En million rejsekort tvangslukkes: Koster pludselig penge at få et nyt

Dit rejsekort lukkes automatisk efter fem år, selv om det stadig virker

Hvad er baggrunden for, at en million rejsekort skal tvangslukkes? Få forklaringen her. Video: Ekstra Bladet TV

Der bliver de kommende år gjort kort proces med danskernes rejsekort. Selv om kortene fortsat virker, bliver de tvangslukket, når kortet er fem år gammelt. Hvis kunderne vil have et nyt, koster det 50 kroner.

Hos DSB vurderer man ifølge en frisk rapport, at knap en million kunder skal have udskiftet deres rejsekort frem mod udgangen af 2020. Det rammer blandt andre Bo Lytzen, der netop har fået besked om, at hans kort snart lukkes ned. Og at han selv må sørge for at bestille og betale for et nyt:

- Det er ikke i orden, fordi der er intet galt med mit rejsekort i dag, siger han til Ekstra Bladet.

Bo Lytzen er glad for sit rejsekort, men meget utilfreds med, at kortet er blevet annulleret, selv om det stadig virker. Foto: Jette Bøgvad
Bo Lytzen er glad for sit rejsekort, men meget utilfreds med, at kortet er blevet annulleret, selv om det stadig virker. Foto: Jette Bøgvad
 

Levetid på fem år
Han giver ikke meget for, at Rejsekort A/S begrunder tvangslukningen med, at kortenes levetid typisk er fem år.

Også selvom forklaringen ifølge firmaet er, at efter fem år begynder kommer der et stigende antal tekniske fejl på chipkortene, som gør kortene mere og mere ustabile.

- Hvis det er en teknisk ting, der løber ud i kortene, ville alle kortene jo stoppe med at virke på samme tid. Så det er noget sludder, når de siger, at fem år er levetiden, mener Bo Lytzen.

- Rejsekort bliver jo heller ikke slidt ens op. Nogle bruger det flere gange om dagen, mens jeg bruger det nogle få gange om måneden. Jeg slider derfor ikke så meget på mit kort, som jo heller ikke har et mekanisk slid.

Bag om rejsekortet

Rejsekort A/S driver det elektroniske billetsystem kaldet rejsekortet, der virker som billet- og betalingsmiddel i 4000 busser, på 447 togstationer og 22 metrostationer.

Det er trafikvirksomhederne i Danmark som for eksempel DSB, der ejer rejsekortet.

Der er udstedt over 2,5 millioner rejsekort.

Kortene bruges til knap 10 millioner rejser for omkring 250 millioner kroner hver måned.

Kilde: Rejsekort A/S

Kræver ny optankning
Det er ikke alene udgiften på 50 kroner, der rammer kunder som ham. Når rejsekortet automatisk annulleres, skal der betales mindst 100 kroner ind på det. Saldoen fra det gamle kort kan nemlig ikke overføres:

- Rejsekortsystemet vil sikre at kundernes penge bliver behandlet sikkert. Derfor udbetaler vi en restsaldo på et lukket rejsekort til kundens NemKonto, forklarer Thomas Boe Bramsen, der er markedschef hos Rejsekort A/S.

Ifølge ham er det planen, at rejsekortet fremover får en udløbsdato printet på forsiden. Og at denne dato vil være længere end fem år fra udstedelsen:

- Men vi vil stadig kun garantere mindst fem års levetid.

Der gennemføres hver måned knap 10 millioner rejser på de 2,5 millioner rejsekort, som er udstedt. Foto: Tariq Mikkel Khan
Der gennemføres hver måned knap 10 millioner rejser på de 2,5 millioner rejsekort, som er udstedt. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Kundeambassadør: Det skal være gratis

Det er urimeligt at kræve gebyr for de rejsekort, som automatisk lukkes efter fem år. Det mener Lone Fruerskov Andersen, der er kundeambassadør hos DSB.

I en klar anbefaling til ledelsen i DSB, der er medejer af Rejsekort A/S, foreslår hun derfor, at kortgebyret fjernes helt.

Det skal også være muligt at overføre restsaldo fra det gamle rejsekort til det nye, mener hun.

Lone Fruerskov Andersen er heller ikke tilfreds med processen omkring udskiftingen, som i dag er meget lidt kundevenlig.

Det bør være Rejsekort A/S, der automatisk sørger for, at kunderne nemt kan få et nyt kort. Og ikke som i dag, hvor kunderne får en besked om, at nu annulleres deres kort snart, men at de så selv skal sætte gang i bestilling, betaling og optankning af et nyt kort.

Fjern gebyret
Hos Passagerpulsen hos Forbrugerådet Tænk opfordrer man nu til at fjerne gebyret på 50 kroner:

- Det er uigennemskueligt som forbruger at vide, hvorfor man betaler 50 kroner i gebyr.

- Her ville det være meget mere gennemskueligt, hvis beløbet var en del af rejsens pris, siger Niels Martin Madsen fra Passagerpulsen.

- Kunderne er frustrerede over, at de ikke kan overføre deres saldo fra det gamle kort til det nye. Hvad tænker I om det?

- Vi så gerne, at det bliver langt mere simpelt at bytte kort, så saldoen selvfølgelig følger med over.

DSB-chef: - Jeg er enig i kritikken

Hos ledelsen i DSB er man enig med sin kundeambassadør i, at rejsekortet ikke skal koste noget, når det automatisk skiftes ud:

- Vi er et af selskaberne bag rejsekortet, der skal beslutte, hvad der skal ske i sagen, forklarer underdirektør i DSB Kommerciel, Aske Wieth-Knudsen, til Ekstra Bladet.

- Og vi ved, at kunderne er rigtig glade for rejsekortet, når de først har fået det. Men der er også nogle processer, der kan være lidt bøvlede.

- Kundeambassadøren er nu kommet med en fornuftig anbefaling om, at vi skal gøre det mere enkelt for kunderne at få et nyt rejsekort, så de uden ophold og besvær kan rejse videre. Vi vil i den forbindelse også kigge på gebyret, som kunderne i dag betaler for at få et nyt kort.

- Betyder det, at I bakker op om at fjerne gebyret, og at det uden problemer skal kunne lade sig gøre at overføre saldoen fra sit gamle kort til det nye?

- Vi er i hvert fald tilhænger af, at det skal være gratis at få et nyt rejsekort, når det udløber, hvis vi kan finde finansieringen. Og rent teknisk vil vi se nærmere på, hvordan det kan lade sig gøre at overføre saldoen fra gamle til nye kort.

- Hvordan kan det ske?

- Vi kan jo ikke beslutte det alene, men vi vil i næste måned drøfte det med de andre selskaber bag rejsekortet. Også om vi kan finde pengene til at sende kortet gratis ud til kunderne.

- Noget af det, vi ligeledes kigger på, er, om kortet kan gøres mere holdbart, så det ikke skal skiftes hvert 5. år, men med længere mellemrum. Det vil betyde, at der bliver færre kort, som skal skiftes ud.

Du kan læse hele anbefalingen fra kundeambassadøren i DSB her:

506 kommentarer
Vis kommentarer