Annonce:
Annonce:

Erdoğan til EU: Tag vores flygtninge

Den tyrkiske præsident opfordrer EU til at samarbejde bedre og tage i mod de syriske flygtninge, der strømmer ind i landet

Erdogan opfordrer EU til at tage ansvar. (Foto: AP)
Erdogan opfordrer EU til at tage ansvar. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

I disse år vælter syriske flygtninge ind over den tyrkiske grænse.

Den syriske borgerkrig raser på sjette år, og det ser ikke ud til, at borgerkrigen når sin afslutning de næste mange.

Under krigen har omkring 2,7 millioner syrere entreret Tyrkiet, og det får nu de tyrkiske præsident  Recep Tayyip Erdoğan op af stolen med en direkte opfordring til EU.

I et interview med The Guardian fortæller han, at de massive flygtningestrømme udgør en massiv sikkerhedsrisiko mod EU, hvis Tyrkiet går hen og bliver optaget i unionen. 

- Den syriske borgerkrig er gået ind i sit sjette år, og vi opfordrer til at tage ansvar og skabe en fair måde, hvorpå vi kan dele byrden, skriver han til den britiske avis og fortsætter:

Annonce:

- For at få illegal indvandring under kontrol skal Europa og Tyrkiet arbejde sammen for at fordele de syriske flygtninge. Vi skal belønne flygtninge, som overholder reglerne og gøre det klart, at illegale immigranter skal sendes tilbage til Tyrkiet. Med det kan vi forhindre, at flygtninge risikerer deres liv på havet, lyder det fra den tyrkiske præsident

Transportminister er valgt som ny leder af Tyrkiets regeringsparti

Scorer point
Udtalelserne kommer i kølvandet på, at Tyrkiet har udnævnt Binali Yilldirim som ny premierminister efter EU-venlige Ahmet Davutoğlu måtte forlade sin post.

Og netop udnævnelsen af Yilldirim kan have fået Erdogan til at melde så markant ud nu, vurderer dansk Tyrkiet-kender.

- Davutoğlu er langt mere proeuropæisk end Erdogan, så nu når han er sluppet af med ham, kan det godt tænkes, at han føler, at han kan udtale sig mere EU-kritisk, siger Deniz Serinci, der er journalist og forfatter med en stor viden i tyrkiske og kurdiske forhold.

Eksperten pointerer, at det langt fra er første gang, at den tyrkiske præsident udtaler sig kritisk om EU.

Annonce:

- Det er noget, han scorer mange point på i hjemlandet. Det med, at han forsøger at sætte europæerne på plads gang på gang er noget, som tyrkerne godt kan lide, Deniz Serinci til Ekstra Bladet.

 Tyrkiets regeringsleder går af efter uenighed med Erdogan

Løkke og Tusk: EU er ved at få styr på flygtningestrøm

Debatten raser i Storbritannien
Recep Tayyip Erdoğans udtalelser kommer, mens debatten om briternes fortsatte medlemskab raser for fuld styrke. De britiske EU-kritikere har i weekenden udtalt, at Storbritannien kan se frem til en massiv strøm af syriske flygtninge fra Tyrkiet, hvis de ikke forlader unionen.

Ligeledes er Tyrkiets mulige medlemskab af EU blevet en del af debatten i valgkampen forud for folkeafstemningen den 23. juni.

Den konservative parlamentsmedlem Penny Mordaunt har udtalt, at Storbritannien ikke har nogen mulighed for at blokere for et tyrkisk medlemskab, og at hun forventer, at tyrkerne bliver optaget inden for de næste otte år.

Premierminister David Cameron er dog langt fra enig med sin parifælle, og kalder Mordaunts udtalelser både 'misledende' og 'skrupforkerte'.

Annonce:

I et interview ITV fortæller han, at en tyrkisk optagelse ikke ligger i kortene i den nærmeste fremtid.

- De ansøgte i 1987. Med deres nuværende fremskridt vil de nok være klar til at blive optaget i år 3000, lyder de hårde ord fra Cameron.

EU-indlemmelse langt ud i horisonten
Heller ikke Tyrkiet-kender Deniz Serinci mener, at Tyrkiet kan se frem til en optagelse i EU i den nærmeste fremtid.

- Jeg tror i virkeligheden ikke, at hverken EU eller Tyrkiet har nogen ambitioner om, at tyrkerne skal indlemmes i unionen. Jeg tror ikke, at Tyrkiet bliver en del af EU, hverken nu eller i fremtiden, siger Deniz Serinci

Som det ser ud lige nu, halter Tyrkiet lige nu håbløst bagud i spørgsmål om menneskerettigheder, vurderer Serinci. Derfor skal man ikke ligge alt for meget i det samarbejde, der lige nu pågår mellem EU og Tyrkiet om flygtningeproblematikken.

Annonce:

- Det ren retorik for Erdogan, at han fortsat taler om indlemmelse i EU. Inderst inde ved han godt, at det ikke kommer til at ske, men med udtalelserne kan han berolige sit bagland.

I interviewet med The Guardian ønsker Erdogan ikke at komme med et bud på, hvor mange syriske flygtninge EU skal tage. 

Til gengæld har Tyrkiets vice-direktør inden for immigration og asyl sat tal på dette under en konference i Istanbul.

- Der er tre millioner syriske og irakiske flygtninge lige nu i Tyrkiet. Indtil nu har Canada taget 2000, men desværre er tallene i EU-landene meget, meget lave. Vi vil have omkring 500.000 til at tage til Europa. Det skal selvfølgelig være frivilligt - de syriske familier skal ønske at bosætte sig i Europa, siger Esen Altuğ ifølge The Guardian.

 Tysk domstol afviser Erdogan i sag om spottende digt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: