Enlig far efter bitter samværssag: Dyrt at hente knægten i Jylland

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Ifølge loven kan man som enlig forældre søge om støtte til de udgifter, man har i forbindelse med afholdelse af samvær med sit barn – herunder til transport, skriver Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber. Foto: Shutterstock.com
Ifølge loven kan man som enlig forældre søge om støtte til de udgifter, man har i forbindelse med afholdelse af samvær med sit barn – herunder til transport, skriver Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber. Foto: Shutterstock.com
Følg Samfund

Hej Puk

Hvordan er reglerne for at ansøge om støtte til samvær?

Jeg har samvær med min knægt hver 14. dag. Jeg har været igennem et helvede af en sag – først i Familieretshuset og siden ved domstolene – for overhovedet at få lov til at have samvær og se ham.

Det har jeg så vundet retten til, og jeg har det på skrift! Så nu kan moderen ikke længere afholde mig fra at se min søn.

Det var en lang sag, der handlede om hævn og bitre følelser, som knægten blev blandet ind i. Oven i al balladen har moderen fået den geniale idé at flytte så langt væk som muligt fra København, hvor jeg bor.

Så nu er det blevet rigtig besværligt for mig at komme til og fra samværet med min søn. Vi bruger meget lang tid på rejsen til og fra, så meget af vores tid sammen foregår i en bil, så sønnen ofte er meget træt, når vi endelig lander i København.

Jeg har forsøgt at finde det positive i vores køreture: Vi får snakket sammen, vi hører musik, og vi stopper undervejs og får noget mad. Men så er der økonomien; det er rigtigt dyrt for mig at tage turene frem og tilbage over Storebæltsbroen for at hente ham, ligesom vores pitstop ikke er helt billige.

Findes der nogen former for økonomisk støtte til for eksempel benzin- og bro-udgifterne?

Det ville gøre en kæmpe forskel for mig, da jeg ikke modtager børnepenge, men tværtimod betaler til moren.

Hvilket jeg i øvrigt synes er helt fair. Det er blot de øvrige udgifter, som jeg måske kan ansøge om støtte til.

Med venlig hilsen,

Kenneth L.

 

Kære Kenneth
Ifølge lov om aktiv social politik paragraf 83 under ’særlig hjælp vedrørende børn’ kan du søge om støtte til udgifter, som du har i forbindelse med afholdelse af samvær, herunder transport.

Du kan også søge om tilskud til dækning af udgifter til aktiviteter i forbindelse med planlagt samvær – for eksempel de pitstop, I foretager undervejs.

En betingelse for at få dækket udgifterne er, at du ikke selv har økonomisk mulighed for at afholde dem, og at du ikke allerede har afholdt udgiften – altså brugt og betalt for det, du ansøger om støtte til.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Jeg vil råde dig til at lave en liste over de faste udgifter, du har, når du har samvær. Den sender du til kommunen sammen med din samværsresolution og dokumentation for din egen månedlige indtægt.

Så kan kommunen vurdere, om du opfylder betingelserne for at modtage hjælpen – hvilket dog nok i sidste ende kommer an på din privatøkonomi. Hvis du har en god løn, bliver det nok svært at få nogen som helst støtte.

Er du derimod på offentlig forsørgelse, har ufaglært arbejde eller sidder i en deltidsstilling, så kan der være en mulighed.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Systemet skelner mellem den forælder, hvor barnet har fast adresse, bopælsforælderen, og den anden forælder, der hedder samværsforælderen. Du er altså samværsforælder, hvis barnet har folkeregisteradresse hos den anden forælder.

Omfanget af samvær aftaler forældrene selv. Der er ingen regler for, hvordan og hvor meget samvær jeres barn kan eller skal have med den af jer, som er samværsforælder. Det er helt op til jer at vurdere, hvad der er bedst for jeres barn.

Hvis Familieretshuset skal fastsætte samværet for jer, sker det efter en konkret vurdering af barnets forhold, og hvis der for eksempel er uenighed imellem jer som forældre eller med barnet selv.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind