Elses plejehjem politianmeldt

PLEJEHJEMSSVIGT: Elses familie politianmelder plejehjemmet Kongsgården i Aarhus for brud på Menneskerettighedskonventionen - vi har en meget stærk sag, mener advokat

Elses barnebarn, Charlotte Ahm, er dybt skuffet over, at Aarhus Kommune har gjort alt for at stoppe TV2-dokumentaren. Og alt for lidt for at hjælpe hendes farmor. Video/redigering: Ernst van Norde, Emma Svendsen
Følg Samfund

Ekstra Bladet har efter offentliggørelsen af de skjulte optagelser af plejehjemsbeboeren Else kunne fortælle om flere sager om grov svigt i ældreplejen.

Nu politianmelder de pårørende til Else hendes plejehjem for overtrædelse af Menneskerettighedskonventionen og kræver efterforskningen genoptaget af Østjyllands Politi.

- Hvis de danske myndigheder ikke makker ret, havner sagen højst sandsynligt i Strassbourg, siger deres advokat, Claus Bonnez, til Ekstra Bladet.

Rådmand vil rydde op i ældreplejen: - Helt uacceptabelt

Brud på menneskerettigheder
Ifølge advokaten er der sket et klart brud på Den Europæiske Menneskerrettighedskonvention i plejen af den 90-årige Else.

- Det groveste i den her sag, er den aften, hvor plejerne med fuld bevidsthed om, at Else har afføring i sin ble, sætter hende i en stol og kører hende ned til halloweenfest mod hendes vilje.

- Det er ikke kun et skrækscenarie at skulle sidde i sin afføring, men også ydmygelsen i at skulle sidde sådan med de andre beboere. Det er meget slående, siger Claus Bonnez til Ekstra Bladet.

- Det er meget nedværdigende og skal efterforskes som et strafbart forhold, mener han.

Til halloween-fest i lorteble

Stærk sag
Claus Bonnez vurderer derfor, at der er tale om et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel tre om, at 'ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf'.

Han mødes i næste uge med de pårørende til Else:

- Med den dokumentation, der er fremlagt i Ekstra Bladet, har vi en meget stærk sag, siger han.

- Det er den næst værste overtrædelse af konventionen efter mord, og det kan få nogle meget grelle konsekvenser.

Kan ende i Strassburg
Claus Bonnez er overrasket over, at der tilsyneladende ikke er sket en mere massiv efterforskning af plejerne på Kongsgården efter henvendelserne fra Elses familie. Derfor kan der også være en sag på vej mod politiet.

- Det ser meget ud til, at politiet ikke har gjort noget, selvom de har haft viden om forholdene i flere måneder, siger advokaten til Ekstra Bladet.

- De har været mere optagede af at få dømt TV2 end plejehjemmet.

- Derfor gør vi dem opmærksomme på, at der er tale om et brud på artikel tre (i menneskerettighedskonventionen, red.). Og at det skal efterforskes, om de plejere, der håndterede hende, har overtrådt loven.

Ekstra Bladet var fredag i kontakt med Østjyllands Politi, der oplyser om, at de på nuværende tidspunkt efterforsker andre henvendelser, der er kommet som resultat af Ekstra Bladets historier.

Politiet ønsker ikke at kommentere på, om de har tænkt sig at genoptage de sager, der tidligere er opgivet

Overblik: Else-sagens mange anmeldelser

Sagen om skjulte TV2-optagelser fra Elses private bolig på Kongsgården kører ad flere juridiske spor.

Aarhus Kommune har ved både by- og landsret fået nedlagt forbud mod, at TV2 viser de skjulte optagelser.

Kommunen har også valgt at stævne TV2 i en civil retssag for at få nedlagt et permanent forbud. Altså så tv-stationen aldrig nogensinde må vise optagelserne, der er dybt belastende for kommunen.

I sidste uge besluttede TV2 at søge procesbevillingsnævnet om lov til at kære landsrettens ’fogedforbud’ til Højesteret.

Samtidig ligger der flere politianmeldelse på bordet hos Østjyllands Politi:

Dels har kommunen anmeldt TV2 for med skjult kamera at bryde privatlivets fred. Politiet valgte fredag at sigte fire TV2-medarbejdere i sagen.

I februar mente politiet ellers ikke, at TV2 kunne straffes for optagelserne på grund af den store samfundsmæssige interesse i, at åbenlyse plejesvigt bliver afsløret for offentligheden.

En opfattelse som deles af fremtrædende lokal- og landspolitikere, nuværende og tidligere ministre.

Kovendingen – altså de fire sigtelser mod TV2 - kommer derfor oven på landsrettens kendelse om forbud. Der altså omgjorde anklagemyndighedens juristers tidligere vurdering af sagen, forklarer politiinspektør Carit Andersen.

Dels har 90-årige Else Marie Larsens familie politianmeldt kommunen for omsorgssvigt og vold mod Else.

Endelig har en privatperson fra Frederiksberg, efter at have set klip på Ekstra Bladets hjemmeside anmeldt sundheds-og plejepersonalet på Kongsgården til politiet for groft omsorgssvigt og overgreb.

De to sidstnævnte politianmeldelser vil Carit Andersen hverken kommentere eller bekræfte eksistensens af.

- Jeg kan bekræfte sigtelserne for uberettiget fotografering. Hvad der ellers ligger af anmeldelser, har jeg ingen kommentar til, siger politiinspektøren til Ekstra Bladet.

Om det siger Elses barnebarn og værge, Charlotte Ahm, til Ekstra Bladet: - Politiet gør slet intet ved vores anmeldelse. Det er vigtigere for dem at sigte TV2, end køre en sag om omsorgssvigt, 

I sidste uge stævnede TV2 Ekstra Bladet for brud på ophavsretten til de forbudte optagelser. Men onsdag indgik parterne i byretten et forlig om, at Ekstra Bladet fortsat kan vise klippene.

Og samtidig fortsætter Aarhus Kommune altså med at føre retssag mod TV2, selv om et kæmpe flertal på 29 ud af 31 i byrådet ønsker at stoppe sagen.

Kom på plejehjem: Bagdel hang i trævler Groft plejesvigt: 'Hun kunne dø af det'

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt