Annonce:
Annonce:

Er 200.000 østarbejdere for mange eller for få?

Dansk Folkepartis formand mener, at vi skal begrænse antallet af østeuropæere i Danmark. Men hvor sætter man egentlig grænsen? Det har Avisen.dk spurgt de politiske fløje og fagbevægelsen om.

(Arkivfoto: Jens Dresling)
(Arkivfoto: Jens Dresling)
Annonce:
Følg Samfund

Kristian Thulesen Dahl frygter, at der om ti år vil være 200.000 østeuropæere på det danske arbejdsmarked. Med andre ord en fordobling af det antal, vi har i dag.
Selvom han til Avisen.dk ikke kan sætte et præcist tal på, hvor han vil sætte grænsen, så mener han, at politikerne må stoppe udviklingen.
- Hvis der kommer mange ind udefra, så vil det blive markant sværere at få dem med, der står på kanten af arbejdsmarkedet, siger formanden.

Annonce:

Læs også: Løkke og co. har glemt tusindvis af deltidsansatte
Ved at begrænse antallet af østeuropæere, vil der blive mere plads til danskerne på arbejdsmarkedet, mener han.
- Hvis opgaven er, at vi gerne vil undgå den her hængekøjeeffekt og få flere danskere ind på arbejdsmarkedet, så kræver det, at der er rum til dem.
Men hvor sætter man grænsen for, hvor mange østarbejdere der må komme til Danmark? Og er det overhovedet et problem, at de kommer, eller har Danmark faktisk brug for deres arbejdskraft?

Læs også: V-myte punkteret: Høje velfærdsydelser IKKE en trussel mod arbejdslyst
Udenlandsk arbejdskraft er et tema i valgkampen. Dansk Folkeparti har stillet forslag om, at danske arbejdsgivere skal dokumentere, at de har forsøgt sig med danske medarbejdere, før de kan ansætte udlændinge.

Venstre: Ingen grænser på antallet
Venstre er ikke enige med Dansk Folkeparti i, at begrænsninger af udenlandske arbejdere får flere danskere i arbejde. Partiet har foreslået en ordning, der skal gøre det lettere fra arbejdere fra udvalgte lande at komme til Danmark og arbejde.

Annonce:

Læs også: Øl med Løkke eller Helle? Her er danskernes bodega-favorit
- Det er helt rigtigt, at vi skal have flere fra overførselsindkomst ud i arbejde. Men det skal vi gøre ved at sætte skatten ned på de lave indkomster, så det kan betale sig at arbejde. Ikke ved at sætte en grænse for, hvor mange udlændinge, der må komme til Danmark og arbejde, siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen fra Venstre.
Han understreger, at Venstre ser alvorligt på, at så mange udlændinge arbejder i Danmark.

Læs også: Fagbevægelsen tigger Løkke: Sig ja til Thornings kamp mod social dumping
- Det er et problem, at 20.000 af de nye job er blevet besat af udlændinge. Det skal løses ved at gøre det mere attraktivt for de danske ledige at søge det arbejde, siger han.

Annonce:

'Det er arbejdsgivernes ansvar'
Hos Socialdemokraterne vil man heller ikke sætte en grænse for, hvor mange østeuropæere der må være i Danmark om ti år. I stedet for at sætte skatten ned mener de derimod, at arbejdsgiverne skal være bedre til at vælge danske arbejdere frem for udlændinge.
- De østeuropæere, der kommer hertil, har fået en ansættelse inden. De kommer ikke bare på lykke og fromme. Derfor er det arbejdsgiverne, der skal tage det her ansvar på sig.
Det mener arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S). Samtidig handler det også om at uddanne danskerne, så de er bedre end de udenlandske.
- Vi skal sikre, at de arbejdsløse danskere har de rigtige kvalifikationer. Dem, der hænger mest fast i arbejdsløshed er ofte dem, der ingen eller meget lidt uddannelse har, siger han.
Men Dansk Arbejdsgiverforening synes på ingen måde, at man kan give arbejdsgiverne skylden for de mange danske ledige.
- Det er virksomhedernes opgave at ansætte den bedst kvalificerede arbejder. Så hvis man skal have de ledige i arbejde, så skal de være kvalificeret til det. Ellers vælger man en udlænding, der er dygtigere og bedre.
Det mener underdirektør i DA Pernille Knudsen. Hun hilser den vandrende arbejdskraft velkommen og synes bestemt ikke, at man skal begrænse antallet af østeuropæere.
- Gud ske tak og lov for det frie marked. Det ville være forfærdeligt at sætte begrænsninger på denne her frie bevægelighed. Vi må selv sørge for, at vi er gode nok, siger hun.

Annonce:

Problemet ligger i social dumping
I fagbevægelsen ser man helt anderledes på problemet. Her mener man, at det hverken handler om lavere skatter eller højere uddannelse, men at man simpelthen skal gøre arbejdsvilkårene for danskere og østeuropæere ens.
Ifølge formanden for BAT-kartellet Gunde Odgaard handler det nemlig om social dumping. Så længe nogle kan arbejde for en lavere løn og dårligere forhold end andre, så vil der blive ved med at være ulighed mellem danskerne og dem udefra.
- Udenlandsk arbejde kan få dumpet lønniveauet, og det går ud over alle. Også dem selv, for de får lov at arbejde under urimelige vilkår, siger han.Og han bliver bakket op om FTF's formand Bente Sorgenfrey. Hun mener heller ikke, at det handler om at begrænse antallet af østeuropæere, men i stedet sørge for at de arbejder under samme forhold som danskerne.
- Jeg er stærkt imod skræmmebilledet af østeuropæerne som nogle, der kommer og tager vores arbejde. Men vi skal sørge for, at de bliver organiseret, så de arbejder under samme vilkår som de danske, siger hun.

Læs også: Inge-Lise på deltid: De, der vil arbejde, tager det arbejde, der er

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: