En kvart million polakker demonstrerer mod regeringsparti

Polens regering er ved at undergrave demokratiet og sætte landets fremtid i EU over styr, mener demonstranter.

Hundredtusinder af demonstranter gik lørdag gennem gaderne i den polske hovedstad, Warszawa, i protest mod regeringspartiet, det EU-skeptiske Lov- og Retfærdighedsparti (PiS).

Ifølge demonstranterne er regeringen ved at undergrave demokratiet og sætte Polens fremtid i EU over styr.

- Vi er og vil forblive i Europa, råbte demonstranterne, samtidig med at en langt mindre gruppe polske nationalister demonstrerede mod EU.

Warszawas borgmester, Hanna Gronkiewicz-Waltz, som er medlem af oppositionspartiet Borgerlig Platform (PO), sætter antallet af demonstranter til omkring 200.000.

Andre dele af bystyret anslår, at 240.000 mennesker deltog i den proeuropæiske, regeringskritiske demonstration.

- Vi er her, fordi vi tror på polsk lov, polsk frihed og fælles handling i EU, sagde Polens tidligere præsident Bronislaw Komorowski, som var en af talerne ved den store demonstration.

- PiS-regeringen vender sig bort fra Europa, siger Kamila Gasiuk-Pihowicz fra det liberal-konservative parti Nowoczesna, der også deltog i demonstrationen.

Det EU-skeptiske Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) sikrede sig ved valget sidste år absolut flertal i Polens parlament.

Det nationalkonservative parti har brugt regeringsmagten til at opløse den hidtidige forfatningsdomstol. I stedet skal domstolens praksis ændres, og det betyder, at love vedtaget af PiS ikke kan blive underkendt af domstolen, siger kritikerne.

Polens regering er også kritiseret af andre EU-lande for at tiltvinge sig kontrollen over de statskontrollerede medier.

Alligevel viser meningsmålinger, at partiet stadig har stor opbakning i befolkningen, skriver Reuters.

For nylig viste en meningsmåling, at 33 procent af de polske vælgere vil stemme på partiet, hvis der er valg i dag. Det er en tilbagegang på et par procentpoint i forhold til valget i oktober, men stadig et pænt stykke foran det største oppositionsparti, PO.

8 kommentarer
Vis kommentarer