Er aldrig gjort før: Kina sender raket afsted mod månens bagside

Kina vil være det første land, der får en raket til at lande på den anden side af månen

Foto: AP
Foto: AP

Kina har netop opsendt en rumsonde, der skal lande på månens bagside. Og det er aldrig sket før i historien.

Det skriver britiske BBC og nyhedsbureauet AFP, der citerer adskillige kinesiske medier.

Ombord på rumfartøjet, der blev opsendt fra Xichang Satelitte Launch Center, er en ubemandet rover, der skal lande i det såkaldte Von Kármán-krater på månens mørke bagside.

Krateret er ifølge BBC særligt interessant for forskerne, fordi det er det ældste og største sted på månen, hvor man kan observe spor efter en asteroide-kollision.

Angiveligt har missionen - der bærer navnet Chang'e-4 - til hensigt at bringe sten og støv fra månen tilbage til jorden. Men rumfartøjet vil først lande på månens overflade i januar - hvis mission altså lykkes.

Det legendariske øjeblik, da USA i 1969 besøgte månen. Foto: AP
Det legendariske øjeblik, da USA i 1969 besøgte månen. Foto: AP

Missionen er den fjerde del af et større, kinesisk rumprogram, der også har en femte og sjette del. Disse efterfølgende missioner skal ligeledes bringe sedimenter fra månen tilbage til jorden.

Månens bagside er den del af månen, der vender væk fra jorden. Fordi månen næsten altid vender den samme side mod jorden, kan man fra jorden kun se omkring 60 procent af månens overflade.

Månens bagside ser en smule anderledes ud end forsiden. Blandt andet er overfladen angiveligt 'tykkere' og har flere dybe kratere, end hvad vi er vant til at se fra jorden.

203 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere