Er du en hvid hetero-mand, så bør du være feminist

I dagens anledning har Ekstra Bladet taget en snak med den mandlige feminist Henrik Marstal

Hvide, heteroseksuelle mænd måtte være dem, der er feminister (Foto: Semko Balcerski)
Hvide, heteroseksuelle mænd måtte være dem, der er feminister (Foto: Semko Balcerski)
Følg Samfund

I dag er kvindernes internationale kampdag, der sætter fokus på kvinders stilling i samfundet.

I den anledning har Ekstra Bladet talt med den mandlige feminist Henrik Marstal, der mener, at alle hvide, heteroseksuelle mænd burde være feminister.

Feminist til ungdomspolitiker: Tag dig dog sammen

Henrik Marstal, erklæret mandlig feminist, kønsdebattør og forfatter.

- Hvad er feminisme?

- For mig er det en særlig betragtningsmåde. En måde at forstå samfundet på, som går ud på at gennemskue forskellige sproglige stillinger i samfundet, og en af de ting, der er vigtige at sige omkring feminisme, er, at det er ud fra den antagelse, at alle mennesker er lige meget værd, siger Henrik Marstal.

- For mig er feminisme også at anerkende, at mænd traditionelt set har haft en dominerende rolle i samfundet. Patriarkatet er jo en tanke, der er meget diskussion om, hvorvidt den egentlig er rigtig. Altså om det virkelig kan passe, at mænd har domineret samfundet på forskellige måder, og der synes jeg bare, at vi skal gå halvtreds år tilbage og se, hvordan det så ud, for der kan vi se det meget tydeligt.

Iscenesat voldtægtssex kan godt være feministisk

- Hvorfor har du erklæret dig selv som mandlig feminist?

- Mange tror, at feminist kun er noget, kvinder kan være, men det mener jeg ikke, er rigtigt. Feminisme betyder jo bare, at man arbejder for alles ligeværd. Når jeg så er feminist skyldes det, at jeg er, den jeg er. At jeg selv er mand og oven i købet hvid og heteroseksuel.

- Jeg tilhører selv den gruppe af mennesker i verdenshistorien, som har haft flest privilegier. Derfor synes jeg netop, at hvide, heteroseksuelle mænd måtte være dem, der er feminister, fordi de er dem, der står med nedarvede privilegier fra tidligere tider, som de skal forholde sig kritisk til.

Feminist laver yoghurt på egen skedesaft

- Hvordan kan du være feminist, når du er mand?

- For mig handler feminisme først og fremmest om at fokusere på menneskers ligeværd, og at vi endnu ikke er i mål i forhold til ligestilling. Det er også en kritik af de gældende normer. Altså den måde vi seksualiserer vores samfund.

- Og når jeg siger, at jeg er mandlig feminist, er det fordi, jeg er tilhænger af de ting. At det så hedder feminist kunne det tyde på, at det er noget for og af kvinder, men det kan jeg godt leve med, for det har jo langt hen af vejen noget at gøre med historiske årsager.

Hvad er det største, aktuelle problem i samfundet i forhold til ligestilling?

- Jeg synes, at det største problem er, at vi tror, at vi er i mål, men det er vi ikke. Der er en antagelse, at vi har en egentlig ligestilling, og derfor har vi ikke brug for, at der bliver lavet tiltag.

- Og der er min pointe lige modsat. Der er masser ting at gå imod med. Så det største problem er, at der mange mennesker, der burde være meget klogere, nemlig politikere og andre, der synes, at vi har ligestilling, men det har vi altså ikke.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU