Annonce:
Annonce:

En million danskere har prøvet det: Derfor bliver du afvist på ferien

Næsten en million danskere har prøvet at få afvist deres betalingskort på ferien i udlandet. Mange er f.eks. ikke klar over, at Visa/Dankortet har et hæveloft

Næsten en million danskere er blevet afvist på ferien. Af en hæveautomat. Foto: Monkey Business Images
Næsten en million danskere er blevet afvist på ferien. Af en hæveautomat. Foto: Monkey Business Images
Annonce:
Følg Samfund

Du står ved automaten efter lukketid eller med favnen fuld af varer ved disken. Og så vil automaten eller ekspedienten ikke kendes ved dit betalingskort.

Ikke lige det fedeste, der kan ske på din ferie.

Men det sker for rigtigt mange. Ikke mindre end en ud af fem, svarende til 825.000 danskere, har prøvet at få deres betalingskort afvist på ferien i udlandet.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har udført for Nordea.

Hævemax
- Mange rejser til udlandet med ét betalingskort, og det er et Visa/Dankort. De har bare ikke tænkt over, at når kortet bruges i udlandet, gælder en forbrugsgrænse pr. løbende 30 dage på 25.000 kr. Desuden er der et loft over, hvor mange kontanter man kan hæve i den lokale hæveautomat pr. dag. Det glemmer mange, siger Ann Lehnmann Erichsen. forbrugerøkonom i Nordea.

Annonce:

Ifølge undersøgelsen har hele 11 procent eller 505.000 personer prøvet at få kortet afvist i hæveautomaten eller andre steder, fordi de - uden at vide det - havde overskrevet kortets hævemaksimum.

Andre 10 procent svarende til 460.000 personer har oplevet, at butik, hotel eller andre ikke ville tage imod betalingskortet, men gerne andre betalingskort.

- Du står ved kassen og kan ikke betale de varer, der ligger på disken, fordi du har det ’forkerte’ kort. Ekspedienten peger på et skilt, der viser hvilke kort forretningen accepterer. Dit kort er ikke nævnt. Det er bare ikke sjovt, siger Ann Lehmann Erichsen.

Problemer med billeje
Hun peger også på, at der kan være problemer, hvis du vil leje en bil.

- Dit Visa/Dankort afvises måske, fordi udlejeren ønsker garanti via et kreditkort. Det er situationer, som rigtig mange danskere har oplevet. Mange er f.eks. ikke opmærksomme på, at et Visa/Dankort er et debetkort. Det kan være et problem, hvis man lejer bil i udlandet.

Annonce:

Ifølge Nordeas undersøgelse har mange danskere oplevet at blive ramt af flere typer af afvisninger. Ialt 18 procent eller 825.000 personer har oplevet enten den ene eller begge af de undersøgte former for kortafvisning.

De gamle kan
Målingen viser iøvrigt, at det især er børnefamilier, folk med høj løn og dem under 40 år, der kan genkende problemet, mens de modne danskere over 54 år har mindre bøvl med kort og betaling i udlandet.

- Måske er det erfaring. Måske giver de sig tid til at læse de brochurer, der følger med et nyt betalingskort. Det kan anbefales at kende forskellen på et debet- og et kreditkort, og at kende forbrugs- og hævegrænser i udlandet på sine betalingskort, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun understreger, at hvis du vil undgå at stå med ’det gale’ kort eller ramme hævemax, bør du helgardere dig ved at rejse med to forskellige betalingskort, hvor det ene skal være et internationalt betalingskort som f.eks. Mastercard.

Det kan Visa Dankortet i udlandet:

* Forbrugsgrænse på i alt 25.000 kr. pr. løbende 30 dage i udlandet uanset, om du har mange flere penge stående på din konto.
* Du kan højst hæve kontanter i lokal valuta i hæveautomaten, som svarer til 2.000 kr. pr. døgn i udlandet.
* Der er ingen begrænsning, når kortet bruges til betalinger i butik, hotel osv., når du blot holder dig inden for forbrugsgrænsen pr. løbende 30 dage.
* Visa/Dankort er et internationalt anerkendt betalingskort, men ikke et kreditkort.

* Det koster f.eks. 30 kr., hver gang du hæver kontanter med Visa/dankortet i en udenlandsk hæveautomat, mens det er gratis at hæve kontante kroner i Danmark, hvis du hæver i din egen banks automater ellers kan det koste et gebyr.

* Betaler du med kortet i udlandet, er der et valutakurstillæg, som typisk er omkring 1,5 pct., når du bruger betalingskortet inden for Europa og 2 pct., når du bruger dine betalingskort uden for Europa. Valutakurstillægget varierer dog fra bank til bank, ligesom der kan være forskel på valutatillæg på det enkelte kort. Vil du kende satserne på dine kort, så tjek priserne hos din bank.

* Et mistet kort skal spærres straks.  Du kan normalt spærre dit kort i din mobilbank på din telefon, det er det allernemmeste. Alternativt kan du ringe til banken og fr kortet spærret. Husk derfor kort-stop-telefonnummeret på ferien, og skriv det ned både i telefonen og et andet sted. Kort kan ikke spærres med en e-mail.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

Annonce:
Annonce:
Annonce: