Endnu en dansker smittet med coronavirus

ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er det fjerde danske tilfælde af coronavirus nu konstateret

Sådan hoster du, hvis du vil undgå smitte risiko for corona. Video: Lasse Brøndal, redigering: Kristian Hansen

En person, der har været i tæt kontakt med nummer to dansker, der har fået konstateret coronavirus, er nu også blevet testet positiv for virussen. Det er dermed det fjerde danske tilfælde.

Den nye smittede har en relation til den nummer to smittede og er derfor allerede i hjemmekarantæne.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi har allerede foretaget smitteopsporingen, og kontakterne er informeret, siger direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed vil holde et pressemøde om situationen mandag klokken 9.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Det ved vi om de smittede

Her er, hvad vi foreløbig ved om de smittede danskere:

  • Første tilfælde:

Torsdag den 27. februar kommer nyheden om, at den første dansker er bekræftet smittet med coronavirus.

Den smittede er mandagen forinden kommet hjem fra en skiferie i Lombardiet i det nordlige Italien, hvor hundredvis er smittet med virusset.

Den smittede er medarbejder ved TV2, og han når at være på arbejde en enkelt dag, inden han bliver testet positiv for virusset.

Det fører til, at 16 TV2-medarbejdere bliver sendt i hjemmekarantæne i 14 dage efter anvisninger fra de danske sundhedsmyndigheder.

  • Andet tilfælde:

Fredag den 28. februar bekræfter Sundhedsstyrelsen, at endnu en dansker er testet positiv for det nye coronavirus.

Også i dette tilfælde er der tale om en person, der er hjemvendt fra en skiferie i Norditalien.

Den smittede har henvendt sig til egen læge, ni dage efter at vedkommende først begyndte at få symptomer.

Patienten bliver dernæst henvist til Rigshospitalet, der efter en halspodning bekræfter, at personen er smittet med virusset.

De danske sundhedsmyndigheder sætter gang i en smitteopsporing for at finde de personer, som den smittede har været i tæt kontakt med i et forsøg på at inddæmme virusset.

  • Tredje tilfælde:

Styrelsen for Patientsikkerhed fortæller tidligt lørdag morgen den 29. februar, at en tredje dansker er smittet med det nye coronavirus.

Personen er ansat på Aarhus Universitetshospitals afdeling for hud- og kønssygdomme. Han er for nylig kommet hjem fra en konference i München i Tyskland. Her var han i tæt kontakt med en italiener, som senere er bekræftet smittet med coronavirus.

Da den danske hospitalsansatte får det at vide, isolerer han sig selv hjemme. En prøve har siden vist, at også han er smittet med coronavirus.

Myndighederne er i gang med at opspore, hvem han har været i kontakt med, siden han kom hjem, herunder patienter. Omkring 30 personer formodes at skulle i hjemmekarantæne på grund af risiko for at have været udsat for smitte.

  •  Fjerde tilfælde:

Sent søndag aften den 1. marts oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, at en fjerde dansker er testet positiv med coronavirus.

Vedkommende er en tæt kontakt til det andet danske tilfælde, som blev bekræftet fredag. Den fjerde smittede dansker befinder sig derfor allerede i hjemmekarantæne.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Ritzau.

Styrelsen opfordrer danskerne til at ringe til egen læge eller lægevagten, hvis man inden for de sidste 14 dage har været i områder med udbredt transmission af COVID-19 og har fået symptomer som feber, hoste eller åndenød.

Eller har været i tæt kontakt med en person, der er mistænkt eller fået påvist sygdommen og har de samme symptomer.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sådan smitter corona

Sygdommen spreder sig ved person-til-person smitte. Der er set smitte til sundhedspersoner og smitte mellem familiemedlemmer og til andre kontakter.

Det er velkendt for andre typer af coronavirus, som fx SARS-CoV og MERS-CoV, at der kan ses smitte ved tæt kontakt til syge personer. Smitte sker hovedsageligt ved direkte dråbespredning fra nys eller host eller ved sekret fra hænder.

Coronavirus vil ikke overleve længe på overflader. Der er derfor ingen reel risiko for smitte via pakker og bagage, som har været undervejs i flere dage og ved meget svingende temperaturer. Der er derfor ingen grund til at frygte smitte via bagage og pakker.

Risikoen for større smittespredning i Danmark vurderes dog fortsat at være lav, da det danske sundhedsvæsen er godt rustet og trænet i at håndtere patienter med mistanke om eller bekræftet smitsom sygdom.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed