Elizabeth var verdens yngste kvindelige milliardær: Nu er det hele krakeleret

Da Elizabeth Holmes var 19 år blev hun kaldt den kvindelige Steve Jobs, ligesom der stod milliarder på bankkontoen. Men nu er det hele faldet sammen

Elizabeth Holmes var blandt verdens rigeste kvinder, men nu er det hele gået galt. Foto: AP
Elizabeth Holmes var blandt verdens rigeste kvinder, men nu er det hele gået galt. Foto: AP

I 2014 var Elizabeth Holmes urokkelig.

Den dengang 30-årige kvinde stod i spidsen for Theranos, som hun selv havde været med til at starte op. Et firma, der i årevis har arbejdet på at gøre blodprøver og analysen af dem mere enkle.

Hun har tjent milliarder af kroner, men nu er hele forretningsimperiet faldet sammen.

Som 19-årig opfandt den amerikanske kvinde et apparat, der betød, at man ikke længere behøvede at tage så meget blod fra den enkelte patient, når de skulle have en blodprøve.

En revolutionerende ide, som også investorerne kastede sig over.

I 2014 var hendes selskab vurderet til at være ni milliarder værd, og Elizabeth Holmes lå nummer 110 på Forbes liste over verdens rigeste mennesker.

Gennem alle årene har Elizabeth Holmes og folkene bag Theranos' apparat gjort alt for at holde det hemmeligt, hvordan det helt præcist fungerede. Hun valgte sågar at hive tre tidligere medarbejdere i retten, fordi hun mente, at de havde misbrugt firmaets forretningshemmeligheder.

Men en dag i oktober 2015 begyndte det hele at smuldre.

Afsløret i artikel
16. oktober 2015 kunne The Wall Street Journal afsløre, at Theranos' metoder slet ikke var så banebrydende, som de havde påstået.

Mediet kunne fortælle, at firmaets påståede banebrydende maskine, Edison, slet ikke kunne give så nøjagtige resultater på blodprøverne, som firmaet havde påstået.

Derfor måtte Theranos i al hemmelighed bruge samme maskiner, som alle andre også brugte. Den falske hemmelighed bag den revolutionerende fidus var afsløret.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Efterfølgende gik også den føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, ind i sagen, hvor de udtrykte stor bekymring over Theranos' metoder.

Ni måneder senere fik firmaet frataget sin ret til at drive medicinsk virksomhed i to år, og 15. juni 2018 kom dødsstødet.

Ifølge Business Insider meldte firmaet ud, at Elizabeth Holmes ikke længere er administrerende direktør i firmaet, ligesom hendes kæreste og direktør i firmaet også har fået sparket som følge af en straffesag.

Risikerer heftig straf
Fredag blev de begge tiltalt for to tilfælde af grov svindel (den såkaldte wire fraud paragraf i USA, red.) og ni tilfælde af almindelig svindel.

Hvis de bliver dømt risikerer de en straf på mere end 20 års fængsel, ligesom de skal tilbagebetale op mod 100 millioner dollars tilbage. Det svarer til omkring 640 millioner kroner, skriver det amerikanske medie Quartz.

Både Elizabeth Holmes og Ramesh Balwani nægter sig skyldige.

Selv om Elizabeth Holmes fredag valgte at træde tilbage som administrerende direktør i firmaet, så bevarer hun sin plads i bestyrelsen hos Theranos.

Foto: AP
Foto: AP
 

115 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere