En levebrødskommentator afslører sig selv for åben skærm

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

David Trads har ment meget om meget og mener nu noget andet. Foto: Thomas Borberg
David Trads har ment meget om meget og mener nu noget andet. Foto: Thomas Borberg
Følg Samfund

David Trads og Anna Libak har det tilfælles, at de begge har bevæget sig fra journalistikken over kommentariatet til nu at satse på en politisk karriere hos henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre.

Det kræver en høj grad af integritet, hvilket vi fik indblik i forleden aften i det journalistiske magasin 'Deadline' på DR2, hvor de begge deltog.

Libak slap betydelig bedre fra det end Trads. Sidstnævnte fik anskueliggjort, hvorfor han undervejs i den debatterende del af sit virke er blevet kaldt 'vrøvlevulkanen'.

Studievært Jacob Rosenkrands konfronterede ham med en række af de ting, han i sin tid har sagt om Socialdemokratiet. Blandt andet har han kaldt partiets formand, Mette Frederiksen, for 'en typisk levebrødspolitiker'.

Er du ved at trække i land, spurgte Rosenkrands, hvortil David Trads svarede:

'Nej, det er jeg ikke, men det er klart, Jacob, når man har været sådan en kommentator, som jeg har været i så mange år, og kommenteret så mange ting, der sker hele tiden, i det øjeblik de sker, ja, så har man jo sagt mange ting, det giver sig selv.

Jeg har jo ikke tilbage i 2014, da jeg f.eks. sagde det, som jeg sagde om Mette Frederiksen, tænkt på, at jeg mange år efter skulle være folketingskandidat.

Jeg har sagt mange ting om forskellige politikere gennem tiden. Jeg har sågar sagt, at Lars Løkke Rasmussen var en rigtig dygtig politiker.

Så man får sagt mange ting gennem årene, når man er kommentator.

Nu er jeg politiker, nu træder jeg ind i et fællesskab, og så er det klart, at så skal jeg være mere påpasselig med, hvad jeg siger.'

Jeg synes, det er mageløst, hvor præcist Trads selv får sagt, at han gennem årene har trukket den store skuffe med meninger ud og kastet dem rundt til højre og venstre uden nødvendigvis at have hjertet med. Det er åbenbart bare en del af gamet i hans verden. Der er ingen konsistens. Der er ingen konsekvens.

Da Trads i sin tid skrev om sin nuværende partiformand, Mette Frederiksen, fremhævede han, at hun ofte har skiftet holdning på store værdipolitiske dagsordener, og at hun synes svær at placere.

Beskrivelsen passer i uhyggelig grad på Trads selv. Han savede sin egen troværdighed over i 'Deadline'. For hvordan skal vi tro på, at han så mener det, han siger nu?

Anna Libak svarede redeligt, da hun blev spurgt til egne holdninger kontra Venstres. Hun nævnte et par konkrete ting, som hun har det svært med. Hun henviste desuden til den grundlovssikrede ret, som alle medlemmer af Folketinget har til at følge deres egen samvittighed, og at det ikke er noget problem, at der er forskellige holdninger i et parti.

Det kan hun have ret i.

Men hvis man som Trads er samvittighedsløs nok til at stille op i folkets tjeneste med holdninger, som skifter, alt efter hvordan vinden blæser, så har vi et problem.

Demokratiet har fortjent bedre.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind