Du står ved automaten efter lukketid eller med favnen fuld af varer ved disken. Og så vil automaten eller ekspedienten ikke kendes ved dit betalingskort.
Ikke lige det fedeste, der kan ske på din ferie.
Men det sker for rigtigt mange. Ikke mindre end en ud af fem, svarende til 825.000 danskere, har prøvet at få deres betalingskort afvist på ferien i udlandet.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har udført for Nordea.
Hævemax
- Mange rejser til udlandet med ét betalingskort, og det er et Visa/Dankort. De har bare ikke tænkt over, at når kortet bruges i udlandet, gælder en forbrugsgrænse pr. løbende 30 dage på 25.000 kr. Desuden er der et loft over, hvor mange kontanter man kan hæve i den lokale hæveautomat pr. dag. Det glemmer mange, siger Ann Lehnmann Erichsen. forbrugerøkonom i Nordea.
Ifølge undersøgelsen har hele 11 procent eller 505.000 personer prøvet at få kortet afvist i hæveautomaten eller andre steder, fordi de - uden at vide det - havde overskrevet kortets hævemaksimum.
Andre 10 procent svarende til 460.000 personer har oplevet, at butik, hotel eller andre ikke ville tage imod betalingskortet, men gerne andre betalingskort.
- Du står ved kassen og kan ikke betale de varer, der ligger på disken, fordi du har det ’forkerte’ kort. Ekspedienten peger på et skilt, der viser hvilke kort forretningen accepterer. Dit kort er ikke nævnt. Det er bare ikke sjovt, siger Ann Lehmann Erichsen.
Problemer med billeje
Hun peger også på, at der kan være problemer, hvis du vil leje en bil.
- Dit Visa/Dankort afvises måske, fordi udlejeren ønsker garanti via et kreditkort. Det er situationer, som rigtig mange danskere har oplevet. Mange er f.eks. ikke opmærksomme på, at et Visa/Dankort er et debetkort. Det kan være et problem, hvis man lejer bil i udlandet.
Ifølge Nordeas undersøgelse har mange danskere oplevet at blive ramt af flere typer af afvisninger. Ialt 18 procent eller 825.000 personer har oplevet enten den ene eller begge af de undersøgte former for kortafvisning.
De gamle kan
Målingen viser iøvrigt, at det især er børnefamilier, folk med høj løn og dem under 40 år, der kan genkende problemet, mens de modne danskere over 54 år har mindre bøvl med kort og betaling i udlandet.
- Måske er det erfaring. Måske giver de sig tid til at læse de brochurer, der følger med et nyt betalingskort. Det kan anbefales at kende forskellen på et debet- og et kreditkort, og at kende forbrugs- og hævegrænser i udlandet på sine betalingskort, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun understreger, at hvis du vil undgå at stå med ’det gale’ kort eller ramme hævemax, bør du helgardere dig ved at rejse med to forskellige betalingskort, hvor det ene skal være et internationalt betalingskort som f.eks. Mastercard.