Enighed i EU om stor hjælpepakke

Ny pakke skal hjælpe de europæiske økonomier igennem coronakrisen

Følg Samfund

EU's finansministre er her til aften blevet enige om en skitse for en stor europæpisk genopretningspakke, som nu sendes til EU's regeringschefer.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Formålet med hjælpepakken er at sikre, at de europæiske økonomier kommer igennem coronakrisen.

Finansministrene har torsdag udarbejdet en rapport med en lang række tiltag, der blandt andet indebærer en ny garantifond i regi af Den Europæiske Investeringsbank, som skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for ca. 1.500 mia. kr.

Derudover skal der - ud fra en række betingelser - være mulighed for adgang til lån fra eurolandenes fælles lånefond (ESM) for i alt 2 pct. af eurolandenes BNP, der svarer til ca. 1.800 mia. kr.

- Europa har vist sig fra sin bedste side i dag. Finansministerkollegaerne fra de andre EU-lande og jeg er blevet enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra Corona-krisen, siger finansminister Nicolai Wammen i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi er klar med en fælles støtte til de europæiske økonomier, virksomheder og arbejdspladser. Det gælder tiltag via EU-budgettet, den Europæiske Investeringsbank, en ny genopretningsfond og eurolandenes lånefond ESM, og helt konkret fx EU-lån til lande, der har svært ved selv at finansiere lønkompensationsordninger. De fælles svar på krisen går hånd i hånd med de omfattende nationale tiltag, som gennemføres i alle EU-lande.

Forhandlingerne i EU om den nye hjælpepakke har stået på siden tirsdag.  

Her er hjælpepakkens hovedelementer

  •  En ny garantifond i regi af Den Europæiske Investeringsbank, som skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for ca. 1.500 mia. kr.
  • Et nyt EU-instrument til støtte af nationale lønkompensationsordninger og visse sundhedsrelaterede tiltag på op til ca. 750 mia. kr. samlet set.
  • En ny genopretningsfond, som skal støtte genopretningen af europæisk økonomi via støtte til EU-budgetprogrammer. Fonden vil være midlertidig, målrettet og stå mål med krisens store omkostninger. Det Europæiske Råd vil skulle afklare de juridiske og praktiske aspekter ved fonden, herunder relationen til EU-budgettet samt finansieringskilder.
  • Adgang til lån fra eurolandenes fælles lånefond (ESM) for i alt 2 pct. af eurolandenes BNP (ca. 1.800 mia. kr.) på visse betingelser.
  • Den næste flerårige finansielle ramme (MFF) vil skulle afspejle krisens konsekvenser.

Opdateres..

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+