En tiendedel af befolkningen er blevet smittet på en måned

Rekordhøje smittetal betyder, at mange smittede og deres nære kontakter er i isolation

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.
Følg Samfund

Den seneste måned er en tiendedel af befolkningen blevet smittet med coronavirus.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Siden 19. december er der registreret 617.913 smittetilfælde. Det svarer til 10,6 procent af den danske befolkning. Heraf er en mindre andel blevet smittet igen.

Onsdag bød på det hidtil højeste antal daglige smittetilfælde med 38.759.

SSI anslår i sin seneste prognose, at smitten ventes at stige frem til slutningen af januar, hvor antallet af daglige smittetilfælde kan ende på op mod 55.000.

Med det høje antal smittetilfælde følger også et stort antal nære kontakter, som skal gå i isolation.

Erhvervslivet og flere af de borgerlige partier i Folketinget har opfordret til at forkorte isolationsperioden, fordi mange arbejdspladser kæmper med stort sygefravær.

Det er Sundhedsstyrelsen, der står for at udarbejde retningslinjer omkring isolation.

Anbefalingerne lyder, at man kan ophæve isolationen syv dage efter en positiv test, hvis man ikke har symptomer. Hvis man har symptomer, kan man ophæve 48 timer efter, at de forsvundet.

Hos Enhedslisten anerkender sundhedsordfører Peder Hvelplund, at det er en udfordring med alle dem, der skal isolere sig, men han læner sig op ad myndighedernes anbefalinger.

- Det handler om at finde balancen, så vi på den ene måde sikrer, at vi kan holde både skoler, institutioner og erhvervsliv åbent og sikre, at folk kan komme på arbejde, men samtidig undgår, at vi får smittet alt for mange.

- Det er jo det, som isolationsbestemmelserne er med til, så vi ikke oplever, at epidemien stikker af, så vi bliver endnu mere belastet, siger Peder Hvelplund.

Antallet af smittetilfælde den seneste måned er sammenlignet med samme periode sidste år omkring ti gange så højt, men antallet af indlæggelser og døde er lavere.

Det skal ses i lyset af, at størstedelen af befolkningen er vaccineret, og at risikoen for at blive indlagt med omikron er mindre end med de varianter, der tidligere har været dominerende i Danmark.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind