Elever vil besætte skole: Lærerne skal skride

11. december bliver en københavnsk skole besat i protest mod skolereformen. Hvis lærerne ikke selv forlader skolen, vil de lukke dem inde i et lærerværelse

Her ses elever fra en tidligere demonstration, hvor de har besat  Strandvejsskolen. (Foto: Finn Frandsen, Polfoto)
Her ses elever fra en tidligere demonstration, hvor de har besat Strandvejsskolen. (Foto: Finn Frandsen, Polfoto)

Mange danske skoleelever er godt og grundigt træt af den nye skolereform. For at vise deres utilfredshed vil de besætte en skole i København den 11. december.

Bag initiativet står gruppen ’En stor mellemfinger til den nye skolereform’, der gennem den seneste tid har afholdt flere demonstrationer mod skolereformen. De står også bag Facebook-begivenheden ’De tager vores fritid, vi tager deres skole’, som altså går ud på at besætte en københavnsk skole den 11. december.

Elever: Lange skoledage med varieret indhold er fint

I skrivende stund har 660 sagt, at de deltager, mens 2.000 angiver, at de er ’interesserede’. Legolas Szathmari, som går i 8. klasse på Guldberg Skole på Nørrebro, er en af kræfterne i gruppen ’En stor mellemfinger til den nye skolereform’, som har et helt klart mål med besættelsen:

- Vi vil vise at eleverne også kan få magt. Derfor vil vi fortælle lærerne, at skolen er besat, og at de skal forlade skolen. Hvis de ikke gør det, vil vi lukke dem ind på deres lærerværelse. Vi vil være på skolen, indtil politiet eventuelt kommer og smider os væk, siger han til Ekstra Bladet.

Legolas Szathmari vil ikke afsløre, hvilken skole i København der bliver besat, men fortæller, at det bliver offentliggjort, når tiden nærmer sig.

For mange timer og sløset undervisning

Ifølge begivenheden ’De tager vores fritid, vi tager deres skole’ ønsker eleverne ’mindre timer og mindre sløset undervisning’ – i modsætning til det, de mener, den nye skolereform står for:

- Vi oplever, at politikerne laver en skole, hvor de giver en masse timer til lærerne, som i forvejen ikke har så meget forberedelsestid og ikke må arbejde derhjemme. Lærerne bliver presset, og derfor bliver det sløset undervisning, siger han.

Landets folkeskoleelever får ofte for sent fri

Også de mange skoletimer er ifølge protestgruppen et problem ved den nye skolereform:

- Vi mener ikke, at det hænger sammen med flere timer og kloge børn, for man bliver hurtigt skoletræt, når man går i skole i så lang tid, siger Legolas Szathmari.

Eleverne kan også få magt

Legolas Szathmari kalder selv ideen med at besætte en skole for et mediestunt:

- Vi vil stoppe undervisningen for at få debat og opmærksomhed. Vi vil vise, at eleverne også kan få magt.

Bekymret forælder om skolereformen: Vores børn kaster op

Allerede på fredag står protestgruppen bag en demonstration på Rådhuspladsen, som 489 ifølge Facebook deltager i. 5. januar finder den helt store demonstration sted – også på Rådhuspladsen – hvor indtil videre 3.800 på Facebook har tilkendegivet, at de vil deltage for at protestere mod den nye skolereform.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter