Er Niels Steensen den danske Moder Teresa?

Mother Teresa blev søndag kåret til helgen af pave Frans. Den danske pioner inden for geologi, Niels Steensen, kan måske følge samme skæbne

Den danske præst og videnskabsmand blev sagligkåret længe før den verdenskendte nonne, Moder Teresa. Det kræver dog mirakler, før han kan følge hendes vej til helgen. Foto: AP
Den danske præst og videnskabsmand blev sagligkåret længe før den verdenskendte nonne, Moder Teresa. Det kræver dog mirakler, før han kan følge hendes vej til helgen. Foto: AP
Følg Samfund

Drevet af respektløs nysgerrighed grundlagde Niels Steensen den videnskab, vi i dag kalder geologi - læren om Jordens fysiske struktur.

Han dissekerede døde mennesker og dyr, og var en af de første, der kritiserede forestillingen om, at mennesket havde en forbindelse til Gud igennem et lille område i hjernen. Imens kæmpede han som katolsk præst en humanitær indsats for verdens fattigste.

Det fik i 1984 den katolske kirke til at saligkåre videnskabsmanden; det første skridt på vejen mod en udråbelse til helgen, som Pave Frans søndag ophøjede Moder Teresa til.

- Han er erkendt som et medmenneske, som sidder oppe i himlen sammen med Gud. Det er vi sikre på på grund af hans livsstil og hans mirakler efter hans død, siger andenpræst i Sankt Ansgars Kirkes, Gilberto Vinciguerra, om manden, som også var en af de første, der aflivede forestillingen om, at sjælen sad i hjertet.

- Det er ikke til at forklare, hvordan det er muligt, at han sidder hos Gud, men det gør han, supplerer Vinciguerra.

Moder Teresa er i dag kåret til helgen: Men var hun nu også det?

Artiklen fortsætter under billedet...

Niels Steensen blev kåret af den tidligere pave Johannes Paul 2. Han saliggjorde i sin tid i alt 1340 personer og helgenkårede 482 personer, hvilket gjorde ham til den pave, som har gjort flest personer hellige. Det var også ham, der i 2003 sagligkårede Moder Teresa. Foto: The Granger Collection
Niels Steensen blev kåret af den tidligere pave Johannes Paul 2. Han saliggjorde i sin tid i alt 1340 personer og helgenkårede 482 personer, hvilket gjorde ham til den pave, som har gjort flest personer hellige. Det var også ham, der i 2003 sagligkårede Moder Teresa. Foto: The Granger Collection

Miraklet

Hvordan en person bliver helligkåret handler om miraklerne. Saligkåringen sker nemlig kun, hvis der er udført et bevist mirakel, og for at blive helgenkåret kræver det, at personen gennemfører to mirakler efter saligkåringen.

- Når man bliver sagligkåret, er man vigtig for den lokale kirke. Det giver folket lov til at dyrke personen. Bliver man helligkåret får hele kirken lov til at bede til personen. Så er man vigtig for kirken i hele verden, fortæller Gilberto Vinciguerra.

Niels Steensens mirakel skete i 1961. Signora Taddei gik til præsten for at klage sin nød om sin mand, der længe havde lidt af en alvorlig leversygdom. Han var dødssyg, og lægerne havde kun givet ham et par måneder tilbage at leve i.

Præsten gav hende et billede af sig selv med en lille bøn bagpå, som hun anbragte under sin mands hovedpude. Efter at havde bedt til Niels Steensen i ni dage kom manden på mirakuløst vis til hægterne. Lægerne kunne ikke forklare miraklet, der endte med at blive årsagen til Steensens sagligkåring.

Avis: Pave vil gøre mirakelmageren Moder Teresa til helgen

Stenos kåring i Rom
Skal Niels Steensen opnå samme status som Moder Teresa, kræver det derfor, at han kan udføre flere mirakler som hans første. Formen er fri - hvad et miraklet er, findes der mange svar på - men oftest redder det mennesker, fortæller Gilberto Vinciguerra.

- Og det behøver han ikke være levende for. Det skal ske, når han er død, siger han.

Galleri: Niels Steensens Gymnasium - Nykøbing F. Realskole

Det var pave Johannes Paul 2.s besøg i Danmark i 1988, der for alvor satte gang i Niels Steensens sagligkåring. Men af respekt for den protestantiske danske kirke, som Steensen havde afvist for at slutte sig til katolicismen, valgte paven at lade kåringen ske i Peterskirken i Rom den 23. oktober 1988.

- Giv alle videnskabsmænd og forskere på Niels Steensens forbøn at få indsigt i skabningens love for at kunne bruge dem til Faderens ære og menneskenes vel, sagde den københavnske katolske biskop Martensens ved saligkåringen.

Niels Steensen, der også er kendt under navnet Nicolaus Steno, døde 48 år gammel i 1686 som katolsk præst. Få år forinden havde han opgivet en lovende karriere inden for videnskaben.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag