Engell: Trussel om total krig

Med truslen om lockout af 120.000 statsansatte er retorikken skærpet, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell, som dog spår en løsning

Med Løhdes trussel om lockout af 120.000 statsansatte er retorikken skærpet, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.
Følg Samfund

At innovationsminister Sophie Løhde (V) stiller op til et pressemøde og truer med lockout af 120.000 statsansatte; det er en skærpelse af retorikken i de offentlige overenskomstforhandlinger, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.

Tidligere i dag holdt hun pressemøde og varslede konflikt af en stor del af de statslige ansatte. Lockouten vil træde i kraft 10. april, og ifølge ministeren vil det ramme alt fra togdrift til kødeksport.

Dermed er linjerne trukket hårdt op, siger Hans Engell:

- Det er trussel om total krig, og det er usædvanligt, at hun holder pressemøde, fordi normalt sidder man jo og forhandler på nuværende tidspunkt. Det er en massiv optrapning af situationen. Kommunernes Landsforening har bestyrelsesmøde senere i dag, og der skal vi regne med, at de følger op med kraftige meldinger om lockout, siger han.

Store krigshyl
Men selv om retorikken er skærpet markant, er det Hans Engells vurdering, at der kommer en løsning, inden Danmark lammes af en storstilet konflikt.

- Jeg tror stadig på, at de når et forlig i forligsen. Det, som jeg hører fra centrale forhandlere, er, at der kommer store krigshyl, men bag facaden nærmer man sig hinanden. Vurderingen er, at det skal gå meget skævt, hvis man ikke når en aftale.

- Min vurdering er, at 70 procent for en aftale og 30 procent for en konflikt. Men alt kan ske, siger han.

Det er forskellen på strejke og lockout

En strejke blandt ansatte kan mødes af en lockout fra arbejdsgiverne. Læs her, hvad det indebærer.

Forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte er brudt sammen, og der forhandles nu i Forligsinstitutionen i forsøget på at nå en aftale i 11. time.

Sker det ikke, kan det ende med en konflikt, der udløses af enten arbejderne i form af en strejke eller arbejdsgiverne i form af en lockout.

På arbejderside er der allerede afsendt strejkevarsler, og onsdag ventes KL's bestyrelse at træffe deres beslutning om lockout på det kommunale område. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V) gør ifølge Politiken klar til en lockout "på hele statens område". Ministeren, der er chefforhandler for staten som arbejdsgiver, har kaldt til pressebriefing onsdag klokken 11.

Læs her om forskellen på strejke og lockout:

* En konflikt skal varsles 30 dage før, den kan træde i kraft. En konflikt i forbindelse med de aktuelle forhandlinger kan tidligst varsles med start fra 1. april. Det er dagen efter, de nuværende overenskomster udløber.

* De offentlige ansatte i kommuner, regioner og staten har varslet strejke fra 4. april.

* Det ventes, at strejkevarslet vil blive mødt af et varsel om lockout fra arbejdsgiverne.

* Ved en strejke har fagforeningerne udvalgt arbejdspladser, som skal strejke.

* Ved en lockout er det arbejdsgiverne, der sender de ansatte hjem - uden løn.

* Lønnen under en konflikt afhænger af ens fagforening, og om der er tale om lockout eller strejke.

* Nogle vil blive fuldt kompenseret, nogle får tilbudt lån, mens andre får konfliktstøtte, der er et fastsat kollektivt beløb.

* Enkelte medlemmer af fagforeningerne vil være helt undtaget fra at blive ramt af både strejke og lockout. Det gælder blandt andet tjenestemænd, visse ledere og ansatte på områder, som kræver nødberedskab.

Kilder: FOA samt Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.

/ritzau/

Ikke set før
Han kalder samtidig retorikken udsædvanlig hård.

- De offentlige arbejdsgivere er blevet mere brutale med årene. Det så man især under lærerkonflikten, hvor de nærmest brugte skattekroner på at sende annoncer ud med, at lærerne var dovne. Det har man ikke set før. På den anden side er der hos de ansatte opbygget store forventninger til disse forhandlinger.

- Men samtidig er der også frustrationer over, at de ikke føler sig værdsat for deres engagement og omsorg, og at de i stedet bliver målt og vejet på det økonomiske plan. Derfor oplever man her en kampvilje, som er usædvanlig. Og indtil videre holder fagforbundene sammen, siger Hans Engell.

God tone
Som det ser ud nu, har forligskvinden marts måned til at få parterne til at nå et forlig. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har tonen generelt været god i forhandlingslokalerne i Finansministeriet, og man har forsøgt at nå hinanden.

Mandag mødes parterne igen i forligsinstitutionen. Hvis de ikke når hinanden, kan strejkerne starte fra 4. april, mens lockouten altså kan gå i gang 10. april.

Staten varsler voldsom lockout

Banedanmark: Strejke kan lamme togtrafikken

Regionerne åbner for lockout: Det kommer reelt til at lamme vores sundhedsvæsen

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+