Elever raser over nye alkoholforbud: - Vi skal have lov til at give den gas

De nye alkoholforbud på gymnasierne er helt hul i hovedet, lyder det nu fra en række elever

En række gymnasier indfører nu strammere alkoholregler. -Latterligt, lyder det fra flere elever. Foto: Ritzau
En række gymnasier indfører nu strammere alkoholregler. -Latterligt, lyder det fra flere elever. Foto: Ritzau

De danske gymnasieelever kan nu vinke farvel til alt, hvad der hedder alkohol i forbindelse med studie- og introture og i stedet indstille sig på at blæse i alkometeret for at få adgang til den næste store gymnasiefest.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, har 12 danske gymnasier i hovedstadsområdet nemlig per 1. august vedtaget et nyt alkoholkodeks.

Med det nye kodeks bliver det forbudt at drikke alkohol på studieture og introture, mens der samtidig vil blive afholdt færre fester, være begrænset mulighed for at købe alkohol og omfattende alkometer-kontrol ved indgangene. Her skal alkometeret helst stå på mindre end 0,5, hvis man skal gøre sig forhåbninger om at komme ind.

Men ikke alle er lige begejstrede for det nye initiativ.

Ekstra Bladet mødte en række elever fra Ørestad Gymnasium i deres spisefrikvarter til en snak om det nye alkoholkodeks.

Her var meldingen klar: Reglerne er latterlige og alt for hårde.

Janus Christensen, 18 år

Janus Christensen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
Janus Christensen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
 

- Jeg synes, det er helt hen i vejret, at man kun må have en promille på 0,5 nu, og at man ellers bliver afvist i døren. Vi er unge, og vi skal have lov til at give den gas til de få gymnasiefester, der er om året. Det er også mærkeligt, at skolerne vælger at generalisere på den måde, for bare fordi der er 10 personer, der ikke kan finde ud af det i Dyrehaven eller til en eller anden fest, så skal det ikke gå ud over mig og alle andre. Man skærer alle over en kam, siger Janus Christensen.

- Samtidig med de her forbud sætter man jo også priserne på alkohol op til festerne. Så folk gider jo ikke komme, og pludselig vil der kun være 10 mennesker til skolefesterne, som alle har smuglet deres egen alkohol med ind. Det er der jo ingen, der ønsker. Det er heller ikke godt for skolen, for det kommer jo også til at gå ud over dem og deres ry. Det bliver måske pludselig ikke så anerkendt at gå der mere, tilføjer han.

Emma Strandbech, 18 år

Emma Strandbech under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
Emma Strandbech under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt

- Jeg synes, det er fuldstændig latterligt med de her nye regler. Man laver jo en kollektiv afstraffelse, hvor det går ud over alle, selvom det måske kun er få, der ikke kan finde ud af at styre sig til festerne. Det synes jeg er virkelig gammeldags og helt hul i hovedet. Jeg er også sikker på, at de her nye regler vil skræmme folk væk fra gymnasiets fester. Folk må lige pludselig ikke have en højere promille end 0,5, og de vil blive målt. Det gider folk jo ikke, slet ikke når de så skal betale i dyre domme for alkohol inde på skolen, siger Emma Strandbech.

- Det er virkelig ærgerligt, for det vil gå ud over fællesskabet, og skolen vil jo også komme til at miste på det. For festerne vil dø helt ud, tilføjer hun.

Lukas Nielsen, 18 år

Lukas Nielsen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
Lukas Nielsen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt

- Til at starte med blev jeg sgu lidt skræmt over den her nye alkoholpolitik. For jeg tror virkelig, at det vil være med til at ødelægge fællesskabet og festerne. Skolen er også begyndt at skrive ud på Facebook-begivenhederne til festerne, at man ikke må have en promille på mere end 0,5, for ellers kommer man ikke ind. Det tror jeg virkelig vil få mange til at blive væk. Det ødelægger jo virkelig stemningen, siger Lukas Nielsen.

- Men på den anden side forstår jeg også godt skolernes perspektiv og deres behov for at få lidt styr på tingene, for det kan jo godt udvikle sig kaotisk til nogle fester. Der er mange, der ikke er så glade for, at man kan blive alkoholtestet, men det er jo ikke obligatorisk, og hvis man gerne vil slippe for det, må man jo bare lade være med at drikke sig alt for fuld, tilføjer han.

Gustav Pedersen, 18 år

Gustav Pedersen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
Gustav Pedersen under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt

- Det er super ærgerligt med de her nye regler, for det kommer til at ødelægge det for så mange, som godt kan finde ud af at styre sig til festerne. Bare fordi nogle har dummet sig til en fest i Dyrehaven, er det jo ikke ens betydende med, at vi alle vil gøre det samme. Jeg tror, at folk vil droppe festerne på gymnasierne og tage til andre fester i stedet. Det her med at man kun må have en promille på 0,5 er jo også helt overdrevet, så må man kun drikke to øl, det giver jo ingen mening, siger Gustav Pedersen.

- Jeg kan dog også godt se det fra skolens side, for der er nogle fester, hvor det går vildt for sig, og hvor der bliver ødelagt ting eller er bræk over det hele, fordi nogle ikke kan styre sig, og der vil reglerne måske hjælpe på det, tilføjer han.

Gustav Almind, 18 år

Gustav Almind under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt
Gustav Almind under interview med Ekstra Bladet. Foto: Mogens Flindt

- Da jeg først hørte om de nye regler, tænkte jeg, at det var virkelig plat. Jeg blev også lidt sur og tænkte, at det ikke er skolen, der skal bestemme, hvor meget jeg må drikke. Det kan jeg godt selv styre. Ledelsen siger jo, at de her regler skal ændre i drukkulturen, men jeg tror ærlig talt ikke, at det vil gøre nogen som helst forskel, for vi finder jo bare nogle andre steder at drikke vores alkohol. Så jeg synes, at det er nogle meget mærkelige regler. Men på den anden side, så kan jeg jo tage bilen til fest, for jeg må ikke drikke mere end én genstand, så bliver jeg jo ikke lukket ind, siger Gustav Almind med et grin.

For meget druk
Det nye alkoholkodeks kommer i kølvandet på en lang række historier om stangstive elever, blackouts og hospitalsindlæggelser ved sidste års 'puttefest' i Dyrehaven og andre gymnasiefester. Det har nu fået gymnasierne til at reagere med stramme regler for indtagelse af alkohol.

Selvom det nye regler ikke vækker begejstring hos eleverne fra Ørestad Gymnasium, har en lang række skoler allerede skrevet under på reglerne.

På Ørestad Gymnasium vækker de nye regler da også glæde hos skolens rektor, Allan Kjær Andersen.

- Jeg synes, det er positivt, at vi på landets gymnasier kan stå sammen i forsøget på at stoppe den vilde drukkultur. Med de her regler slår vi nu fast én gang for alle, at det er udelukket at drikke i hverdagen, på studieture og introture, og at der kun skal indtages begrænset alkohol på skolerne. Samtidig kommer der til at være alkoholkontrol til skolens fester for at sikre, at reglerne bliver overholdt, siger han til Ekstra Bladet.

Flere går med på bølgen
Indtil videre har Borupgaard Gymnasium, Espergærde Gymnasium, Frederiksværk Gymnasium, Gladsaxe Gymnasium, Greve Gymnasium, Himmelev Gymnasium, Roskilde Gymnasium, Roskilde Katedralskole, Rysensteen Gymnasium, Rungsted Gymnasium, Virum Gymnasium og Ørestad Gymnasium alle sagt 'ja tak' til det nye kodeks.

Flere gymnasier på Fyn og i Jylland er også i gang med at få implementeret de nye regler.

De nye regler er trådt i kraft 1. august 2017 og vil blive indført løbende på de resterende gymnasier.

Her er de nye alkohol-regler på gymnasierne

Med det nye alkoholkodeks 'Vi tager ansvar' træder følgende nye regler i kraft:

  • Alkohol er strengt forbudt under introture og studieture.
  • Der afvikles højst fem fester på gymnasierne årligt. Til festerne vil der være begrænsninger på, hvor meget alkohol man kan købe.
  • Elever må ikke være fulde, når de ankommer til fester på gymnasierne.
  • Den enkelte skole kan teste eleverne ved indgangen til fester med alkometer. Har en elev mere end 0,5 i promille, bliver personen sendt hjem.
  • Virker en elev for fuld til en fest, bliver vedkommende smidt hjem, og hjemmet bliver kontaktet.
  • Der udskænkes aldrig drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 5% til fester på gymnasiet.
  • Arrangementer uden for skolerne, hvor eleverne fremtræder som repræsentanter for gymnasierne, skal afvikles sobert og ordentligt.

Kilde: Gymnasiefællesskabet

 

291 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere