Du sidder alene, men du ville i virkeligheden ønske, at du var sammen med andre. Eller også er du omringet af mennesker, men du føler dig ikke som en del af fællesskabet.
270.000 danskere over 16 år - svarende til omkring seks procent - er ofte alene, hvor de i virkeligheden hellere ville være sammen med andre. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Og ensomhed er ikke ufarligt. De samme tal afslører, at der er større risiko for at dø tidligt, hvis du er ensom. Der dør nemlig årligt 770 flere danskere blandt ensomme end hos de, der ikke føler sig ensomme. Det svarer til to dødsfald om dagen.
Ensomhed øger nemlig risikoen for flere livstruende sygdomme. Det fortæller en af verdens førende forskere i ensomhed John T. Cacioppo til Ekstra Bladet.
- Sandsynligheden for at dø af hjertesygdomme, diabetes, kræft, ulykker og selvmord er højere for kronisk ensomme personer, fortæller han.
John T. Cacioppo henviser til en omfattende undersøgelse, hvor tre millioner mennesker er blevet fulgt i gennemsnit syv år. Den viser, at ensomhed øger dødeligheden med 26 procent. Det er derfor lige så dødeligt som fedme.
- Man dør ikke direkte af ensomhed, lige som du heller ikke dør direkte af fedme. Men man dør af de sygdomme, som ensomhed kan øge risikoen for at få, forklarer han.
Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. og direktør hos fonden Ensomme Gamles Værn kan nikke genkendende til John T. Cacioppos forskning. Hun forklarer, at vores krop og sjæl hænger sammen:
- Hvis man føler sig ensom, har man det skidt. Så spiser man måske for meget, for lidt eller mere usundt. Man sover måske dårligt. Nogle, især mænd, kommer til at drikke for meget, eller man får måske ikke rørt sig. Man mærker sine følelser i kroppen, og hvis ensomheden bider sig fast, er der større sandsynlighed for at pådrage sig en række sygdomme.
Det kan være svært at hjælpe sig selv ud af ensomheden, og derfor opfordrer Christine E. Swane andre til at hjælpe, hvor de kan.
- Der er en masse tilbud især til ældre. Men det er vigtigt, at de, der har overskud ,inviterer nye personer ind. Hvis man ikke føler sig velkommen, så går man igen, siger hun til Ekstra Bladet.
Og det er i sær i lokalområdet, at der skal gøres noget.
- Det er vigtigt at skabe muligheder i lokalområdet. Hvis man føler sig ensom, skal der være noget, man får øje på, som man har lyst til at være en del af. Der skal være nogen, der inviterer, og nogen at følges med. Det kan være svært at komme af sted alene, siger hun.
Hos Ensomme Gamles Værn er man glad for, at der over de seneste år er kommet øget fokus på ensomhed. Blandt andet med en forebyggelsesplan, hvor ensomhed er et selvstændigt punkt.
- Det hilser vi varmt velkommen. Men at vi har fået lidt, betyder ikke, at der ikke kan gøres mere. Derfor ser vi gerne fortsat øget fokus på ensomhed på lige fod med andre fysiske og psykiske sygdomme, siger hun.
Minister: Jeg vil tage ud til kommunerne
Den nye Børne- og socialminister Mai Mercado, mener, at det især er frivillige, der kan være med til at mindske antallet af ensomme i Danmark.
- Vi kan bruge rigtig mange ressourcer på at skabe et sikkerhedsnetværk, det gør vi også, og det skal vi også. Men jeg tror, at det, der virkelig kan rykke, er, når frivillig-Danmark træder til og skaber rammerne for, at den enkelte kommer ud af ensomheden. Og det kan der simpelthen ikke sættes en økonomisk formel på.
- Det er, når fodboldtræneren ser den ensomme dreng og tager ham med i fællesskabet, og når den ældre får en besøgsven. Det er meget svært at sætte på formel. Det er der, det bliver unikt.
- Men hvad skal så gøres bedre? For der er jo stadig mange ensomme?
- Man skal sørge for gode rammer for de frivillige. For hvis det er bøvlet at være frivillig, så gider man ikke være det. Det kender vi jo godt, hvis det er noget, der er besværligt, så opgiver vi det hurtigt igen.
- Er det noget, du har tænkt dig at gøre noget ved?
- Der er jo ingen tvivl om, at civilsamfundet betyder rigtig meget for en konservativ. Jeg havde mit første forslag i folketingssalen for to uger siden, og vi havde en god diskussion om frivillige. Og jeg fornemmer hos de forskellige partier, at der er et ønske om at få sluppet de frivillige kræfter mere løs. Det synes jeg er interessant, for så kan jeg gå tilbage og gøre noget ved det.
Mai Mercado fortæller, at hun i nærmeste fremtid vil fremlægge et initiativ, der skal bekæmpe ensomhed, og at hun tager kommunerne med på råd:
- Jeg tror på, at et sådan tiltag ikke skal laves på et skrivebord på fjerde sal. Jeg skal ud og have input ude fra den virkelige verden, og derfor kan jeg ikke sige endnu, hvad der konkret skal gøres.
- Det er vigtigt, at det ikke er mig, der laver de enkelte aktiviteter. Det skal gøres ude i kommunerne, og jeg vil gerne høre fra kommunerne, hvad de oplever af problemer for de frivillige i dag. Jeg tror heller ikke, at det fungerer, hvis jeg går ud til kommunerne og siger, nu skal i gøre det og det. Frivillighed bliver dyrket forskelligt fra sted til sted, og det har jeg respekt for.
Læs i EKSTRA om 26-årige Jonathan og 79-årige Lis, der begge føler dig ensomme. Og hør om dengang kronprinsesse Mary følte sig alene i verden:
'Jeg er den eneste, jeg kan gå og snakke med'