En million amerikanere evakueres: 'Katastrofal skade vil ske'

Myndighederne langs USA's østkyst beder nu folk om at tage benene på nakken, inden orkanen ventes at ramme torsdag

Billeder fra rummet viser her orkanens størrelse (Video: NOAA / NASA)

Amerikanske meteorologer siger mandag, at orkanen Florence har udviklet sig til en storm i kategori fire, det næsthøjeste på skalaen.

Den har kurs mod det sydøstlige USA og vil forårsage store ødelæggelser, hvis den rammer kysten som en kategori 4-orkan.

'Katastrofal skade vil ske: Velbyggede huse kan få kraftige skader med tab af tagkonstruktionen og/eller nogle ydervægge. De fleste træer vil knække eller blive revet op med rode og elmaster vil lægges ned. Faldne træer og ødelagte elmaster vil isolere beboede områder.

'Strømafbrydelser vil vare i uger, muligvis måneder. Det meste af området vil være ubeboeligt i måneder', står der i det nationale orkancenters beskrivelse af ødelæggelserne som følge af en kategori 4-orkan.

Evakuerer en million
Orkanen ventes at ramme direkte ind i staterne South og North Carolina, og her til aften hjar opjusteringen fået guvernøren i South Carolina til udstede en obligatorisk evakueringsordre for en million amerikanere langs kysten.

- Vi ved, at denne evakueringsordre vil være ubekvem for nogle mennesker. Men vi ønsker ikke at risikere nogen borgeres liv, siger Henry McMaster, guvernør i South Carolina.

Artiklen fortsætter under billedet.

NASA har fanget dette billede af Florence fra rummet. Foto: AP
NASA har fanget dette billede af Florence fra rummet. Foto: AP

Højsæson
Evakueringerne kan dog blive langt mere omfattende. Langs hele den sydlige del af østkysten forbereder myndighederne nemlig folk på, at det kan blive nødvendigt at evakuere dem.

Roy Cooper, guvernør i North Carolina, har bedt delstatens borgere om at indstille sig på, at der er risiko for en naturkatastrofe.

- Vi går ind i højsæsonen for orkaner, og vi kender alle uforudsigeligheden og kraften af disse storme, lød det fra guvernør Roy Cooper i weekenden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Orkanen er i dag blevet opgraderet til en kategori 4-storm. Det er det næsthøjeste niveau. Foto: AP
Orkanen er i dag blevet opgraderet til en kategori 4-storm. Det er det næsthøjeste niveau. Foto: AP
 

Op til 195 km/t
Mandag befinder Florence sig knap 2000 kilometer øst for Cape Fear i North Carolina. I orkanen er der målt en vindstyrke op til 195 kilometer i timen, oplyser USA's orkancenter.

Florence ventes at passere Bermuda og Bahamas tirsdag og onsdag.

Præsident Donald Trump har mandag aflyst et planlagt massemøde i delstaten Mississippi fredag. Det sker på grund af orkanen, oplyser hans kampagnestab.

Med orkanen kommer der ud over den enorme vindstyrke også store mængder vand.

Voldsomme oversvømmelser
Hvis den nærmer sig kysten i langsom fart, vil den kunne bringe tropiske regnskyl med sig, der kan ramme helt ind over bjergkæden Appalacherne. Bjergkæden løber bag den amerikanske østkyst.

Det kan udløse eksplosive oversvømmelser og mudderskred over et stort område.

Og det er netop, hvad meteorologerne tror. At Florence vil bremse betydeligt op, inden den rammer USA's østkyst.

- Det er ikke bare kysten, siger lederen af USA's orkancenter, Ken Graham.

- Når et system som dette bremser op, og det bevæger sig virkelig langsomt, så kan noget af nedbøren ramme et godt stykke fra dets centrum, forklarer han.

Roy Cooper, guvernør i North Carolina, advarer her borgerne mod orkanen Florence (Video: UNC-TV)

62 kommentarer
Vis kommentarer