En krig om sandheden: Nu fortsætter balladen om 'Operation Bøllebank'

En gruppe soldater sår tvivl om den officielle version af Operation Bøllebank. Obers Lars R. Møller holder fast i sin forklaring og kalder DR's beskyldninger for en sammensværgelse

Hvornår har man nogensinde hørt om, at 150 mand kunne holde på en hemmelighed i 22 år. Det bliver mere og mere grotesk, siger Lars R. Møller. Foto: Peter Hove Olsen
Hvornår har man nogensinde hørt om, at 150 mand kunne holde på en hemmelighed i 22 år. Det bliver mere og mere grotesk, siger Lars R. Møller. Foto: Peter Hove Olsen

Sandheden af, hvad der skete i Jugoslavien for mere end 22 år siden, har udviklet sig til en krig på ord.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Oberst Bøllebank - Lars R. Møller - har fortalt, at DR arbejder på en dokumentar, der beskylder ham for at have løjet om, hvad der skete ved en af Danmarks mest kendte krigshistorier

Torsdag eftermiddag klokken 13.00 blev dokumentaren sendt på P1, og her bliver beskyldningerne lagt frem.

Historien har tidligere været, at Lars R. Møller og Carsten Rasmussen gav ordre over radioen til at besvare ilden, men nu fortæller kampvognskommandør, at de aldrig fik den melding. Også selv om de rykkede for den flere gange. Ifølge en af soldaterne er det hele 'en stående joke'.

- Den officielle historie er en stående joke. Det er noget, der står på et stykke papir, der ikke er foregået i virkeligheden, siger Peter Lyngby, kampvognskommandør under Operation Bøllebank, til P1 Dokumentar.

Og han bliver bakket om af en anden af de soldater, der deltog i aktionen for knap 22 år siden. Han fortæller, at han slet ikke kan genkende billedet af, at Lars R. Møller og Carsten Rasmussen havde givet orde til at skyde mod serberne.

Se også: Påstår legendarisk dansk krigshistorie var løgn: Her er beskyldningerne mod 'Bøllebank'

- Det er en version af Operation Bøllebank, jeg ikke genkender. Og så vidt jeg ved, var jeg da selv med i alle timerne af Bøllebank, siger Ulrik Amby, konstabel og hjælper i en af kampvognene under operationen.

Du kan høre hele dokumentaren om Bøllebank her

Efterfølgende har de tre soldater, der deltager i DR's dokumentar sendt en pressemeddelelse, hvor de kræver en uvildig undersøgelse.

- Vi mener, det vil være på sin plads, at der gennemføres en uvildig undersøgelse af forløbet og eskadronens øvrige aktiviteter samt ledelse før, under og efter Operation Bøllebank. Målet er at sikre en korrekt historieskrivning. Ingen skal tage patent på sandheden – en undersøgelse vil sætte et punktum for eventuel mytedannelse, og lukke kapitlet om Bøllebank korrekt.

Artiklen forsætter under billedet

 

-  Samtidig vil det betyde, at kilder møder et autoritetsfrit rum, hvor de frit kan udtale sig om oplevelser, erfaringer og viden. Det er umuligt i dag på grund af adskillige kilders ansættelse i forsvaret, skriver de i pressemeddelelsen.

Noget lort
Ekstra Bladet har kort efter dokumentaren talt med Lars R. Møller, der kun kan grine af dokumentaren.

- Ikke nok med, at jeg er løgnagtig, så er jeg nu også fordrukken. Han har fire hovedkilder, hvoraf to af kilderne sidder på den samme vogn, som skytten, der siger noget helt andet. Det er jo ikke imponerende.

Lars R. oplyser samtidig, at han holder fast i sin egen version af, hvad der skete, mens han mener, at kilderne i DR's dokumentar er fulde af løgn.

I dokumentaren fortæller han samtidig, at det er noget 'lort', som de har skruet sammen.

Historien om 'Operation Bøllebank'

Operation Bøllebank er en af Danmarkshistoriens mest fortalte og hædrede krigshistorier.

Under krigen i Jugoslavien i 1990'erne rykkede en dansk kampvognseskadron ud for at komme en FN-observationspost til undsætning i en landsby nær Tuzla. Men det var alt andet end en normal militæropgave.

Her blev danskerne mødt af skud, og den danske eskadron endte i ildkamp med serbiske styrker. Oberst og næstkommanderende Lars R. Møller har tidligere fortalt, at der var tale om et grimt baghold fra serbiske styrker.

Soldaterne blev beskudt fra alle sider med blandt andet panserværnsmissiler, og historien har hidtil været, at eskadronchef Carsten Rasmussen og Lars R. Møller derfor fik nok.

Efter sigende besluttede de, at danskerne skulle åbne ild mod de serbiske styrker og sende en melding via radioen. Dermed var det den største ildkamp med danske soldater siden 2. Verdenskrig.

Det hele endte med, at alle danskere kom tilbage til lejren med livet i behold, mens op mod 150 serbere mistede livet trods massivt dansk undertal.

Artiklen forsætter under billedet

Ledelsessvigt
'Operation Bøllebank er efterfølgende blevet beskrevet i offentligheden som en heltemodig aktion, som efterfølgende er blevet belønnet med en hædersmedalje af dronningen til Lars R. Møller og Carsten Rasmussen for deres rolle.

Men i dokumentaren bliver de nu beskyldt for ledelsessvigt af den tidligere sergent og kampvognskommandør under Operation Bøllebank Jakob Hansen.

Se også: Krigen om Operation Bøllebank fortsætter: Chefen fik for meget slivovits

Se også: Bøllebanks eskadronchef om død delingsfører: Hvorfor tog han imod medalje?

Blandt andet lyder beskyldninger på, at det var en grov begynderfejl, at kampvogne ikke blev beordret til at køre i stilling og besvare serbernes beskyldning.

- Vi skal være heldige, at vi ikke havde et tab på grund af ledelsessvigt. Det er jo fandens at miste livet, fordi der er et eller andet kvaj, der ikke følger de ting, som vi har gået og øvet og øvet os på, siger Jakob Hansen til P1 Dokumentar.

Men også det afviser Lars R. Møller fuldstændig.

- De har lige sendt seks granater mod vores målområde. Næste skridt var, at de enten ville skyde en afladning med 18 kanoner eller et batteri med seks granater. Du skal ikke blive holdende, hvor der lige er faldet granater. Hvis det ikke er sund fornuft, så er det i hvert fald et militært princip, siger Lars R. Møller til Ekstra Bladet.

Skulle være en dansk succes
Ekstra Bladet har også tidligere talt med Jakob Hansen, der sagde følgende:

- Vi hører ikke fra eskadronchefen under hele slaget. Da det er ved at være overstået, går Møller ind og overtager kommandoen og reder trådene ud. Og det er rigtig godt. Han tager ansvaret i en situation, hvor styring er ikke-eksisterende.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Se også: Legendarisk dansk krigshistorie beskyldes for at være løgn: - Jeg troede, det var en joke

Det gør dog langtfra Møller til en helt, som efterfølgende skulle overdynges med medaljer, vurderer Jakob Hansen.

Heltene var ifølge Jakob Hansen den nu afdøde chefsergent Erik Kirk og de øvrige soldater i operationen.

- Han sagde, at det her skulle være en succeshistorie for Danmark. Og den store historie skulle ikke ødelægges med fnidderfadder. Det meldte Møller meget hårdt ud, fortæller Jakob Hansen.

Men Lars R. Møller forsvarer sig med, at det slet ikke kun lade sig gøre. Obersten forklarer, at han slet ikke var på basen.

Ville det ikke være en meget fin måde at lukke sagen på, hvis i blev enige om, hvad der skete, så det kunne behandles i pressen som en dansk succes?

- Jo, men prøv at hør her. Jakob (vognkommandør og næstkommanderende i 2. deling red.) påstår, at vi aftaler, hvad der var sket. Jakob har bare glemt, at jeg slet ikke er tilbage i lejren før dagen efter. På det tidspunkt har vi sendt de officielle rapporter hjem til København, til Stockholm og til FN, siger Lars R. Møller.

33 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere