En million danskere får samme mail lørdag: Derfor skal du læse den

Du får muligvis en mail fra SKAT lørdag morgen, og den skal du ikke være bange for

Få alt at vide om årsopgørelsen

Når årsopgørelsen skal rettes til, er det samtidig højsæson for falske mails fra hackere, der forsøger at lokke følsomme oplysninger ud af dig.

Lørdag morgen vil omkring en million danskere modtage den samme mail fra SKAT, og denne gang skal man have tillid til mailens troværdighed.

- Vi har undersøgt, hvor mange der ikke har tjekket sin årsopgørelse, og nu sender vi dem en venlig påmindelse, siger presseansvarlig hos SKAT Rikke Madsen.

Årsopgørelsen lige om hjørnet: Her er Skats vigtige råd

Sådan ser den ud
SKAT ved af erfaring, at det kan være svært at skelne mellem ægte og falske mails.

- Vi ved, at mange tænker 'uha, det er sikkert en falsk mail, jeg må hellere lade være med at gøre noget.'

I mailen lørdag er ordlyden blandt andet:

'Vi minder dig om, at du skal tjekke din årsopgørelse for 2017. Det er vigtigt, at du tjekker, om alle oplysninger er med. 

Sådan gør du
Du kan se din årsopgørelse og eventuelt rette oplysningerne ved at logge på skat.dk/tastselv, eller du kan bruge linket herunder: Se årsopgørelsen for 2017.

Kig for eksempel efter, om der mangler oplysninger om kørselsfradrag, underholdsbidrag eller værdipapirer. Fristen for at rette oplysningerne til din årsopgørelse er den 1. maj 2018.'

Du kan få hjælp
Hos SKAT er der hjælp at hente, når man mistænker at have fået en falsk mail.

- Hvis man på nogen måde er i tvivl, kan man hurtigt selv tjekke om en mail er falsk ved at gå ind på www.skat.dk/falskemails.

- Vi ville aldrig nogensinde bede om kontooplysninger, beløb eller andre personlige oplysninger i en mail. Det eneste, vi opfordrer til, er at gå ind på tast-selv på skat.dk og tjekke din årsopgørelse, siger Rikke Madsen.

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.