Er Putin død? Her er ekspertens vurdering

Den mest sandsynlige teori om Vladimir Putins forsvinden er, at han er gået i tænkeboks, inden han skal foretage vigtige indenrigspolitiske beslutninger 

Putin er gået i tænkeboks, vurderer ekspert. (Foto: Alexander Zemlianichenko)
Putin er gået i tænkeboks, vurderer ekspert. (Foto: Alexander Zemlianichenko)

Er Vladimir Putin død? Er han blevet offer for et komplot, eller er han taget til Ukraine for at deltage i fødslen af sit uægte barn?

Konspirationsteorierne om den russiske præsident har ramt alverdens medier, da Putin ikke har vist sig i offentligheden i ti dage og er udeblevet fra flere planlagte arrangementer.

Jon Kyst, ph.d. i russisk og lektor på Danish Institute for Study Abroad, mener dog ikke, at vi skal lægge alt for meget i de vidtløftige gisninger.

- Rygterne opstår i et eller andet vakuum, hvor man ikke rigtig får noget at vide. Så det russiske magtapparat er selv ude om, at der gisnes og gættes. Det er sådan noget konspirations-teoretikere elsker, selv om de ikke har noget at klynge sig til. Der er et element af undertrykt ønsketænkning. Putin er en person, som mange har set sig så sure på, at de ønsker ham død, siger Jon Kyst til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Det er nærmest 'freudiansk'. Man drømmer om, at far er død, selv om man i virkeligheden slet ikke ønsker det. Der er nemlig mange, der ved, at hvis Putin nu er død eller fjernet ved et kup, så kan alt jo ske. Herunder noget, der ikke er særligt kontrollerbart. Når man har 1600 atomsprænghoveder i en kuffert, som ingen rigtig ved, hvem der styrer lige nu, så er det faktisk rigtig foruroligende.

- Hvorfor er det så farligt, hvis Putin ikke ikke længere er ved magten?

- En af Ruslands største oppositions-ledere, Ksenija Sobtjak, skrev på sin Twitter lørdag, at hvis man tænker to træk frem, så er det her på ingen måde godt. Det er lidt sjovt, at en oppositions-politiker, der ønsker Putin væk, bliver bekymret over, at han ikke er her. Det kan skyldes, at der er nogle 'hardlinere' omkring Putin, der ville kunne sætte en ny og anderledes dagsorden.

- Hvis 'hardlinerne' kom til magten, så ruller der russiske kampvogne ind Kiev om 14 dage. Min vurdering er, at de vil snuppe hele Ukraine. Deres holdning er, at Vesten bare skal blande sig uden om, ellers får de en atombombe i hovedet. Frygten for det skræk-scenarium har genskabt en eller anden form for enighed om, at Putin ikke er det værste for Rusland.

Kup er usandsynligt
Blandt de såkaldte 'hardlinere' i Putins inderkreds er den tidligere forsvarsminister Sergei Ivanov og den tidligere efterretningschef Nikolai Patrushev. En teori går på, at de har orkesteret et kup på Putin og overtaget magten.

- Jeg tror, at Putin er blevet neutraliseret lige nu, men selvfølgelig er han stadig i live. Han er hos efterretningstjenesten, og jeg tror, at de har organiseret et kup, siger Geydar Dzhemal, der er formand for det Kremlin-venlige Islamic Committee, til Daily Mail.

Men den teori køber den danske ekspert i russiske forhold ikke.

- Problemet med den teori er, at Patrushev og Sergei Ivanov har stået last og brast med Putin fra starten, efter han tog dem med i sin inderkreds. Selvom de begge er generaler og nogle 'hardlinere', anser jeg det som meget usandsynligt, at de skulle stikke Putin knive i ryggen, siger Jon Kyst fra DIIS.

Jon Kyst fortæller, at forholdene i Rusland lige nu er meget spegede. Han tror, at præsidenten har haft brug for at trække sig lidt tilbage for at overveje sit næste skridt oven på mordet på landets vicestatsminister Boris Nemtsov.

Tjetjensk spor
- Mordet på Nemtsov har et meget stærkt tjetjensk spor, som den den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, menes at stå bag . Der er ikke nogen tvivl om, at 'hardlinerne' i Putins inderkreds ønsker Kadyrovs hoved på et fad, men det har Putin nægtet dem.

- For hvis han skal orkestrere et blodbad i Ukriane samtidigt med, at han skal føre krig i Tjetjenien, får han det rigtig svært. Derfor har han nok trukket sig lidt tilbage, som han har gjort to gange tidligere, siger eksperten og nævner tjetjenernes angreb på Dubrovka-teatret i 2002 og Kursks forlis i Behrings-havet som to eksempler, hvor Putin trak sig tilbage.

- Hvornår ser vi ham så igen?

- Han viser sig i morgen, hvor han skal mødes med Kirgisistans præsident. Selvfølgelig kommer han mandag, det kan der ikke være tvivl om. Og så kan det være, at han kommer ud med en regerings-rokade. Eller at han kommer ud med Chadyrovs hoved på et fad. 

Nyhedsbureauet AP lagde følgende video på nettet fredag fra den russiske pressetjeneste. Det er dog ikke bekræftet, at der er tale om friske billeder.

186 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere