At innovationsminister Sophie Løhde (V) stiller op til et pressemøde og truer med lockout af 120.000 statsansatte; det er en skærpelse af retorikken i de offentlige overenskomstforhandlinger, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.
Tidligere i dag holdt hun pressemøde og varslede konflikt af en stor del af de statslige ansatte. Lockouten vil træde i kraft 10. april, og ifølge ministeren vil det ramme alt fra togdrift til kødeksport.
Dermed er linjerne trukket hårdt op, siger Hans Engell:
- Det er trussel om total krig, og det er usædvanligt, at hun holder pressemøde, fordi normalt sidder man jo og forhandler på nuværende tidspunkt. Det er en massiv optrapning af situationen. Kommunernes Landsforening har bestyrelsesmøde senere i dag, og der skal vi regne med, at de følger op med kraftige meldinger om lockout, siger han.
Store krigshyl
Men selv om retorikken er skærpet markant, er det Hans Engells vurdering, at der kommer en løsning, inden Danmark lammes af en storstilet konflikt.
- Jeg tror stadig på, at de når et forlig i forligsen. Det, som jeg hører fra centrale forhandlere, er, at der kommer store krigshyl, men bag facaden nærmer man sig hinanden. Vurderingen er, at det skal gå meget skævt, hvis man ikke når en aftale.
- Min vurdering er, at 70 procent for en aftale og 30 procent for en konflikt. Men alt kan ske, siger han.
Ikke set før
Han kalder samtidig retorikken udsædvanlig hård.
- De offentlige arbejdsgivere er blevet mere brutale med årene. Det så man især under lærerkonflikten, hvor de nærmest brugte skattekroner på at sende annoncer ud med, at lærerne var dovne. Det har man ikke set før. På den anden side er der hos de ansatte opbygget store forventninger til disse forhandlinger.
- Men samtidig er der også frustrationer over, at de ikke føler sig værdsat for deres engagement og omsorg, og at de i stedet bliver målt og vejet på det økonomiske plan. Derfor oplever man her en kampvilje, som er usædvanlig. Og indtil videre holder fagforbundene sammen, siger Hans Engell.
God tone
Som det ser ud nu, har forligskvinden marts måned til at få parterne til at nå et forlig. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har tonen generelt været god i forhandlingslokalerne i Finansministeriet, og man har forsøgt at nå hinanden.
Mandag mødes parterne igen i forligsinstitutionen. Hvis de ikke når hinanden, kan strejkerne starte fra 4. april, mens lockouten altså kan gå i gang 10. april.
Staten varsler voldsom lockout
Banedanmark: Strejke kan lamme togtrafikken
Regionerne åbner for lockout: Det kommer reelt til at lamme vores sundhedsvæsen