Endelig forår i luften: Her rammer tocifrede varmegrader

De sydvestlige egne af landet får forårsagtige temperaturer på mandag. Det er slut med snevejr, og mildere temperaturer er på vej

Følg Samfund

Uger med kulde, blæst og sne bliver i weekenden afløst af et markant skifte i vejret, som formentlig vil gøre, at vi har set det sidste til den hvide nedbør denne vinter.

Faktisk stiger temperaturen så meget, at DMI forventer tocifrede temperaturer mandag, hvor det bliver lunest.

Det fortæller vagthavende meteorolog Henning Gisselø til Ekstra Bladet.

- Vi får et omslag, som kommer til at kunne mærkes. Vi får endelig sparket kulden væk. Og der kommer en strømning ind fra sydvest. Varmen begynder at presse på, og jeg synes godt, at vi kan begynde at snakke om forår, når vi rammer tocifrede temperaturer, siger Henning Gisselø.

Først mere sne
I første omgang skal vi imidlertid have overstået et døgns tid med mere sne. Allerede natten til fredag og også op ad formiddagen vil det fortsætte med at sne. Men så er det også slut, spår DMI.

Det bliver til gengæld også kun lige med det yderste af neglene, at vi kommer til at ramme 10 grader på mandag. Og det bliver heller ikke hele landet, som får de milde vinde ind fra sydvest. Gisselø beskriver det som et 'varmepust', som rammer landet, men fordi jorden stadig er kold, vil vinden blive kølet ned efterhånden, som den bevæger sig ind over landet.

- Mod sydvest kan man formentlig nå op på 10 grader, siger Henning Gisselø, som fortæller, at der med 'sydvest' menes Syd- og Sønderjylland.

Det er på mandag, at temperaturen vil blive tocifret nogle steder. DMI vil ikke udelukke, at solen titter frem, selv om man har placeret en tung regnsky ved mandagen på femdøgnsskemaet. Grafik: DMI
Det er på mandag, at temperaturen vil blive tocifret nogle steder. DMI vil ikke udelukke, at solen titter frem, selv om man har placeret en tung regnsky ved mandagen på femdøgnsskemaet. Grafik: DMI

I andre egne af landet kommer temperaturen mandag til at ligge mellem tre og otte grader.

- Nok til at sneen forsvinder, siger Henning Gisselø.

Normalt med sne før forårsvarme
Ifølge Henning Gisselø er det ikke ejendommeligt med kulde og sne i marts, som vi har oplevet. Faktisk er det helt normalt - fortæller han - at man får sne, når varmen begynder at presse sig på bag en frontzone.

Selv om termometret nogle steder vil nå 10 grader, så er det ikke sikkert, vi får solen at se.

- Hvis man sammenligner med forleden, hvor vi havde syv grader og solskin (i de østlige egne), så er jeg sikker på, at det vil føles lunere end med de 10 grader og skyet vejr, siger Henning Gisselø.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+