele, siger hun:

- Når først skaden er sket, handler det om at få den rigtige hjælp. Det fik jeg, og det betød alt.

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind