Er Nikita Klæstrup public service?

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Nikita Klæstrup til Reality Awards forleden, hvor hun trak overskrifter.  (Foto: Mogens Flindt)
Nikita Klæstrup til Reality Awards forleden, hvor hun trak overskrifter. (Foto: Mogens Flindt)

DET VAR SOM ET teaterstykke, hævder han. Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup, stod torsdag aften i Fællessalen på Christiansborg flankeret af flere meter høje billeder af Nikita Klæstrup fotograferet i stærkt nedringet kjole til Reality Awards.

– Er Nikita Klæstrup public service? spurgte opinionsredaktøren forsamlingen.

Han havde sådan set bare lavet sine lektier efter instruks fra Det Afhængige Public Service Udvalg. Udvalget er stiftet af mediefolk som et alternativ til Kulturministeriets Public service-udvalget.

Man havde denne aften indkaldt til debat om, hvad public service er, og oplægsholderne skulle have eksempler med på noget, de tvivlede på var public service. Derfor havde Mads taget en af vores egne meget læste artikler med. Overskriften til billedet af Klæstrup lød: ’Reality Awards: Nikita i ny chok-kjole’.

MADS HAVDE desuden researchet hos andre medier.
Den suverænt mest læste historie på b.dk (Berlingske) i onsdags bar overskiften ’Reality-chok i bedste sendetid’ og lå i sektionen Kultur. Var det mon lidt finere og lidt mere public service, når det stod i en morgenavis?

Avisen.dk vinklede historien sådan her: ’Oliver Bjerrehuus overrasker: Overvejer at gå ind i politik’. Var det public service? Det var jo noget med politik?

Svaret blæste tilsyneladende i vinden den aften i Fællessalen.

DR’S REPRÆSENTANT gav udtryk for, at der går en slags grænse ved reality-stjerner og deres privatliv. Men DR havde også dækket Reality Awards: ’I aften uddeles Reality Awards: Her er fem reality-stjerner du skal følge på Snapchat’.

En forfatter meldte sig med det synspunkt, at Nikita Klæstrup faktisk ER public service, for hun er udtryk for et fællesskab.

Pointen er, at her på Ekstra Bladet ved vi ikke, hvad public service er. Men vi er også ret ligeglade. For vi ved, hvem vi selv er.

Vi er dog nysgerrige, og jeg gik direkte og forventningsfuld i flæsket på Mads Kastrup fredag formiddag:

– Sig mig, var der overhovedet nogen af alle de kloge i aftes, der vidste, hvad public service er?

Han måtte skuffe mig. Han syntes heller ikke, der var udsigt til, at nogen af dem nogen sinde ville finde ud af det.

MEN HER ER, hvad vi ved: Daværende kulturminister Marianne Jelved udnævnte i 2014 tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard til formand for Public service-udvalget. Udvalget skal ifølge Kulturministeriet se på, hvordan man sikrer et stærkt public service-tilbud i en tid, hvor mange selv vælger, hvad de vil se, og hvornår de vil se det.

Den nye kulturminister, Bertel Haarder, har ifølge Jyllands-Posten bedt udvalget om at speede lidt op. Han synes ikke, virkeligheden overholder de forlig og aftaler, der er indgået.

Og nu har Det Afhængige Public Service Udvalg så meldt sig som udfordrer til Haarders ’Uafhængige Public Service Udvalg’. Hvilket ikke synes at have øget oplysningsniveauet.

SPØRGSMÅLET ER VEL, om der var mange til stede i Fællessalen den aften, der var oprigtigt interesserede i at få en klar definition. Så længe den udebliver, råder tvivlen. Så længe tvivlen råder, kan alle, der lever af public service, gøre stort set, som de vil, for public service-penge, som er borgernes penge.

På Ekstra Bladet bruger vi ikke begreber, vi ikke forstår. Vi kan – public service eller ej – bare godt lide Nikita Klæstrup.

150 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere