Er du cyklist? Derfor bliver denne uge årets hårdeste

De lave temperaturer, gør det hårdere for cyklister at komme frem - men det skyldes ikke kun blæsten, sne og tykkere tøj

Denne uge kan meget vel blive årets hårdeste for landets cyklister.

Det varsler DMI om i en ny måling.

Udover at cykelturen bliver kold og hård i sig selv, så vil de lave temperaturer også fortætte luften, så den vil være sværere at trænge igennem.

Det handler altså ikke kun om det ekstra lag tøj og sneen på vejene, som gør cykelturen hårdere i sig selv, men simpelthen at luftmodstanden også stiger.

Luften bliver tykkere
Luftens masse ændres med årstiderne, da den bliver styret af lufttrykket og temperaturerne.

Jo lavere temperaturerne er, og jo større lufttrykket er, jo højere er massefylden, som gør det hårdere at bevæge sig igennem luften. Den føles altså tættere og tungere.

Lufttrykket er stort set ens hele året - men temperaturerne er, indlysende nok, lavere om vinteren, hvorfor modstanden i luften også er størst her.

Går også ud over bilisterne
Modstanden bliver rigtig hård i denne uge, for her vil temperaturerne falde helt ekstremt.

I det meste af landet vil nattetemperaturerne komme ned på næsten minus ti grader, og om dagen vil det blive omkring minus 4.

Samtidig vil Danmark være indrammet af en kraftig vind fra øst, og derfor vil det føles endnu koldere. Onsdag morgen vil det for eksempel føles som minus 18 grader, selvom det 'kun' er minus ni.

Den større modstand på vejene gælder selvfølgelig også for alle andre. Derfor vil bilerne også bruge mere benzin, og togene mere el og disel, da de også skal bruge mere energi på at komme frem.

En blanding mellem meget lave temperaturer og hård vind, kan få temperaturerne til at føles som minus 18 grader. Polfoto: Ole Lind Samfund En hel uge med kuldechok: Her vil det føles som minus 18 grader ´

1 af 2 Denne åre kan nok blive årets hårdeste at cykle i, varsler DMI. Polfoto: Ole Lind
2 af 2 Denne uge kan nok blive årets hårdeste at cykle i, varsler DMI. Polfoto: DIGO
15 kommentarer
Vis kommentarer