En af verdens mest komplekse maskiner lukket ned - af væsel

Partikelaccelerator måtte lukkes ned efter forskningscenter fik ubudne gæster

Den verdensberømte partikelaccelerator i Cern er midlertidigt lukket ned på grund af en væsel. (Arkivfoto: AP)
Den verdensberømte partikelaccelerator i Cern er midlertidigt lukket ned på grund af en væsel. (Arkivfoto: AP)

CERN i Schweiz er berømt for at være et af verdens førende forskningscentre, hvor særligt deres partikelaccelerator for år tilbage skabte røre verden over, fordi flere frygtede, at den kunne resultere i jordens undergang.

Forskningscenteret består af flere avancerede acceleratorer, hvoraf den største og mest berømte er Large Hadron Collider, som er den, der i daglig tale refereres til, når der bliver talt om centerets partikelaccelerator, der er den største i verden af sin slags.

Men på trods af, at der er tale om meget avanceret og bekosteligt udstyr, kræver det tilsyneladende ikke store katastrofer eller skarpt udtænkte planer for at lukke udstyret ned.

Sådan ser partikelacceleratoren ud. (Foto: AP) Samfund Cern har genstartet Big Bang-accelerator

Således har en væsel været skyld i, at partikelacceleratoren har måttet lukke ned.

Det oplyser talsmand Arnaud Marsollier ifølge nyhedsbureauet AP.

Han fortæller, at væslen trængte ind til en transformer, der er med til at levere strøm til maskinen, og var skyld i et elektrisk nedbrud torsdag aften.

Ifølge myndighederne er hændelsen en af flere små fejl, der er skyld i, at planerne om at genstarte acceleratoren er blevet udskudt med nogle dage.

Ifølge Marsollier døde væslen i forbindelse med episoden - og der er ikke meget tilbage af den.

Videnskab Folk bag Guds Partikel får Nobel-fysikpris

Partikelacceleratoren har kostet hvad der svarer til næsten 30 milliarder kroner og strækker sig over 27 kilometer under den fransk-schweiziske grænse. Forskerne er i færd med at gøre klar til at indsamle nye data fra acceleratoren, der skal være med til at danne ny viden om de mindste bestanddele i universet.

30 kommentarer
Vis kommentarer